Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μικρότερο ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα άνω του 1 εκατ. ευρώ προβλέπει το μίνι φορολογικό - Σήμερα 26/7 στη Βουλή οι αλλαγές στις 120 δόσεις

Μικρότερο ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα άνω του 1 εκατ. ευρώ προβλέπει το μίνι φορολογικό - Σήμερα 26/7 στη Βουλή οι αλλαγές στις 120 δόσεις
Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή
Μειώσεις κατά 22% μεσοσταθμικά στον φετινό ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές στην Εφορία προβλέπει το «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος σήμερα στη Βουλή.
Όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα ενημερώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας.
Το Σεπτέμβριο και αφού θα έχει κλειδώσει με τους θεσμούς ο τρόπος με τον οποίο ο προϋπολογισμός του 2020 θα οδηγηθεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, θα έρθει στη βουλή το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο.
Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν ξεκινήσει με στόχο να περιληφθούν σε αυτό η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24% για τα επιχειρηματικά κέρδη του 2019, του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%, τα μέτρα στήριξης της οικοδομής και οι φοροελαφρύνσεις στα φυσικά πρόσωπα με βασικότερη τη μείωση του πρώτου συντελεστή της κλίμακας από το 22% στο 9% για τα εισοδήματα έως τις 10.000 ευρώ.
Το μίνι φορολογικό που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αναμένεται να έχει ψηφισθεί το αργότερο έως την 1η Αυγούστου.
Αμέσως μετά οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα τρέξουν την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.
Παράλληλα θα γίνουν προσαρμογές στην πλατφόρμα των 120 δόσεων μέσω της οποίας οι οφειλέτες υποβάλλουν τις αιτήσεις καθώς τροποποιούνται  βασικές παράμετροι της ρύθμισης (ελάχιστη μηνιαία δόση, επιτόκιο).
Ειδικότερα το νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα θα προβλέπει:

1. Αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων με βασικότερες:

-  Τη μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από 30 ευρώ σε 20 ευρώ. Η μείωση αυτή, θα δώσει τη δυνατότητα στους μικροοφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις.

- Τη μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3% με το οποίο επιβαρύνεται η οφειλή η οποία υπάγεται στη ρύθμιση.

- Την υπαγωγή στις 120 δόσεις όλων των επιχειρήσεων με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Η διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που προέβλεπε την υπαγωγή στις 120 δόσεις  των επιχειρήσεων με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ καταργείται.

2. Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι ελαφρύτερος όχι μόνο για τους μικρούς ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και για τις μεγάλες περιουσίες ( άνω του 1 εκατ. ευρώ) για τις οποίες οι υπόχρεοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο κατά 1.775 ευρώ σε μέσα επίπεδα.  Αναλυτικότερα όμως ο φόρος μειώνεται κατά:

- 30% για ακίνητα αξίας  έως 60.000 ευρώ,

- 27% για ακίνητα αξίας έως  70.000 ευρώ

- 25% για όσους κατέχουν ακίνητα αξίας έως  80.000 ευρώ.

- 20% για ακίνητα αξίας έως 1.000.000 ευρώ

- 10% για τους έχοντες ακίνητη περιουσίας αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Η πληρωμή και του φετινού ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2020.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης