Βουλγαρία: Πράσινο φως από το κοινοβούλιο για την αγορά 8 μαχητικών F-16

Βουλγαρία: Πράσινο φως από το κοινοβούλιο για την αγορά 8 μαχητικών F-16
Ο Βούλγαρος πρόεδρος Radev είχε ασκήσει βέτο για την αγορά, θεωρώντας ότι η αμερικανική προσφορά δεν ήταν αρκετά ανταγωνιστική, η τιμή ήταν πολύ υψηλή και ο προϋπολογισμός κινδύνευε να εκτροχιαστεί.
Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ακύρωσε σήμερα το βέτο που είχε ασκήσει ο πρόεδρος της χώρας για την αμφιλεγόμενη αγορά των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70, επικυρώνοντας για δεύτερη φορά αυτή τη σύμβαση, ύψους 1,256 δισεκ. δολαρίων.
Ο πρόεδρος Rumen Radev, που προέρχεται από τη σοσιαλιστική αντιπολίτευση και υπήρξε αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας, άσκησε βέτο την Τρίτη (23/7/2019) για τη μεγαλύτερη εξοπλιστική συμφωνία που έχει υπογράψει η Βουλγαρία μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της.
Ο Radev θεωρούσε ότι η αμερικανική προσφορά δεν ήταν αρκετά ανταγωνιστική, η τιμή ήταν πολύ υψηλή και ο προϋπολογισμός κινδύνευε να εκτροχιαστεί.
Το κοινοβούλιο ωστόσο επικύρωσε για δεύτερη φορά τη συμφωνία μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας και ο πρόεδρος δεν έχει πλέον άλλη επιλογή παρά να την υπογράψει.
Τα οκτώ αεροσκάφη F-16 της εταιρείας Lockheed Martin θα παραδοθούν μέχρι το 2024.
Το ποσό της αγοράς θα πρέπει να καταβληθεί στο σύνολό του πριν από τον Σεπτέμβριο του 2019.
Η Βουλγαρία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004, διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, σοβιετικής κατασκευής, από τα οποία μόνο τα επτά είναι σε λειτουργική κατάσταση.
Εδώ και αρκετά χρόνια προσπαθούσε να εκσυγχρονίσει τον απαρχαιωμένο στόλο της και εξέταζε επίσης μια πρόταση να αγοράσει σουηδικά αεροσκάφη Gripen.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS