Τελευταία Νέα
Οικονομία

Λίστα με τους μη συνεργάσιμους επιχειρηματίες ζήτησε ο Άδ. Γεωργιάδης - Ποινική ασυλία σε τραπεζικά στελέχη

Λίστα με τους μη συνεργάσιμους επιχειρηματίες ζήτησε ο Άδ. Γεωργιάδης - Ποινική ασυλία σε τραπεζικά στελέχη
Πηγές της αγοράς, αναφέρουν ότι το πρόβλημα αυτό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στο δρόμο για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση των επιχειρήσεων
Λίστα με τους μη συνεργάσιμους επιχειρηματίες ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης από τα μέλη της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ενώ παράλληλα τέθηκε και το θέμα της ποινικής ασυλίας των τραπεζικών στελεχών που λαμβάνουν αποφάσεις, όπως η αναδιάρθρωση δανείων.
O κ. Γεωργιάδης ζήτησε ζήτησε από τις τράπεζες να του προσκομίσουν μέσα στο επόμενο διάστημα λίστα με τις εταιρείες που βρίσκονται στο «κόκκινο» και οι οποίες δεν συνεργάζονται είτε μεταξύ τους οι βασικοί μέτοχοι όπως στην περίπτωση της Creta Farms είτε στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, αρνούμενοι είτε να βάλουν το «χέρι στην τσέπη», είτε να συναινέσουν στην εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.
Πηγές της αγοράς, αναφέρουν ότι το πρόβλημα αυτό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στο δρόμο για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος που βαίνει εις βάρος των εταιρειών.
Όσον αφορά το θέμα της ποινικής ασυλίας των τραπεζικών στελεχών ο κ. Γεωρργιάδης τόνισε ότι «καταλαβαίνω ότι έχουν δίκιο και ασφαλώς θα υπάρξει κυβερνητική πρωτοβουλία γι’ αυτό».
Η ποινική ασυλία των τραπεζικών στελεχών είναι αίτημα που έχει τεθεί αρκετές φορές στο τραπέζι καθώς ο φόβος των ευθυνών αποτελεί τον βασικό ανασταλτικό παράγοντα για δραστικές πρωτοβουλίες, ειδικά στις μεγάλες επιχειρήσεις και κυρίως σε haircut ή αναδιαρθρώσεις δανείων.
Το αίτημα αγορά την θεσμοθέτηση σχετικής ρύθμισης η οποία θα προβλέπει ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο αναδιαρθρώσεων, από στελέχη των τραπεζών ή κρατικούς λειτουργούς, με καλή πίστη, προς το συμφέρον του πιστωτή και σε συμμόρφωση με τις διαδικασίες που εφαρμόζονται και αντικειμενικά κριτήρια, θεωρούνται νόμιμες όσο αφορά την αστική και ποινική ευθύνη τους.
Τέλος στη συνάντηση τέθηκε και του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τον κ. γεωργιάδη να αναφέρει ότι έχει συσταθεί ήδη ομάδα εργασίας στο υπουργείο, ενώ γίνεται συζήτηση και με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών «προκειμένου να διαπιστωθεί «που “κολλάει” ο εξωδικαστικός μηχανισμός και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες καθώς ο νόμος ψηφίστηκε μεν αλλά πρακτικά αποτελέσματα, όπως ξέρετε, έχουμε ελάχιστα. Αυτό μας ενδιαφέρει πάρα πολύ όπως και η αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου».

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης