Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διατεθειμένος να πάει στο Ιράν για διαβουλεύσεις ο Μ. Pompeo

tags :
Διατεθειμένος να πάει στο Ιράν για διαβουλεύσεις ο Μ. Pompeo
ΗΠΑ: Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δηλώνει διατεθειμένος να πάει στο Ιράν
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ M. Pompeo δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε ότι ασφαλώς θα πήγαινε στο Ιράν για να διεξαγάγει συνομιλίες εάν απαιτείτο, εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον.
Ερωτηθείς εάν θα ήταν διατεθειμένος να πάει στην Τεχεράνη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απάντησε στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg: «Σίγουρα.
Αν χρειαζόταν, θα ήμουν ευτυχής να πάω εκεί.
Θα καλωσόριζα την ευκαιρία να μιλήσω απευθείας στον ιρανικό λαό».
Η ένταση ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ δεν έχει σταματήσει να ανεβαίνει από πέρυσι, όταν ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος S. Trump απέσυρε τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας -επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ)- διότι τη θεωρούσε ανεπαρκή.
Έκτοτε, η Ουάσινγκτον επανέφερε σε ισχύ τις κυρώσεις που επέβαλε στην Τεχεράνη κάνοντάς τις ακόμη πιο αυστηρές.
Η ένταση κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο μετά από διάφορα επεισόδια στον Κόλπο, ειδικά τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοιο στο στενό του Χορμούζ και τις καταρρίψεις UAV.
Τόσο η αμερικανική όσο και η ιρανική πολιτική ηγεσία λένε δημόσια ότι είναι εφικτό να γίνουν συνομιλίες, ωστόσο κάθε πλευρά θέτει πολύ διαφορετικούς όρους γι` αυτό.
Όμως προχθές Τετάρτη κορυφαίος στρατιωτικός σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Ali Khamenei δήλωσε πως η Τεχεράνη δεν θα διαπραγματευόταν με την Ουάσινγκτον υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, τοποθέτηση που αρκετοί εξέλαβαν ως ένδειξη σκλήρυνσης της ιρανικής στάσης μεσούσης της ανόδου της έντασης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης