Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χατζηδάκης: Σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου εργαζομένων

Χατζηδάκης: Σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου εργαζομένων
Ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα αυξηθούν
Νέο business plan για τη μετάβαση της ΔΕΗ στη μετα – λιγνίτη εποχή προαναγγέλλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Η σταδιακή απόσυρση ορισμένων λιγνιτικών μονάδων θα συνδυαστεί με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου εργαζομένων, όπως σημειώνει σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».
«Λόγω των αυξημένων ποσών που πληρώνει η ΔΕΗ για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα – είναι πολιτική της ΕΕ αυτό – ορισμένες από τις παλαιότερες λιγνιτικές μονάδες στοιχίζουν πια στη ΔΕΗ περισσότερα από όσο ήταν κλειστές και πληρώνονταν οι εργαζόμενοι κανονικά», επισημαίνει.
Ο κ. Χατζηδάκης αποδίδει ευθύνες για την κατάρρευση της επιχείρησης στην εγκατάλειψη του σχεδίου της «μικρής ΔΕΗ» του 2014 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την ανοχή των θεσμών.
«Τότε θα ιδιωτικοποιούσαμε το 1/3 της ΔΕΗ και τα χρήματα θα πήγαιναν στην εξυγίανση της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε αυτό το σχέδιο για να παίζει θεατρικές παραστάσεις για τη δήθεν υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της.
Έτσι οδηγηθήκαμε στη ‘’μισή ΔΕΗ’’και στο να δουλεύει η επιχείρηση τέσσερα χρόνια υπέρ των ανταγωνιστών της.
Για να χάσει 4 εκατομμύρια πελάτες. Αυτή ήταν μία τραγελαφική κατάσταση για την οποία φέρουν ευθύνη και οι θεσμοί», δηλώνει ο αρμόδιος υπουργός.   
Διαβεβαιώνει δε τους καταναλωτές ότι, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα αυξηθούν ότι, θα υπάρχει ευαισθησία για τα φτωχά νοικοκυριά και κανένας συμβιβασμός με τα «μεγάλα ψάρια».
«Παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ με μέτρα στήριξης και εξυγίανσης.
Και πιστεύω ότι η αντίδραση της αγοράς με το ράλι της μετοχής της εταιρείας είναι μία πρώτη ψήφος εμπιστοσύνης στο σχέδιό μας.
Στόχος μας είναι να πάμε από τη ‘’ μισή’’ και ημι-κατεστραμμένη ΔΕΗ του κ. Τσίπρα σε μία ισχυρότερη ΔΕΗ:
 Καταργούμε τα ΝΟΜΕ. Αντιμετωπίζουμε το θέμα των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ). Εξορθολογίζουμε την τιμολογιακή της πολιτική.
Φτιάχνουμε νέο business plan που θα λαμβάνει υπ΄όψιν τη μετάβαση στη μετά λιγνίτη εποχή.
Ενισχύουμε τη ρευστότητά της κυνηγώντας τους μεγάλους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Και προχωρούμε στη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.
Την προσφορότερη επιλογή ώστε να ενισχύουμε τα ταμεία της ΔΕΗ, χωρίς να την απαξιώσουμε. Η άλλη επιλογή ήταν η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων.
Θεωρούμε όμως ότι, με δεδομένη τη μετάβαση της Ευρώπης σε χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου άνθρακα», σημειώνει ο υπουργός Ενέργειας.
Κληθείς να απαντήσει σχετικά με την εθελούσια έξοδο παρέπεμψε στις εξειδικεύσεις και τις εισηγήσεις της νέας διοίκησης, ωστόσο σημείωσε ότι, έχει να κάνει με «την απολιγνιτοποίηση αλλά και με το μεγαλύτερο σε ηλικία προσωπικό».


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης