Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Γκάζια» Μητσοτάκη στους υπουργούς για να «τρέξουν» τις μεταρρυθμίσεις

«Γκάζια» Μητσοτάκη στους υπουργούς για να «τρέξουν» τις μεταρρυθμίσεις
Δύο φορές το χρόνο, μία τον Απρίλιο και μία τον Σεπτέμβριο οι υπουργοί θα αξιολογούνται
Μήνυμα προς τους υπουργούς της κυβέρνησής του έστειλε ο πρωθυπουργός κατά την συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, να τρέξουν τις μεταρρυθμίσεις τώρα, που το μομέντουμ των διεθνών αγορών είναι σε θετικό κλίμα για την Ελλάδα.
Παράλληλα, δόθηκε το πράσινο φως για το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε αμέσως μετά τη λήξη του υπουργικού στη Βουλή. Μάλιστα, θα ακολουθήσει κατεπείγουσα διαδικασία καθώς μπαίνει τη Δευτέρα στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, στη μία το μεσημέρι και την επόμενη μέρα, την Τρίτη εισέρχεται στην ολομέλεια για να ψηφιστεί.
Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τον τόνο για την στρατηγική της κυβέρνησης ενώ όλα δείχνουν ότι ο φάκελος που έλαβαν στο πανηγυρικό υπουργικό συμβούλιο μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος οι υπουργοί δεν θα είναι ο μοναδικός καθώς θα ακολουθήσουν κι άλλοι καθόλη τη διάρκεια διακυβέρνησης της ΝΔ.
Σε αυτό το πλαίσιο, σταχυολογώντας το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος εντοπίζονται ενδιαφέρουσες διατάξεις. Δεδομένου, ότι η κυβέρνηση έχει ταχθεί κατ επανάληψη ως υπέρμαχος της αξιολόγησης δεν θα μπορούσε να μην την υιοθετήσει και για τα υπουργικά στελέχη.
Έτσι, δύο φορές το χρόνο, μία τον Απρίλιο και μία τον Σεπτέμβριο, όπως αναδεικνύεται από το εν λόγω ν/σ, οι υπουργοί θα αξιολογούνται.
Κι ενδεχομένως, η άνοιξη και το φθινόπωρο να ενδείκνυνται και ως μια καλή εποχή για ανασχηματισμό.
Πάντως, το ν/σ για το επιτελικό κράτος θέτει με χρονοσειρά τις κυβερνητικές αποφάσεις που θα ξεκινούν κάθε έτος τον Απρίλιο μετά από την έγκριση υπουργικού συμβουλίου σε ότι αφορά τις γενικές γραμμές των δράσεων της κυβέρνησης για την επόμενη χρονιά.
Αυτές οι πρωτοβουλίες θα αποστέλλονται τον Μάιο στα υπουργεία προκειμένου να τους δώσουν νομοθετική μορφή και μετά από επεξεργασία, διαβουλεύσεις και επιδιορθώσεις θα καταλήγουν σε ενιαίο κείμενο τον Δεκέμβριο.
Αυτό θα τίθεται στο υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να συνταχθεί το συνολικό σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής που θα δημοσιεύεται.
Κατά συνέπεια, στο τέλος κάθε χρονιάς θα γνωρίζουν εκτός από τους υπουργούς και οι πολίτες, το ακριβές νομοθετικό πλάνο της κυβέρνησης για την επόμενη.
Και θα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο προκειμένου στην πορεία του χρόνου να κριθούν οι υπουργοί για το αν υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από την κοινωνία.
Η κυβέρνηση φιλοδοξεί με αυτό το νομοσχέδιο να αποκομματικοποιήσει τη δημόσια διοίκηση, εκχωρώντας αρκετές αρμοδιότητες σε δημοσίους υπαλλήλους καριέρας όπως τους έχουν χαρακτηρίσει ωστόσο δεν συμμερίζεται τις εν λόγω εξαγγελίες και η Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για παλινόρθωση του κομματικού κράτους με διορισμούς ημετέρων.
Και τη Δευτέρα το μεσημέρι που θα εισαχθεί και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή, αναμένεται να έχουμε μια σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης