Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα 10 βασικά προβλήματα σε οικονομία, ιδιωτικοποιήσεις και μετοχές, μειώνουν την ορατότητα και επισκιάζουν το κλίμα ευφορίας

Τα 10 βασικά προβλήματα σε οικονομία, ιδιωτικοποιήσεις και μετοχές, μειώνουν την ορατότητα και επισκιάζουν το κλίμα ευφορίας
Ποια είναι τα προβλήματα που μπορεί να μπουν εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδος;
Το κλίμα ευφορίας που εν μέρει είναι δικαιολογημένο λόγω των πρωτοβουλιών που λαμβάνει η νέα κυβέρνηση της ΝΔ ειδικά στις ιδιωτικοποιήσεις επισκιάζει προσωρινά τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα σε οικονομία, ιδιωτικοποιήσεις, τράπεζες και μετοχές.
Ποια είναι τα 10 βασικά προβλήματα;

ΑΕΠ στο 2,7% με 2,8% όχι 4%

Ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ στο 4% δεν θα επιβεβαιωθεί.
Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι 2,7% με 2,8% σε ένα ευνοϊκό σενάριο αντί 4%.
Προκύπτει μια απόκλιση 1,3% με 1,2% επί του στόχου και η διαφορά αυτή αποδίδεται στους εξής λόγους.
Είναι οριοθετημένη η ιδιωτική κατανάλωση στην Ελλάδα, παρά την βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.
Η ιδιωτική κατανάλωση που είναι πυλώνας στην διαμόρφωση του ΑΕΠ δεν μπορεί να κινηθεί με ρυθμό υψηλότερο του 1,5% με μέγιστο 2%.
Η επίδραση της ιδιωτικής κατανάλωσης στην διαμόρφωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ είναι περίπου 0,7%
Ο δεύτερος πυλώνας είναι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που τώρα παραμένει θετικό αλλά στην πορεία εξέλιξης της οικονομίας μπορεί να καταστεί ουδέτερο στο βασικό σενάριο ή αρνητικό.
Πρακτικά η συμμετοχή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην διαμόρφωση του ΑΕΠ θα καταστεί ουδέτερη.
Ο τρίτος πυλώνας και σημαντικότερος είναι οι δημόσιες επενδύσεις.
Υπό την αίρεση ότι θα καταγράψουν οι δημόσιες επενδύσεις αύξηση πάνω από 15% συνεισφέρουν στο ΑΕΠ σχεδόν 2 μονάδες δηλαδή 2%.
Μόνο εάν οι δημόσιες επενδύσεις αυξάνονται με ρυθμό 20% θα μπορεί η Ελλάδα να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3% που ναι μεν θα απέχει από το 4% αλλά σίγουρα θα είναι πιο κοντά στον στόχο.
Με βάση τις καθυστερήσεις που υπάρχουν π.χ. στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και στην πραγματικότητα ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές το 2020 ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ στο 4% είναι ανέφικτος.
Ακόμη και εάν η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ συντηρεί ένα κλίμα επενδυτικής ευφορίας το βέβαιο είναι ότι οι εσωτερικές διαρθρωτικές αδυναμίες στην ελληνική οικονομία δεν θα επιτρέψουν ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.
Συν τοις άλλοις το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα αποδειχθεί για πολλούς επενδυτές απόδειξη αδυναμίας της οικονομίας της ευρωζώνης.

Οι τράπεζες ούτε το 2020 θα μπορέσουν να κινητοποιήσουν την οικονομία

Οι τράπεζες και το 2020 δεν θα μπορέσουν να συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο γιατί παραμένουν δέσμιες των προβληματικών δανείων αλλά κυρίως γιατί οι ισολογισμοί έχουν συρρικνωθεί, τα κεφάλαια είναι οριακά και η αγορά επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν είναι ακόμη έτοιμες να ζητήσουν νέες χορηγήσεις.
Ένα σημαντικό θέμα που αφορά τις τράπεζες στρατηγικά είναι η ιδιωτικοποίηση τους μέσω της πώλησης των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ειδικά για Εθνική 40,3% και Πειραιώς 26%.
Ο στόχος είναι έως το τέλος του 2020 να έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες πώλησης.

Τοξικότητα στην οικονομία

Η ελληνική οικονομία λόγω της σωρευμένης ύφεσης έχει εγκλωβίσει δυνάμεις παραγωγικές και εντάξει στους κόλπους της δυνάμεις τοξικές.
Υπάρχει μεγάλη τοξικότητα στην ελληνική οικονομία, σε πολλούς τομείς και φορείς και για να αλλάξουν αυτές οι παθογένειες θέλει χρόνο και κυρίως υπομονή.
Τοξικότητες στον δημόσιο τομέα, αγκυλώσεις στον ιδιωτικό τομέα, γραφειοκρατικά εμπόδια που δεν επιτρέπουν στην οικονομία να αντιδρά με γρηγορότερα αντανακλαστικά.

Η μαύρη τρύπα της ΔΕΗ στο 1 δισ τουλάχιστον

Η μαύρη τρύπα με βάση ενδείξεις στο α΄ 6μηνο 2019 έχει φθάσει στο 1 δισεκ. και περιλαμβάνει και τα αποτελέσματα
Χωρίς καμία αμφιβολία η ΔΕΗ βρίσκεται σε δυσχερή θέση.
Επειδή είναι εισηγμένη εταιρία απαιτούνται προσεκτικά βήματα.
Η πρώτη παρέμβαση που πρέπει να προχωρήσει είναι η τιτλοποίηση 2,2 δισεκ. ληξιπρόθεσμων οφειλών με στόχο να αντληθούν 450 με 500 εκατ ευρώ που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ρευστότητας.
Ήδη η Pimco είναι έτοιμη να καταθέσει προσφορά 450 με 500 εκατ για την τιτλοποίηση, ενισχύοντας αντίστοιχα την ρευστότητα της ΔΕΗ κατά 450 με 500 εκατ.
Μια δεύτερη λύση θα ήταν να πουληθούν ποσοστά μειοψηφίας του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ.
Η ΔΕΔΔΗΕ ως διαχειριστής δικτύου με ζημίες 21 εκατ, περί τα 792 εκατ ενεργητικό και 107 εκατ κεφάλαια και ο ΑΔΜΗΕ ως εταιρία μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με 85 εκατ κέρδη και 1,67 δισεκ. ενεργητικό και 1 δισεκ. κεφάλαια θα μπορούσαν να προσελκύσουν επενδυτές.
Αλλά δεν φθάνουν μόνο αυτά.
Απαιτούνται πολύπλευρες παρεμβάσεις ώστε να συγκεντρωθούν περί τα 1,5 δισεκ. ευρώ τα οποία διασφαλίζουν την βιωσιμότητα της ΔΕΗ.
Θα πρέπει να προχωρήσει σε επόμενη φάση η ΔΕΗ και σε πρόγραμμα μείωσης προσωπικού με το εξής μοντέλο.
Κάθε δύο παλαιοί που θα αποχωρούν θα προσλαμβάνεται ένας νέος με καλύτερη γνώση και με χαμηλότερο κόστος πρόσληψης για την εταιρία.

Ιδιωτικοποίηση ΕΛΠΕ πιο δύσκολο εγχείρημα από το παρελθόν – Δυσκολίες και στο Ελληνικό

Η Paneuropean του Ομίλου Λάτση με ποσοστό 45,5% θα πουλήσει το 30% του ποσοστού που κατέχει στα ΕΛΠΕ και το ΤΑΙΠΕΔ επίσης θα πουλήσει 15% σε σύνολο 35,5% που ελέγχει στην εταιρία.
Στόχος είναι να διατεθεί το 51% μαζί με το management και με βάση τις τρέχουσες τιμές αποτιμάται στα 1,5 με 1,6 δισεκ. ευρώ.
Το ποσοστό του ομίλου Λάτση που θα πωληθεί αντιστοιχεί σε 850 με 870 εκατ το οποίο θα χρησιμοποιηθεί και για την επένδυση στο Ελληνικό.
Όμως το βασικό πρόβλημα είναι ότι στο παρελθόν στην διαγωνιστική διαδικασία που είχε ξεκινήσει το ενδιαφέρον των υποψηφίων επενδυτών ήταν μειωμένο.
Εμφανίστηκαν η Glenore και η Vitol ωστόσο ούτε το τίμημα ήταν ικανοποιητικό – τότε διαμορφωνόταν στα 1,2 με 1,3 δισεκ. - ούτε και οι υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι έδειξαν ουσιώδες ενδιαφέρον.
Το βασικό πρόβλημα είναι πως με υψηλότερες αποτιμήσεις θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από διεθνείς εταιρίες ή άλλες εταιρίες πετρελαιοειδών.
Και γιατί στον πρόσφατο διαγωνισμό δεν εμφανίστηκαν και θα εμφανιστεί κύμα ενδιαφερομένων στην νέα διαγωνιστική διαδικασία.

Ο δημοσιονομικός χώρος παραμένει μηδενικός

Τα κέρδη που θα αποκομίσει η Ελλάδα από τα ANFA και SMP θα μπορούσαν να κατευθυνθούν αντί του χρέους σε δημόσιες επενδύσεις με στόχο να αυξηθεί ο δημοσιονομικός χώρος;
Τα ANFA agreement on net financial assets είναι η συμφωνία για τα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία που έχουν συνάψει οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ.
Για την Ελλάδα πρόκειται για τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ περί τα 12,5 δισεκ. και τα οποία παράγουν κέρδη.
Τα κέρδη αυτά είχε αποφασιστεί στο Eurogroup πριν την έξοδο της Ελλάδος από το τρίτο μνημόνιο να διανεμηθούν στην Ελλάδα με βάση την πορεία των αξιολογήσεων και με στόχο να μειωθεί το χρέος.
Η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (περίπου 4,5 δισ. ευρώ) σε δύο ισόποσες δόσεις κάθε χρόνο (Ιούνιο και Δεκέμβριο) ως το 2022.
Τα κεφάλαια αυτά έχει συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθούν για να μειωθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.  
Τον Δεκέμβριο του 2019 έχει σχεδιαστεί η Ελλάδα να λάβει 644 εκατ. ευρώ μόνο μετά από θετική έκθεση αξιολόγησης.
Η προσπάθεια που καταβάλλει η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι τα κέρδη αυτά αντί να κατευθύνονται στο χρέος και στην κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών να στραφούν στις δημόσιες επενδύσεις.
Στόχος της κίνησης αυτής είναι να αυξηθεί και ο δημοσιονομικός χώρος.
Με βάση ορισμένες πηγές υπάρχουν συζητήσεις και στην Commission για το θέμα αυτό αλλά υπάρχει ένα σοβαρό εμπόδιο.
Ποιο είναι αυτό;
Τα κέρδη από τα ομόλογα ANFAs κατευθύνονται στο χρέος και καλύπτουν χρηματοδοτικές ανάγκες.
Θα δεχθούν τα Eurogroup που θα συνεδριάσουν τους επόμενους μήνες τα κέρδη αυτά να μετατεθούν και να ανακατευθυνθούν σε άλλη δραστηριότητα όταν η Ελλάδα συνεχίζει να εμφανίζει μη βιώσιμο χρέος;
Με βάση τις εκθέσεις βιωσιμότητας DSA τόσο του ΔΝΤ όσο και της ΕΚΤ η Ελλάδα με 357 δισεκ. δεν διαθέτει βιώσιμο χρέος.
Πως τα Eurogroup θα λάβουν αποφάσεις να αλλάξουν την χρήση των κερδών από τα ομόλογα ANFAs όταν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο;
Πως οι δανειστές θα δικαιολογήσουν την αρχική απόφαση και πως θα αιτιολογήσουν μια τόσο σημαντική μετατόπιση;
Υπάρχουν σοβαρά εμπόδια και ναι μεν οι αποφάσεις είναι πολιτικές αλλά δεν μπορεί ένα Eurogroup να αυτοαναιρεθεί;

Ακραία φούσκα στα ελληνικά ομόλογα

Μια ακραία στρέβλωση, που αποτελεί ωραιοποίηση της μετριότητας βρίσκεται σε εξέλιξη στις αγορές ομολόγων και την οποία προκάλεσαν με βάναυσο τρόπο οι κεντρικές τράπεζες ΕΚΤ και FED με την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης.
-Είναι μια ακραία τοξική φούσκα το γεγονός ότι 163 ομόλογα της ευρωζώνης έχουν αρνητικό επιτόκιο
-Είναι μια ακραία τοξική φούσκα το γεγονός ότι η Ελλάδα που μέχρι πρότινος πάλευε με το Grexit να δανείζεται φθηνότερα από τις ΗΠΑ και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς να είναι καλύτερες από τα αμερικανικά 10ετή ομόλογα.
Οι ΗΠΑ με 22,5 τρισεκ. δολάρια βιώσιμο χρέος κατά την DSA την έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ αλλά με διαφορετική νομισματική και επιτοκιακή πολιτική από την ΕΚΤ δανείζεται στα 10ετή ομόλογα με επιτόκια κοντά στο 2,05%.
Οι ΗΠΑ λαμβάνουν την ανώτατη βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας ΑΑΑ.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με 357 δισεκ. χρέος που έχει κριθεί μη βιώσιμο από τις DSA τις εκθέσεις βιωσιμότητας του ΔΝΤ και βαθμολογείται από τους οίκους αξιολόγησης Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch σε junk δηλαδή ομόλογα σκουπίδια.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα.
Μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ υπάρχει χάος με όρους ΑΕΠ, ανάπτυξης, δυναμικής, εισοδημάτων, πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Όμως όπως και οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται στο 2,05% με 2,08% στα 10 χρόνια.
Αποτελεί παράδοξο και ακραία τοξική στρέβλωση ότι η Ελλάδα που έως το 2015 αγωνιζόταν να αποφύγει το Grexit έχει καταφέρει να δανείζεται με το ίδιο επιτόκιο όπως και οι ΗΠΑ.
Το θέμα είναι η Ελλάδα το κατάφερε ή η τοξική πολιτική της ΕΚΤ με την ποσοτική χαλάρωση που έχει προκαλέσει χάος σε όλη την Ευρώπη με τα αρνητικά επιτόκια καθώς και η ύπαρξη ενός κεφαλαιακού μαξιλαριού περίπου 30 με 32 δισεκ. ευρώ.
Κάποια στιγμή αυτές οι ακραίες στρεβλώσεις πρέπει να αποκατασταθούν, δεν υπάρχει κανένα θεμελιώδες ή οικονομικό νόημα η Ελλάδα με ομόλογα σκουπίδια να έχει την ίδια τιμολόγηση με τα αμερικανικά ομόλογα.
Εάν θεωρητικά στο μέλλον τα ελληνικά ομόλογα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα εμφανίζουν αποδόσεις στο 1,20% με 0,80% στα 10 χρόνια !!!!!!!!!!!

Ξεκίνησε το reality check

Το πρώτο κύμα reality check o έλεγχος της πραγματικότητας για την κυβέρνηση της ΝΔ ξεκίνησε άμεσα και οι αγορές αξιολογούν ότι οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν δεν εναρμονίζονται με την πραγματικότητα.
Σε ερώτηση που έθεσε το bankingnews σε Nomura και Bank of New York Mellon για το πώς αξιολογούν την μέχρι τώρα κατάσταση προκύπτουν τα εξής δεδομένα.  
«Η κυβέρνηση της ΝΔ όντως επιχειρεί να υλοποιήσει το σχέδιο της εμπροσθοβαρώς αλλά υπάρχουν σοβαρά εμπόδια που χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών.
Αυτό που αναμένουν οι επενδυτές είναι όχι άλματα αλλά βήματα προς τα εμπρός και αυτό θα φανεί με τον προϋπολογισμό 2020 που θα ανακοινωθεί Οκτώβριο 2019.
Σε γενικές γραμμές αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι
A)Με επενδυτικούς όρους τα ελληνικά assets ήδη έχουν σημειώσει σημαντικά ράλι και οι αποτιμήσεις περιλαμβάνουν όλα τα γεγονότα.
Μεγάλο μέρος των μελλοντικών αισιόδοξων νέων έχουν προεξοφληθεί.
B)Ο δημοσιονομικός χώρος έχει εξαντληθεί ίσως να είναι και αρνητικός.
Γ)Η μείωση φόρων στις επιχειρήσεις θα συνδυαστεί με νέα ισοδύναμα μέτρα
Δ)Το μεγάλο στοίχημα για την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% σε 2,5% έχει αποτύχει.
Ε)Υπάρχει μια αίσθηση ότι η Ελλάδα σε βάθος 12 με 15 μηνών θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα και το χρηματιστήριο εφόσον ευνοήσουν οι κεφαλαιοποιήσεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ώριμη αγορά.
Στ)Οι τράπεζες έχουν ακόμη μια 2ετία εσωστρέφειας πριν ξεκινήσουν ενεργά να συμμετέχουν στην ανάκαμψη της Ελλάδος.
Το 2020 οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν κλείσει μια 5ετία χωρίς να έχουν αντλήσει σημαντικά νέα κεφάλαια αλλά και χωρίς να μπορούν να δημιουργήσουν αξιόλογο εσωτερικό κεφάλαιο.
Να σημειωθεί όπως θα αποδειχθεί στην πράξη ότι για να ολοκληρώσουν την εξυγίανση τους θα πρέπει να δαπανήσουν 4 με 5 δισεκ. κεφάλαια.
Οπότε οι αξίες των τραπεζών θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και αυτή την παράμετρο.
Ζ)Στις ιδιωτικοποιήσεις και στην ΔΕΗ που αποτελούν δύο μεγάλα στοιχήματα για την κυβέρνηση της ΝΔ ο ρυθμός εξελίξεων δεν μπορεί να είναι καταιγιστικός καθώς η σύνθεση των προβλημάτων δεν επιτρέπει μαγικές λύσεις.
Το πρώτο reality check από τους επενδυτές για την κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να ενθουσιάζει.
Η δομή των προβλημάτων δεν επιτρέπει μαγικές λύσεις και εμπροσθοβαρής συνταγές άμεσης απόδοσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης