Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: Πιθανή θεωρεί ο «υπαρχηγός» του Maduro την εισβολή Αμερικανών πεζοναυτών

Βενεζουέλα: Πιθανή θεωρεί ο «υπαρχηγός» του Maduro την εισβολή Αμερικανών πεζοναυτών
Οι εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας κλιμακώθηκαν έπειτα από την αυτοανακήρυξη του Guaidο σε μεταβατικό ηγέτη της χώρας
Ο Diosdado Cabello  ο πρόεδρος της φιλοκυβερνητικής Συντακτικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας προέβλεψε ότι Αμερικανοί πεζοναύτες είναι «πιθανό» να εισέλθουν στην λατινοαμερικανική χώρα.
Πριν από μια σχεδόν μια εβδομάδα, το αμερικανικό Πεντάγωνο κατήγγειλε πως αεροσκάφος Su-30 της Πολεμικής Αεροπορίας της Βενεζουέλας προσέγγισε με «επιθετικό» και «επικίνδυνο» τρόπο ένα αμερικανικό αεροσκάφος που πετούσε «στον διεθνή εναέριο χώρο» πάνω από την Καραϊβική θάλασσα στις 19 Ιουλίου.
Το Καράκας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας με ένα «κατασκοπευτικό αεροσκάφος».
«Είμαστε ολιγάριθμοι, μια μικρή χώρα, είμαστε πολύ ταπεινοί, και για αυτό είναι πιθανό Αμερικανοί Πεζοναύτες να εισέλθουν.
Είναι πιθανό ότι θα εισέλθουν», τόνισε ο πρόεδρος της φιλοκυβερνητικής Συντακτικής Συνέλευσης σε ένα φόρουμ στο Σάο Πάολο Φόρουμ, μια συνάντηση αριστερών πολιτικών και ακτιβιστών από όλη την Λατινική Αμερική, χωρίς ωστόσο να δώσει αποδεικτικά στοιχεία.
«Το πρόβλημα τους θα είναι να φύγουν από την Βενεζουέλα», είπε ο Cabello, δεύτερος τη τάξει στο κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα.
Οι εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας κλιμακώθηκαν έπειτα από την αυτοανακήρυξη του Juan Guaido - επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης, που ελέγχει η αντιπολίτευση - σε μεταβατικό ηγέτη της χώρας.
Η Ουάσινγκτον και περισσότερες από 50 χώρες της Δύσης αναγνώρισαν τον Guaido ως νόμιμο μεταβατικό ηγέτη, αμέσως μετά από την αυτοανακήρυξή του στα τέλη Ιανουαρίου.
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump έχει τονίσει ότι προτιμά να συνεχίσει την επιβολή κυρώσεων και μέσω διπλωματικών εργαλείων να πιέσει τον Maduro να παραιτηθεί. Δεν έχει ωστόσο αποκλείσει την επιλογή της στρατιωτικής δράσης.
Το Πεντάγωνο δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο για τις δηλώσεις Cabello .
Η Εθνοσυνέλευση την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε την επανένταξη της Βενεζουέλας σε μια περιφερειακή αμυντική συνθήκη, από την οποία η χώρα αποχώρησε το 2013. Κύκλοι της αντιπολίτευσης πίεζαν τον Guaido για την επαναπροσχώρηση στη συνθήκη ως ένας προάγγελος για αίτημα ξένης στρατιωτικής βοήθειας για την εκδίωξη του Maduro. Ο Guaido ωστόσο έχει προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχουν «μαγικές λύσεις».
Ο Maduro διατηρεί τον έλεγχο των λειτουργιών της κρατικής εξουσίας και χαρακτηρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης μαριονέτα των ΗΠΑ που επιδιώκουν να τον απομακρύνουν πραξικοπηματικά από την εξουσία.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης