Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Θα αντιμετωπίσουμε από κοινού με την Κύπρο τις προκλήσεις - Αναστασιάδης: Θέλουμε λύση στο Κυπριακό

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Θα αντιμετωπίσουμε από κοινού με την Κύπρο τις προκλήσεις - Αναστασιάδης: Θέλουμε λύση στο Κυπριακό
Ελλάδα και Κύπρος έχουν ενώπιον τους προκλήσεις τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε από κοινού με τους εταίρους και τους γείτονες μας είπε ο κ.Αναστασιάδης
(upd2) Η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και το Κυπριακό, βρέθηκαν στο επίκεντρο των κοινών δηλώσεων Μητσοτάκη - Αναστασιάδη, μετά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας προς την Τουρκία για την από κοινού με την Κύπρο αντιμετώπιση των προκλήσεων της Άγκυρας.
«Αισθάνομαι έντονη συγκίνηση που το πρώτο μου ταξίδι ως πρωθυπουργός είναι εδώ στην Κύπρο» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Κύπριο πρόεδρο επισημαίνοντας πως η Κύπρος θα έχει τη συμπαράσταση της Ελλάδας και της ΕΕ σε οποιαδήποτε κλιμάκωση των προκλήσεων για τα ενεργειακά θέματα.
Όπως είπε ο κ.Μητσοτσάκης το ταξίδι αυτό γίνεται σε μία συγκυρία φορτισμένη και σημαντική για την Ελλάδα και πως οι συζητήσεις που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο δεν ήταν τυπικές αλλά βαθύτατα ουσιαστικές.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής παραμένει κορυφαίο μέλημα και απόλυτη στρατηγική επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδα, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση του για την επικείμενη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί και την συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι θα μπορέσει να προκύψει ένα νέο πλαίσιο συναντίληψης.
«Επανέλαβα το αυτονόητο.
Δεν νοείται λύση χωρίς την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων, χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.
Πρόκειται για αναχρονιστικό σύστημα που δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει, ιδίως για κράτη μέλη της ΕΕ» είπε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στις τουρκικές προκλήσεις.
«Η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα παραβιάζει κατάφορα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου» συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως συζήτησαν για τους τρόπους αντίδρασης.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι θέμα που αφορά την ίδια την ΕΕ, καθώς δεν αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους αλλά και την ενεργειακή πολιτική της.
«Στα πλαίσια των ευρωπαϊκών οργάνων, είναι δεδομένη η στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο για την όποια κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για τη σημασία όλων των τριμερών σχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία, όπως επισήμανε, είχαν δρομολογηθεί από κυβερνήσεις της ΝΔ, τα συνέχισε η προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα «ερχόμαστε να πατήσουμε στο θετικό προηγούμενο».
Ακόμη, είπε, ότι συζήτησαν και για διμερή θέματα, όπως ζητήματα στην εκπαίδευση, τα οποία μπορούν να λυθούν εύκολα, ενώ ευχαρίστησε τον κυπριακό λαό για τη δωρεά της Κύπρου μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. «Τα χρήματα αυτά, όπως και όλοι οι πόροι, θα αξιοποιηθούν ταχύτατα για να επουλώσουμε τα τραύματα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Στις 7 Ιουλίου η Ελλάδα γύρισε σελίδα

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης.
«Στις 7 Ιουλίοιυ η Ελλάδα γύρισε σελίδα και η ΝΔ έλαβε ισχυρή εντολή για να προχωρήσει ένα γρήγορο πλέγμα μεταρρυθμίσεων, με πρώτο μέλημα την ανάπτυξη, τη μείωση φόρων, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», σημείωσε και αναφέρθηκε στα πρώτα τρία νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση και θα ψηφιστούν πριν από τις 8 Αυγούστου.
«Το πρώτο αφορά την οργάνωση του κράτους, το δεύτερο τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη ρύθμιση των 120 δόσεων και το τρίτο είναι ένα διϋπουργικό, στο οποίο περιλαμβάνεται η διάταξη για το άσυλο, το οποίο από άσυλο προστασίας ιδεών -δυστυχώς- έχει μετατραπεί σε άσυλο προστασίας της ανομίας και της παραβατικότητας εντός των πανεπιστημίων», τόνισε, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι η Κύπρος θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της Ελλάδας να πείσει ότι αξίζει την εμπιστοσύνη των εταίρων ώστε «αυτοδύναμη να χαράξει τη δική της πολιτική».
«Ελλάδα και Κύπρος πέρασαν από το βαρύ τραύμα της οικονομικής κρίσης», συνέχισε ο πρωθυπουργός και αναγνώρισε ότι υπό την ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη η Κύπρος υλοποίησε μεταρρυθμίσεις που έχουν οδηγήσει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Για εμάς αποτελεί παράδειγμα που θέλουμε να πετύχουμε και εμείς στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Αναστασιάδης: Θέλουμε λύση στο Κυπριακό που δεν θα έχει νικητές και ηττημένους

Τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη καλωσόρισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι τον ενημέρωσε για τις τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στήριξη και συμπαράσταση της Ελλάδας.
«Μέσα από τον κοινό μας αγώνα έχουμε αποδείξει εμπράκτως, Κύπρος και Ελλάδα, την προσήλωσή μας στην επίτευξη μίας λύσης στη βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ, των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος έκανε λόγο για λύση που δεν θα δημιουργεί νικητές και ηττημένους και θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα, βιωσιμότητα και διάρκεια της νέας κατάστασης των πραγμάτων.
Μίας λύσης που όπως είπε, θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των νόμιμων πολιτών, με σεβασμό στην πολιτική ισότητα, κατά τρόπο που δεν θα δημιουργεί υπερπρονόμια προς όφελος της μίας και εις βάρος της άλλης κοινότητας.
Όπως τόνισε, θα προσέλθει στη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί προσβλέποντας στην εξεύρεση λύσης που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συνόλου των κυπρίων πολιτών.

Ο κ.Αναστασιάδης επισήμανε πως κοινή θέση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι η επανέναρξη των συνομιλιών, η οποία, όμως ίπως υποστήριξε, «απαιτεί και την ενεργό συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειές της εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, όπως επίσης τους όποιους σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμόχωστου».
Σχετικά με τις εν λόγω τουρκικές προκλήσεις, ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για τη σθεναρή στήριξη της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας πως είναι ταυτόσημη η διαπίστωσή τους ότι αποτελεί καθήκον και υποχρέωσή τους η προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της ΕΕ στη βάση του ευρωπαϊκόυ κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου.
«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζουμε τις αποφάσεις έμπρακτης αλληλεγγύης της ΕΕ» είπε ο κ.Αναστασιάδης.
Επιπλέον, είπε ότι επιβεβαίωσαν πως είναι κοινές οι ανησυχίες για τις προκλήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ και η ανάγκη για μια Ένωση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών.
Ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο και για την ανάγκη κοινών δράσεων στην Ανατολική Μεσόγειο με ενίσχυση των τριμερών συνεργασιών και αναβάθμιση της περιφερειακής συνεργασίας, «στοχεύοντας στην πλήρη αξιοποίηση των προοπτικών που παρουσιάζονται, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα».
«Το δίκτυο συνεργασιών ούτε αποκλείει, ούτε στρέφεται ενάντια οποιασδήποτε τρίτης χώρας», τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου.

Θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με σιγουριά

Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το ταξίδι του στην Κύπρο - το πρώτο στο εξωτερικό από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του - δεν είναι απλά εθιμοτυπικό αλλά και ουσιαστικό.
«Θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με σιγουριά και αυτοπεποίθηση» είπε ο κ.Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι μετά από αυτή τη συνάντηση θα «μπει το νερό στο αυλάκι για μία νέα συνεργασία» είπε ο κ.Μητσοτάκης ενώ από την πλευρά του ο κ.Αναστασιάδης κατά την υποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού, ανέφερε ότι η επίσκεψη του δεν συμβολίζει μόνο τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και τη σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κύπρο.
Ο κ.Αναστασιάδης σημείωσε πως Κύπρος και Ελλάδα έχουν ενώπιόν τους προκλήσεις «τις οποίες από κοινού θα τις αντιμετωπίσουμε, με τους γείτονες μας και με τους εταίρους μας».
Ο κ.Μητσοτάκης έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 10:30, όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδης.
Μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' και στη συνέχεια ακολούθησε η συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη.

Το πρόγραμμα

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του ο κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη, καθώς και με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων ενώ το απόγευμα θα δει συλλόγους και δικοινοτικές ΜΚΟ.
Απόψε στις 20.15 ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Κύπρου.
Την Τρίτη 30/7 ο κ.Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου Χρυσόστομο Β', θα καταθέσει στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και θα επισκεφτεί το Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα.
Εκεί θα καταθέσει στεφάνι, θα ξεναγηθεί στο μουσείο και θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό στους αξιωματικούς και στρατιώτες της δύναμης, ενώ η επιστροφή του στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο πέρα από τη συμβολική της αξία έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω της συνεχιζόμενης προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας τόσο στην ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Άγκυρας για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά τις απειλές της Τουρκίας να ανοίξει τη "στρόφιγγα" του προσφυγικού ως "αντίποινα" στις κινήσεις της ΕΕ αλλά και μετά τα μέτρα των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας για τους S - 400, η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και το Κυπριακό ζήτημα εξελίσσονται σε πραγματικά "καυτά" θέματα.
Ο κ.Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να ενημερωθεί πλήρως για όλες τις εξελίξεις, να ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με τη στάση της Κύπρου και μαζί με τη Λευκωσία να συντονίσει τα επόμενα βήματα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.


(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 29/7 07:13)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης