Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Μεταρρυθμίσεις και τήρηση των δημοσιονομικών στόχων θα φέρουν την αναβάθμιση της Ελλάδας - Πιθανή νέα αναδιάρθρωση χρέους

tags :
Moody's: Μεταρρυθμίσεις και τήρηση των δημοσιονομικών στόχων θα φέρουν την αναβάθμιση της Ελλάδας - Πιθανή νέα αναδιάρθρωση χρέους
«Ενώ αναμένουμε ότι το χρέος της κυβέρνησης θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια, θα παραμείνει πολύ υψηλό και η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μεσοπρόθεσμα», αναφέρει η Moody's
Η πιστωτική αξιολόγηση της Ελλάδας περιορίζεται σήμερα από το αυξημένο χρέος της χώρας, από τις συγκρατημένες προοπτικές ανάπτυξης και το αδύναμο τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Moody's Investors Service.
Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση έχει αγωνιστεί σε μια πλατφόρμα αύξησης των επενδύσεων και μείωσης της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης, η οποία θα μπορούσε πράγματι να ενισχύσει τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας.
"Η συνεχής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένης μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, θα χρειαστεί για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα", δήλωσε ο Kathrin Muehlbronner, της Moody's.
«Ενώ αναμένουμε ότι το χρέος της κυβέρνησης θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια, θα παραμείνει πολύ υψηλό και η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μεσοπρόθεσμα».
Τα ισχυρά πιστωτικά περιθώρια της Ελλάδας περιλαμβάνουν τον σχετικά πλούσιο πληθυσμό της, ένα καλοπροαίρετο προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους που παρέχει δημοσιονομική ευελιξία παρά το μέγεθός του και τη σημαντική στήριξη από τη ζώνη του ευρώ.
Ο τραπεζικός τομέας είναι βελτιωμένος, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) μειώνονται, αν και από πολύ υψηλό επίπεδο.
Η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν η νέα κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων που οδήγησαν σε βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, διατηρώντας παράλληλα σε βιώσιμη τροχιά τα δημόσια οικονομικά της.
Οι ταχύτερες από τις αναμενόμενες βελτιώσεις στην υγεία του τραπεζικού τομέα θα ήταν επίσης θετικές.
Στον αντίποδα, μια επιδείνωση της αξιολόγησης θα μπορούσε να υπάρξει αν η ελληνική κυβέρνηση παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις της και αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως ή αν επανεμφανιστούν οι εντάσεις με τους επίσημους πιστωτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης