Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Η φούσκα στις αγορές μπορεί να προκαλέσει χρηματιστηριακό κραχ

tags :
Phoenix Capital: Η φούσκα στις αγορές μπορεί να προκαλέσει χρηματιστηριακό κραχ
Μετά την κρίση του 2008, η Fed προσπάθησε να αναπληρώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα δημιουργώντας μια φούσκα με κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ.
Οι φούσκες στις αγορές αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και μπορεί να προκαλέσουν το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό κραχ,  υποστηρίζει σε ανάλυση της η αμερικανική επενδυτική εταιρία Phoenix Capital.
Σε νέα ανάλυση της αναφέρει ότι τρεις είναι οι βασικές πηγές προβληματισμού.

1) Η κατάρρευση της Γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank (DB).
2) Το τραπεζικό σύστημα της Κίνας που σταδιακά μειώνει την χορήγηση νέων δανείων
3) Το φαινόμενο της φούσκας.
Σύμφωνα με την εταιρεία παροχής επενδυτικών συμβουλών Phoenix Capital, από τους τρεις κινδύνους, η φούσκα στις αγορές είναι η πιο τρομακτική εξέλιξη.
Μετά την κρίση του 2008, η Fed προσπάθησε να αναπληρώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα δημιουργώντας μια φούσκα με κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ.
Αυτά τα ομόλογα αποτελούν τον θεμέλιο λίθο του χρηματοπιστωτικού συστήματος και οι αποδόσεις σχετίζονται με τις αποτιμήσεις σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία όπως, μετοχές, εμπορεύματα, στεγαστικά δάνεια κλπ.
Έτσι, όταν η Fed δημιούργησε φούσκα στα ομόλογα, δημιουργούσε στην πραγματικότητα μια φούσκα σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Έτσι, το 2018, η φούσκα έσπασε, όταν η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε αντιστροφή τάση διασπώντας το μακροχρόνιο καθοδικό κανάλι στο οποίο είχε εισέλθει (μοβ κύκλο στο παρακάτω διάγραμμα).

Αυτό είναι που προκάλεσε πανικό στην FED.
Γιατί;
Επειδή μεγαλώνοντας η φούσκα, επηρεάζει όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει το χειρότερo χρηματιστηριακό κραχ ακόμα και από αυτό του 2008. Παράλληλα, μπορεί να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου κατά $ 10- $ 20 ανά βαρέλι, ενώ οι τιμές των ακινήτων κινδυνεύουν με πτώση τουλάχιστον κατά 30%.
Αυτή την κατάσταση προσπαθεί να σταματήσει απεγνωσμένα η Fed.
Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, οι προσπάθειες της Fed, προς το παρόν, αποδίδουν.
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού  ομολόγου υποχώρησε προς την ζώνη του 2%.
Αλλά δεν πρέπει να παραμείνει στα επίπεδα του 2% ως απόδοση.


Αυτό είναι που πανικοβάλει την Fed, ιδιαίτερα όταν γίνεται λόγος για μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις 30 και 31 Ιουλίου 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης