Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επιστολή συνταξιούχου της Εθνικής τράπεζας στο bankingnews για το ΛΕΠΕΤΕ

Επιστολή συνταξιούχου της Εθνικής τράπεζας στο bankingnews για το ΛΕΠΕΤΕ
Ως οικονομικό site ενημέρωσης έχουμε πάρει μια θέση για την υπόθεση του ΛΕΠΕΤΕ, ωστόσο δημοσιεύουμε όλες τις απόψεις ώστε ο αναγνώστης να διαμορφώσει όσο το δυνατό πιο αντικειμενική άποψη.
Λάβαμε στο bankingnews μια επιστολή του Δημήτρη Αλ. Κλητοράκη συνταξιούχου της Εθνικής τράπεζας με επίκεντρο τον ΛΕΠΕΤΕ.
Το bankingnews δημοσιεύει την επιστολή ως έχει.
Ως οικονομικό site ενημέρωσης έχουμε πάρει μια θέση για την υπόθεση του ΛΕΠΕΤΕ, ωστόσο δημοσιεύουμε όλες τις απόψεις ώστε ο αναγνώστης να διαμορφώσει όσο το δυνατό πιο αντικειμενική άποψη.
Η θέση μας είναι ότι πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός.
 
Η επιστολή

Προς τον κ. Πέτρο Λεωτσάκο
petros@bankingnews.gr
Μαρούσι, 25 Ιουλίου 2019
Κύριε  Λεωτσάκο,
Διάβασα το ιδιαιτέρας οξύτητας, κατά ημών των συνταξιούχων της Εθνικής τράπεζας,  άρθρο  της Τρίτης 23/07/2019 στο ( www.bankingnews.gr/index.php?id=437669 ) με τίτλο:
«Η συνολική σωρευτική ζημία του ΛΕΠΕΤΕ στην Εθνική σε παρούσες αξίες φθάνει το 1 δισ – Πλήγμα στα κεφάλαια.
Ο νόμος έκτρωμα για το ΛΕΠΕΤΕ θα πρέπει με συνοπτικές διαδικασίες να καταργηθεί».

Είναι προφανές ότι μας αδικεί, ενώ αντίθετα, επαινεί τη διοίκηση της τράπεζας.
Στη Δημοκρατία όμως, όλες οι απόψεις είναι σεβαστές, έστω και αν δεν γίνονται αποδεκτές.
Επιτρέψτε μου επομένως, να παρατηρήσω, με τη σειρά μου, τα εξής:
1.    Μας κατηγορεί ο συντάκτης σας  ότι είμαστε άπληστοι, ότι αδιαφορούμε για την τύχη της Εθνικής, και ενδιαφερόμαστε για το πώς θα καλοπεράσουμε εις βάρος των άλλων και ειδικά προκλητικά εις βάρος των τωρινών εργαζομένων της Εθνικής τράπεζας που δεν θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης.
Λάθος! Δεν είμαστε άπληστοι.
Ούτε αδιαφορούμε για την τύχη της τράπεζας. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν μας «συμφέρει» η απαξίωση της τράπεζας. Αντίθετα, μας ενδιαφέρει απολύτως η θετική πορεία της, γιατί απλούστατα, μόνο από μια ευημερούσα και οικονομικά ισχυρή τράπεζα, προσδοκούμε να εισπράττουμε τον ΛΕΠΕΤΕ.
Άλλωστε και για λόγους συναισθηματικούς, μας ενδιαφέρει η οικονομικά ισχυρή τράπεζα  στην οποία  διανύσαμε, αφιερώσαμε θα έλεγα καλλίτερα, το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας και στης οποίας το μεγάλο μέγεθος, άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο,  διαχρονικά όλοι εμείς, συμβάλαμε. Εμείς, με την καθοδήγηση εμπνευσμένων διοικητών,  κυριολεκτικά «κτίσαμε» την τράπεζα.

2.    Παράλληλα επαινεί ο συντάκτης σας τη διοίκηση της τράπεζας γράφοντας ότι  «η πρότασή της ήταν δίκαιη και κυρίως τίμια, αποδεχόταν να πληρώνει 35 εκατ με ένα μηχανισμό εισφοροδότησης αλλά το υπουργείο Εργασίας κατάφορα παραβίασε τις συμφωνίες.
Εάν δεν είχαν υποβάλλει μια πρόταση που είναι δίκαιη και έλεγε η Εθνική δεν πληρώνω τίποτε τότε προφανώς και δεν θα είχε κανένα έρεισμα και ηθικό πλεονέκτημα.
Όμως αφοπλίζει η Εθνική και τους πιο δύσπιστους όταν κατέθεσε πρόταση για 35 εκατ ευρώ να πληρώνει τον χρόνο για την επικουρική σύνταξη.
Λάθος!
Ούτε δίκαιη, ούτε τίμια είναι η πρόταση της διοίκησης και βέβαια δεν διαθέτει κανένα ηθικό πλεονέκτημα, γιατί  είναι ανεπιτρέπτως καθυστερημένη.
Αν οι διοικήσεις Φραγκιαδάκη και Μυλωνά είχαν τη στοιχειώδη διοικητική κρίση, που, κατά κανόνα, διαθέτει ένας επιτυχημένος manager, θα έπρεπε εκτιμώντας την διαμορφωμένη κατάσταση, να ακολουθήσουν τα εξής 3 στάδια:
α) αρχικά, να έχουν αντιληφθεί ότι οι διαπραγματεύσεις με τους συνδικαλιστές είναι ατελέσφορες,
β) αμέσως μετά, να εκτιμήσουν  ότι με την παράταση της εκκρεμότητας, ο κίνδυνος δυσφήμησης και απαξίωσης της τράπεζας είναι μεγάλος,   και  
γ) στο τέλος, δηλαδή πριν ενάμιση χρόνο (!), θα έπρεπε να  ανακοινώσουν, αμέσως και μονομερώς, την πρωτοβουλία τους, χορήγησης στους συνταξιούχους,  οικεία βουλήσει, των 35 εκατομ. ευρώ ετησίως, αυτά δηλαδή που καθυστερημένα «προσφέρουν» τώρα!
Με αυτόν τον τρόπο θα είχαν αμβλυνθεί οι αντιδράσεις των εξαντλημένων οικονομικά συνταξιούχων και θα είχε εμπεδωθεί τουλάχιστον στη συνείδησή τους, αλλά  και στη συνείδηση των πελατών, ότι η διοίκηση της τράπεζας  διαπνέεται, αφενός μεν, από αίσθημα κοινωνικής ευαισθησίας και δικαιοσύνης και μεριμνά για την επιβίωση 16.500 οικογενειών συνταξιούχων, πρώην στελεχών της, αφετέρου δε ότι προνοεί, ως έχει υποχρέωση, μέσα στη δεδομένη  ασφυκτική οικονομική κατάσταση της χώρας, για τη διατήρηση και αύξηση των  οικονομικών δυνατότητων και αντοχών της τράπεζας. Προσφέρει δηλαδή (τότε), ως μόνη εφικτή λύση, όσα μπορούσε να δώσει.
Κύριε Λεωτσάκο,
Τίποτε από αυτά, δυστυχώς, δεν έκανε η διοίκηση της τράπεζας!
Αντίθετα με τις συνεχείς δικαστικές αντιδικίες, με τα πρώην στελέχη της, που τα αντιμετωπίζει ως εχθρούς, καταρράκωσε το κύρος της  τράπεζας, αλλά συνεχίζει να  σπαταλά εκατομμύρια ευρώ για διαφήμιση, που τελικά αποβαίνει σε πανάκριβα πληρωμένη δυσφήμισή της!
Επιπλέον, αντί να δίνει το καλό παράδειγμα, δεν παραλείπει να μεριμνά για την αύξηση των αποδοχών της (βλέπετε http://www.bankingnews.gr/index_mob.php?id=437192).
Και οι ετήσιες αποδοχές του  διευθύνοντος, (335.000 + 145.000 = 478.000 €) που γράφετε στο δημοσίευμά σας, είναι μέρος μόνο των πάσης φύσεως παροχών του, όπως οι πιστωτικές κάρτες, τα αυτοκίνητα και μάλιστα τεθωρακισμένα, οι οδηγοί, οι φρουροί  κλπ.
Εδώ, μάλιστα, ταιριάζει η λέξη «απληστία»!!!  
Κύριε Λεωτσάκο,
Προσωπικά εγώ, ως πρώην στέλεχος της τράπεζας, ενδιαφερόμενος για το μέλλον της, βλέποντας το επερχόμενο αδιέξοδο, απέστειλα για την  προστασία του κύρους της, το Φεβρουάριο 2018 και τον Οκτώβριο 2018 με e-mail, σχέδιο Ανακοίνωσης με ανάλογο περιεχόμενο τόσο στη  διοίκηση των  κ.κ. Λ. Φραγκιαδάκη - Π.Θωμόπουλου, όσο και στη διοίκηση των κ.κ.  Π. Μυλωνά - Κ. Μιχαηλίδη.
Συνεπώς, διαθέτοντας καλή πίστη, δεν μπορούν να ισχυρισθούν ότι δεν γνώριζαν την πρόταση.
Απλά δεν ήταν ειλικρινείς.
Χρονοτριβούσαν, μη επιθυμώντας ούτε τη λύση που δυστυχώς υποκριτικά, αποδέχονται σήμερα.

Σας ευχαριστώ
Δημήτρης Αλ. Κλητοράκης
Υ.Γ: Για ενημέρωσή σας, σας αποστέλλω τα δύο e-mail μου.
Δ.Α.Κ
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης