Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τις 40 μέρες μέχρι την έλευση των θεσμών στην Αθήνα σχεδιάζει ο Μητσοτάκης - Το πρώτο τεστ για τους υπουργούς, στο επίκεντρο το φορολογικό

Τις 40 μέρες μέχρι την έλευση των θεσμών στην Αθήνα σχεδιάζει ο Μητσοτάκης - Το πρώτο τεστ για τους υπουργούς, στο επίκεντρο το φορολογικό
Οι φοροελαφρύνσεις το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη
(upd)
Ο πρώτος απολογισμός της κυβερνητικής μηχανής, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αυτή τη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιείται σήμερα, Παρασκευή, με ορίζοντα την έλευση των θεσμών στην Αθήνα στις 14 Σεπτεμβρίου 2019, με τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να ξεκινά στις 16.00 μμ και να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Με τη συμμετοχή μόνον των υπουργών και με τη νέα μορφή πλέον, συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου, με τις φοροελαφρύνσεις και την προσέλκυση επενδύσεων να αποτελούν την αιχμή για την κυβέρνηση.
Ψηλά στην ατζέντα της συνεδρίασης θα βρίσκεται το φορολογικό νομοσχέδιο και ενδεχομένως να συζητηθούν και οι τελευταίες πινελιές καθώς μέχρι σήμερα το βράδυ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Στο εν λόγω νομοσχέδιο προσδίδει μεγάλη σημασία το κυβερνών κόμμα καθώς θα περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ένα χρόνο νωρίτερα από τον προγραμματισμό που είχε κάνει προεκλογικά η ΝΔ, όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη τριήμερη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων.
Στο ίδιο ν/σ περιλαμβάνεται και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων που αφορά μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.
Στο τραπέζι της συζήτησης θα τεθεί και το διυπουργικό νομοσχέδιο το οποίο θα περικλείει και διατάξεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, σε ότι αφορά τις οικονομικές εξελίξεις καθώς τον Σεπτέμβριο έρχονται οι θεσμοί στην Αθήνα και η αξιολόγηση από τους δανειστές.

Κατά συνέπεια, αυτό αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση αλλά και  το πρώτο κρας τεστ που θα αντιμετωπίσει καθώς έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη και ειδικότερα με τις φοροελαφρύνσεις.
Πάντως στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία καθώς όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, όλα αυτά είναι μετρήσιμα και ρεαλιστικά.
Στη λίστα των θεμάτων που θα απασχολήσουν το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, βρίσκονται και οι εξελίξεις στο θέμα του Brexit με την ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Ενώ, θεωρείται δεδομένο, παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρεται στην επίσημη ατζέντα, ότι στο τραπέζι της συνεδρίασης θα τεθεί και η μέχρι τώρα πορεία του κυβερνητικού έργου.

Ειδικότερα αναμένεται να επισημανθούν τυχόν καθυστερήσεις ή ενδεχομένως νέα δεδομένα που διακρίνουν οι υπουργοί στους τομείς τους καθώς έχουν πλέον και οι ίδιοι μια εικόνα του υπουργείου που έχουν αναλάβει.
Σε κάθε περίπτωση, οι προβολείς σήμερα στρέφονται στην Ηρώδου Αττικού όπου συνεδριάζει για πρώτη φορά το υπουργικό συμβούλιο με τη νέα του μορφή.
Και για πρώτη φορά επίσης, θα «εξεταστούν» οι υπουργοί για το έργο που έχουν παράξει στις περίπου είκοσι ημέρες που έχουν αναλάβει τον υπουργικό θώκο.

Τι προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο

Μειώσεις κατά 22% μεσοσταθμικά στον φετινό ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές στην Εφορία προβλέπει το «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος σήμερα στη Βουλή.
Όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα ενημερώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας.
Τον Σεπτέμβριο και αφού θα έχει κλειδώσει με τους θεσμούς ο τρόπος με τον οποίο ο προϋπολογισμός του 2020 θα οδηγηθεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, θα έρθει στη βουλή το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο.

Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν ξεκινήσει με στόχο να περιληφθούν σε αυτό η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24% για τα επιχειρηματικά κέρδη του 2019, του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%, τα μέτρα στήριξης της οικοδομής και οι φοροελαφρύνσεις στα φυσικά πρόσωπα με βασικότερη τη μείωση του πρώτου συντελεστή της κλίμακας από το 22% στο 9% για τα εισοδήματα έως τις 10.000 ευρώ.
Το μίνι φορολογικό που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αναμένεται να έχει ψηφισθεί το αργότερο έως την 1η Αυγούστου.
Αμέσως μετά οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα τρέξουν την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.
Παράλληλα θα γίνουν προσαρμογές στην πλατφόρμα των 120 δόσεων μέσω της οποίας οι οφειλέτες υποβάλλουν τις αιτήσεις καθώς τροποποιούνται  βασικές παράμετροι της ρύθμισης (ελάχιστη μηνιαία δόση, επιτόκιο).

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης