Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η συμφωνία για το ανώτατο όριο χρέους αναβάλλει τη δημοσιονομική εξυγίανση στις ΗΠΑ

Fitch: Η συμφωνία για το ανώτατο όριο χρέους αναβάλλει τη δημοσιονομική εξυγίανση στις ΗΠΑ
Έκθεση της Fitch Ratings για τις ΗΠΑ
Η συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για αύξηση του ανώτατου ορίου δημοσίου χρέους (debts ceiling) έως το 2021 μετριάζει τον κίνδυνο περιθωριοποίησης για τη δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ (ΑΑΑ, σταθερό outlook) κατά τα επόμενα δύο χρόνια, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ αποφεύγουν προσωρινά την «Ημερομηνία Χ» (αναμενόταν τον Σεπτέμβριο 2019), δηλαδή τη στιγμή που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξαντλεί το πεδίο εφαρμογής των έκτακτων μέτρων που χρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της πλήρως και εγκαίρως εντός του ορίου του χρέους.
«Η συμφωνία περιλαμβάνει δαπάνες για διακριτικές δαπάνες ύψους 1,37 δισεκ. δολαρίων στο δημοσιονομικό έτος 2020 και στη συνέχεια σε 1,375 τρισεκ. δολάρια για το οικονομικό έτος 2021, έναντι 1,32 τρισεκ. δολαρίων φέτος.
Αυτό περιλαμβάνει πρόσθετες δαπάνες δαπάνης ύψους 320 δισεκ. δολαρίων πάνω από τα ανώτατα όρια του νόμου για τον έλεγχο του προϋπολογισμού για δύο χρόνια.
Αυτό ισοδυναμεί με +0,3% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια των δύο ετών.
Ως εκ τούτου, η συμφωνία αναβάλλει τη δημοσιονομική εξυγίανση για άλλα δύο χρόνια.
Το έλλειμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αυξήθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ κατά το οικονομικό έτος 2018 και προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω μεσοπρόθεσμα, φτάνοντας το 4% φέτος», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος,
Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ είναι ήδη το υψηλότερο από οποιαδήποτε χώρα με αξιολόγηση «ΑΑΑ» και η ανάλυση του οίκου δείχνει ότι θα μπορούσε να υπερβεί το 120% του ΑΕΠ έως το 2028.
«Αυτή η υπόθεση περιλαμβάνει τις σταδιακές αυξήσεις του κόστους δανεισμού και τη διεύρυνση των πρωτογενών ελλειμμάτων μακροπρόθεσμα με μέση ανάπτυξη μόλις κάτω από το δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης 2%».

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης