Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BNP Paribas: O Draghi «ανοίγει πόλεμο» στις κυβερνήσεις μόλις 3 μήνες πριν την αποχώρησή του – Η «βαριά» κληρονομιά στην Lagarde

tags :
BNP Paribas: O Draghi «ανοίγει πόλεμο» στις κυβερνήσεις μόλις 3 μήνες πριν την αποχώρησή του – Η «βαριά» κληρονομιά στην Lagarde
Όπως σχολίασε χτες ο ίδιος ο Draghi είναι "αναμφισβήτητο" ότι οι κυβερνήσεις θα χρειαστεί να υιοθετήσουν μέτρα εάν οι συνθήκες συνεχίσουν να επιδεινώνονται
Ο Mario Draghi για ακόμη μία φορά «φώναξε» πιο δυνατά από ποτέ για βοήθεια στην οικονομία της ευρωζώνης, αλλά κανείς δεν άκουσε…
Αυτό είναι το σχόλιο που ψιθυρίζεται στις αγορές σήμερα, με τους περισσότερους αναλυτές να κρατούν από τον Draghi τη σημαντική δήλωση ότι το outlook της Ευρωζώνης χειροτερεύει όλο και περισσότερο.
Και όπως σχολίασε χτες ο ίδιος ο Draghi είναι "αναμφισβήτητο" ότι οι κυβερνήσεις θα χρειαστεί να υιοθετήσουν μέτρα εάν οι συνθήκες συνεχίσουν να επιδεινώνονται.
Η οκταετής θητεία του Draghi, η οποία λήγει τον Οκτώβριο, χαρακτηρίστηκε από αρνητικά επιτόκια, αγορές ομολόγων και τραπεζικά δάνεια.
Ενώ υπόσχεται ότι η ΕΚΤ μπορεί να προσθέσει περισσότερα κίνητρα και φαίνεται ότι είναι έτοιμη να το πράξει το Σεπτέμβριο, τα σχόλια υποδηλώνουν ότι η κεντρική τράπεζα πλησιάζει τα όρια των εξουσιών της.
Ωστόσο, η Γερμανία, η οποία έχει πλεόνασμα του προϋπολογισμού και μπορεί να δανειστεί χρήματα με επιτόκια χαμηλότερου του μηδενός, δεν βλέπει το πρόβλημα ακόμη και όταν παρατηρεί τη δική της μεταποιητική βιομηχανία.
Ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz ξεκαθάρισε ότι δεν σχεδιάζει να χαλαρώσει την πορεία της χώρας επειδή δεν είναι "απαραίτητο ή σοφό να ενεργούμε σαν να βρισκόμασταν σε κρίση", όπως ανέφερε.
Η ΕΚΤ βρισκόταν εδώ και χρόνια σε κατάσταση αντιμετώπισης κρίσεων, καταπολεμώντας τις συνέπειες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης, την κρίση χρέους της ευρωζώνης και ένα φλερτ με τον αποπληθωρισμό.
Προχώρησε σε αγορές τίτλων ύψους 2,6 τρισ. ευρώ και παρείχε εξαιρετικά φθηνά τραπεζικά δάνεια που έχουν πλημμυρίσει την περιοχή με ρευστότητα.
Βέβαια, παρά τα έξι χρόνια οικονομικής ανάπτυξης και περισσότερες από 10 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ μικρότερος από τον στόχο.
Οι επαγγελματίες προβλέπουν τη μείωση των μακροπρόθεσμων προοπτικών αύξησης των τιμών καταναλωτή στο 1,7%, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας, ειδικά με τις εμπορικές εντάσεις και το Brexit να απειλούν με μια νέα ύφεση.
"Υπάρχει η αίσθηση ότι ξύνεται το κατώτατο σημείο του βαρελιού από τη νομισματική χαλάρωση", δήλωσε ο Richard Barwell, οικονομολόγος της BNP Paribas Asset Management.
"Ως εκ τούτου, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να αναλάβει την επόμενη φορά."
Άλλωστε και ο ίδιος ο Draghi επεσήμανε ότι ζητά από τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τα σχέδια για την τόνωση της ανάπτυξης από το 2014 τουλάχιστον, ενώ τους έχει καλέσει να αναλάβουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εδώ και δεκαετίες.
Αλλά οι κυβερνήσεις είναι απρόθυμες να προβούν σε αλλαγές που θα προκαλούσαν βραχυπρόθεσμους πόνους σε αντάλλαγμα για μακροπρόθεσμα οφέλη.
Χαρακτηριστική ήταν η προσπάθεια της Γαλλίας να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασίας πέρυσι, η οποία προκάλεσε αναταραχές.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ομάδα των επτά υπουργών οικονομικών που συναντήθηκαν στη Γαλλία ήταν μόνο σε θέση να συμφωνήσουν ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι «ευέλικτη και φιλική προς την ανάπτυξη».
Έτσι, η Christine Lagarde, η οποία θα αντικαταστήσει τον Draghi τον Οκτώβριο, δήλωσε πρόσφατα ότι ο κόσμος χρειάζεται "δημοσιονομικά κίνητρα, όπου αυτό είναι δυνατό".
Μέρος του προβλήματος μπορεί να είναι ο βαθμός στον οποίο έχει αυξηθεί η αποστολή των κεντρικών τραπεζών.
Από τη δεκαετία του 1990, έχουν κερδίσει όλο και περισσότερο επιχειρησιακή ανεξαρτησία και έχουν εστιάσει στον πληθωρισμό.
Ενώ αυτό έχει σχεδιαστεί για να εμποδίσει τους πολιτικούς να προωθήσουν την ανάπτυξη με χαμηλά επιτόκια, αυτό σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν αναλάβει τη μεγαλύτερη δουλειά για να διατηρήσουν την οικονομία σε ρυθμούς επέκτασης, ενώ οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μειώσουν τα χρέη τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης