Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χατζηδάκης και Λακκοτρύπης θα προσπαθήσουν να τερματίσουν τη διένεξη για τη διασύνδεση Κρήτη – Αττική

tags :
Χατζηδάκης και Λακκοτρύπης θα προσπαθήσουν να τερματίσουν τη διένεξη για τη διασύνδεση Κρήτη – Αττική
Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν το θέμα κατά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία με την ευκαιρία επίσκεψης στη Μεγαλόνησο του Κ. Μητσοτάκη
Διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα και αύριο (29 -30/7) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγοντας όπως όλοι οι Έλληνες πρωθυπουργοί μετά την μεταπολίτευση, τη Μεγαλόνησο για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στο εξωτερικό.
Πέραν του συμβολισμού της, η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη περίοδο λόγω των τουρκικών προκλήσεων και τα ενεργειακά θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών του κ. Μητσοτάκη με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
Ενδεικτικό του κεντρικού ρόλου που θα έχουν τα ενεργειακά ζητήματα στις συνομιλίες είναι και το γεγονός ότι τον Έλληνα πρωθυπουργό – πέραν του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα – θα συνοδεύει και ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μάλιστα θα έχει επίσημη συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου Γιάννης Λακκοτρύπη.
Θα είναι η δεύτερη φορά που θα συναντηθούν οι δυο άνδρες μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα είχαν συμμετάσχει και οι δυο σε ενεργειακό συνέδριο στην Αθήνα και μάλιστα είχαν την ευκαιρία μιας κατ’ ιδίαν συνομιλίας που όμως είχε ενημερωτικό χαρακτήρα.
Στη σημερινή τους συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων όλα τα ζητήματα της ενεργειακής συνεργασίας των δυο χωρών προκειμένου να χαραχτεί μια κοινή στρατηγική.
Από ελληνικής πλευράς έμφαση θα δοθεί τόσο στη συνάντηση της 7ης Αυγούστου που προγραμματίζεται να γίνει στην Αθήνα με στόχο να υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν η εκκρεμούσα διακρατική συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο και Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med.

Επείγουσα η έναρξη και ολοκλήρωση του έργου

Πέραν αυτού όμως ο κ. Χατζηδάκης θα επιδιώξει να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής που όπως είναι γνωστό αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυπριακής εταιρίας Euroasia Interconnector και του ΑΔΜΗΕ.
Ο κ. Χατζηδάκης θα ξεκαθαρίσει στον Κύπριο υπουργό ότι για την ελληνική πλευρά η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική είναι εξαιρετικά επείγον και σημαντικό έργο για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας του νησιού εξαιτίας της υποχρεωτικής απόσυρσης των πετρελαϊκών σταθμών.
Ως εκ τούτου η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να προωθήσει το έργο το ταχύτερο «με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο» όπως έχει πει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, διευκρινίζοντας πάντως ότι: «Προφανώς θα θέλαμε σύνδεση με την Κύπρο, αλλά η ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης είναι επείγον θέμα. Υπάρχει τρόπος να προχωρήσουν όλα μαζί».
Με άλλα λόγια η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το έργο όπως το έχει ήδη ξεκινήσει ο ΑΔΜΗΕ, δηλαδή ως εθνικό, ανεξαρτήτως της πορείας του ευρύτερου έργου της διασύνδεσης Ισραήλ –Κύπρου – Κρήτης, εφόσον η κυπριακή εταιρία Euroasia Interconnector συνεχίσει να μην είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει με σοβαρά κεφάλαια στο μετοχικό της διασύνδεσης.
Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Χατζηδάκης θα επιδιώξει την εμπλοκή της κυπριακής κυβέρνησης προκειμένου να ξεκαθαριστεί η υπόθεση, στην οποία ως γνωστόν έχει εμπλακεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως είναι γνωστό η αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του Euroasia Interconnector, τον οποίο έχει αναγνωρίσει ως promoter του ευρύτερου έργου της διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου –Ισραήλ μέσω της Κρήτης, ενός project που μάλιστα έχει ενταχθεί στη λίστα των έργων PCI.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης