Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μετατίθεται για τον Οκτώβριο η μεταμνημονιακή έκθεση και … βλέπουμε - Οι δανειστές θα αξιολογήσουν τα μέτρα και... τα σχέδια για την ΔΕΗ

tags :
Μετατίθεται για τον Οκτώβριο η μεταμνημονιακή έκθεση και … βλέπουμε - Οι δανειστές θα αξιολογήσουν τα μέτρα και... τα σχέδια για την ΔΕΗ
Φεύγουν - μένουν οι θεσμοί
Στα άδυτα των Βρυξελλών κινούνται οι διεργασίες που αφορούν την 4η μεταμνημονιακή έκθεση της χώρας, ενώ το παρασκήνιο δείχνει να έχει αρκετό και ενδιαφέρον τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πηγές η  έκθεση αυτή, αναμένεται να συνταχθεί προς τον Οκτώβριο αν όχι Νοέμβριο προκειμένου να ενσωματώσει όλες τις αλλαγές στις οποίες προβαίνει ή σκοπεύει να προβεί η ελληνική κυβέρνηση αλλά και επειδή στην παρούσα φάση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει να αποτελεί μια κινούμενη άμμο στο πλαίσιο της επικείμενης ανάληψης των καθηκόντων της προέδρου από την  Ursula Gertrud von der Leyen
Oι εκτιμήσεις πάντως αναφέρουν ότι σε κάθε περίπτωση η μεταμνημονιακή έκθεση, η 4η στη σειρά για την Ελλάδα και η πρώτη για τη νέα κυβέρνηση θα συνταχθεί με τη σύνθεση της παρούσας Επιτροπής και όχι της καινούριας.
Αυτό άλλωστε κάνει με κάποιο τρόπο και το σχετικό παρασκήνιο πιο ενδιαφέρον.
Η έκθεση δηλαδή θα συνταχθεί από μία Επιτροπή η οποία απέρχεται και όχι από την Επιτροπή η οποία συστήνεται εκ νέου με ρόλους και αρμοδιότητες.
Στο διάστημα που ακολουθεί ένα πλήθος θεμάτων που μας αφορούν ρυθμίζονται και θα παίξουν ρόλο καταλυτικό .
Σε πρόσφατη συνέντευξή του Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici μίλησε για το πέρασμα της χώρας στην κανονική δημοσιονομική εποπτεία.  Μάλιστα σημείωσε πως εξ' αυτού του λόγου καταργείται ο επικεφαλής της Commission  στη χώρα μας κ. Declan Costello.
Χθες έγινε γνωστό πάντως πως ο κ. Costello προήχθη στη διεύθυνσή του και έγινε αναπληρωτής γενικός διευθυντής και όπως λένε όσοι γνωρίζουν,  αυτό του δίνει την ευχέρεια αλλά και τη δυνατότητα να εποπτεύει από λίγο πιο ψηλά  την οικονομία της χώρας μας.
Τα καθήκοντα του «υπεύθυνου» για Ελλάδα θα αναλάβει ο Paul KUTOS , σε επίπεδο Head of Unit-τμηματάρχη, όπως είναι και στις άλλες χώρες.
Έτσι κλείνει ο «έκτακτος» κύκλος για Ελλάδα.
Eπομένως η μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας αλλάζει όνομα!
O κ. Cοstello υπήρξε πάντως ο μακροβιότερος εκπρόσωπος της Commision στη χώρα μας επιτυγχάνοντας να συνεργαστεί με τρεις κυβερνήσεις: Την κυβέρνηση Σαμαρά, την κυβέρνηση Τσίπρα και όπως φαίνεται με κάποιο τρόπο και την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Μάλιστα κάποιοι αναφέρουν πως η προαγωγή του ήταν και ένα εύσημο για μια μακρόχρονη και εξαιρετικά δύσκολη θητεία, όπως αυτή που είχε ως ο ασκών την εποπτεία της χώρας από τη διεύθυνσή του.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Deglan Costello ήταν μια προσωπικότητα συνθετική και πως προσέφερε πολλές φορές ηρεμία σε δύσκολες διαπραγματεύσεις.
To κενό πάντως της Commission έως ότου η Ursula - το μικρό της όνομα αποτελεί μια υπερπαραγωγή και μάλλον θα επικρατήσει του επωνύμου- αναλάβει, κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία  να το εκμεταλλευτούν  για να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερες αρμοδιότητες.
Ετσι και ενώ η Cοmmission δεν βρέθηκε να μιλάει υπέρ ή κατά των μέτρων της νέας κυβέρνησης στο περιθώριο ενός συνεδρίου, ο Klaus Regling γενικός διευθυντής του ESM, βρέθηκε να το πράττει έστω και χλιαρά.
Ο κ. Regling φαίνεται πως εκπροσωπεί τη σχολή Wolfgang Schäuble που ήθελε το ρόλο της Commission υποβαθμισμένο και πρεσβευτικό.
Και βέβαια και η Ursula Gertrud von der Leyen είναι υπέρμαχος της Γερμανικής σχολής σκέψης, ωστόσο θεωρείται απίθανο να θελήσει να μειώσει τη δύναμη και τη δυναμική της Commission.
H Ελλάδα λοιπόν,  πριν ακόμη διαμορφωθούν οι συνθήκες αποτυπωμένες στο χαρτί ώστε οι θεσμοί να ξέρουν γιατί ομιλούν γίνεται μήλο της Έριδος, εκεί στο μαγικό κόσμο των Βρυξελλών.
Σε ότι αφορά τα θέματα επί της ουσίας, δέχονται ή όχι οι θεσμοί όσα η νέα κυβέρνηση προχωράει ως μέτρα;
H αλήθεια είναι πως οι θεσμοί δείχνουν μια σημαντική ως μεγάλη ανοχή σε όλα όσα προχωράει η νέα κυβέρνηση και αυτό διότι θεωρούν πως η χώρα αποχτά μια φιλοεπενδυτική ταυτότητα.
Ωστόσο οι θεσμοί θα ζητήσουν σε ένα όχι μεγάλο βάθος χρόνου όλες τις λεπτομέρειες και τότε θα καταγράψουν τη συμφωνία τους ή τη διαφωνία τους με όσα ψηφίζονται και επηρεάζουν τον προϋπολογισμό της χώρας.
Προς το παρόν ωστόσο, το κενό στις Βρυξέλλες πολύ καλά το διαχειρίζεται και η Ελληνική κυβέρνηση που προχωράει τα projects της.
Βεβαίως υπάρχουν τομείς που τα πράγματα θα αποκτήσουν μια πιο ειδική δυσκολία  στην αντιμετώπισή τους.
Ομως η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει όπως όλα δείχνουν μέριμνες ειδικές.
Με την ΔΕΗ για παράδειγμα το πλάνο που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει συζητηθεί και πολλά εξαρτώνται από τις Βρυξέλλες.
Άλλωστε έχει ήδη στο ενεργειακό κομμάτι υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς η οποία φαίνεται να αλλάζει.
Όσοι γνωρίζουν πάντως , λένε πως δεν θα αλλάξει τόσο εύκολα χωρίς άλλες δεσμεύσεις. Ωστόσο γι' αυτό υπάρχει ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση προκειμένου να φροντίσει το θέμα και αυτός είναι ο υφυπουργός περιβάλλοντος κ. Γεράσιμος Θωμάς ο οποίος έχει χρηματίσει επί μακρόν στην Commission και ξέρει πρόσωπα, πράγματα, χειρισμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης