Το γράφημα για τα ελληνικά ομόλογα που δείχνει μια παγκόσμια ακραία στρέβλωση!

Το γράφημα για τα ελληνικά ομόλογα που δείχνει μια παγκόσμια ακραία στρέβλωση!
Ένας πιο προφανής λόγος είναι το κυνήγι της απόδοσης, μέσα σε ένα σωρό περίπου 13 τρισ. δολαρίων δημόσιου χρέους που τώρα προσφέρει αρνητικές αποδόσεις
Μπορεί να μην έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο μνημόνιό της, αλλά η χώρα εξέδωσε 7ετές ομόλογο με απόδοση... 1,90%.
Και το γεγονός ότι οι ελληνικοί τίτλοι εμπεριέχουν τον ίδιο βαθμό κινδύνου με εκείνων των αμερικανικών ομολόγων, έχει προκαλέσει αρκετά ερωτηματικά σε πολλούς αναλυτές.
Και τα ερωτήματα δεν σταματούν στην απόδοση του 7ετούς, αλλά εντείνονται όταν παρατηρήσει κανείς την πορεία των 10ετών ελληνικών ομολόγων, τα οποία βρέθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σήμερα, κάτω από 2%!
Στο 1,984% για την ακρίβεια, αλλά επανήλθαν λίγο πάνω από το 2% λίγο αργότερα, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με εκείνα των ΗΠΑ.

Ένας πιο προφανής λόγος είναι το κυνήγι της απόδοσης, μέσα σε ένα σωρό περίπου 13 τρισ. δολαρίων δημόσιου χρέους που τώρα προσφέρει αρνητικές αποδόσεις.
Η προοπτική πρόσθετων κινήτρων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης επανέναρξης του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων, παρείχε επίσης μια de facto ώθηση στα κρατικά ομόλογα που εκδίδονται στην ευρωζώνη.
Άλλωστε, και οι προηγούμενες προσπάθειες της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων οδήγησαν στην απότομη μείωση της απόδοσης των ομολόγων.

Τι ανέφερε το bakingnews.gr

Τι κοινό έχουν Ελλάδα και ΗΠΑ;
Οι ΗΠΑ με 22,5 τρισεκ. δολάρια βιώσιμο χρέος κατά την DSA την έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ αλλά με διαφορετική νομισματική και επιτοκιακή πολιτική από την ΕΚΤ δανείζεται στα 10ετή ομόλογα με επιτόκια κοντά στο 2,10%.
Οι ΗΠΑ λαμβάνουν την ανώτατη βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας ΑΑΑ.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με 357 δισεκ. χρέος που έχει κριθεί μη βιώσιμο από τις DSA τις εκθέσεις βιωσιμότητας του ΔΝΤ και βαθμολογείται από τους οίκους αξιολόγησης Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch σε junk δηλαδή ομόλογα σκουπίδια.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα.
Μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ υπάρχει χάος με όρους ΑΕΠ, ανάπτυξης, δυναμικής, εισοδημάτων, πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Όμως όπως και οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται στο 2,10% στα 10 χρόνια.
Αποτελεί παράδοξο και ακραία τοξική στρέβλωση ότι η Ελλάδα που έως το 2015 αγωνιζόταν να αποφύγει το Grexit έχει καταφέρει να δανείζεται με το ίδιο επιτόκιο όπως και οι ΗΠΑ.
Το θέμα είναι η Ελλάδα το κατάφερε ή η τοξική πολιτική της ΕΚΤ με την ποσοτική χαλάρωση που έχει προκαλέσει χάος σε όλη την Ευρώπη με τα αρνητικά επιτόκια καθώς και η ύπαρξη ενός κεφαλαιακού μαξιλαριού περίπου 30 με 32 δισεκ. ευρώ.
Κάποια στιγμή αυτές οι ακραίες στρεβλώσεις πρέπει να αποκατασταθούν, δεν υπάρχει κανένα θεμελιώδες ή οικονομικό νόημα η Ελλάδα με ομόλογα σκουπίδια να έχει την ίδια τιμολόγηση με τα αμερικανικά ομόλογα.
Εάν θεωρητικά στο μέλλον τα ελληνικά ομόλογα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα εμφανίζουν αποδόσεις στο 1,20% στα 10 χρόνια !!!!!!!!!!!


Ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει ακόμη μια έκδοση για επαναγορά των ομολόγων PSI+ ή για το ΔΝΤ – Το 2020 θα αντλήσει 7 δισ

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σχεδιάζει μια ακόμη έκδοση ομολόγου 2,5 δισεκ. ευρώ έως το τέλος του 2019, είτε για επαναγορά ομολόγων που έχουν απομείνει από το PSI+, είτε να εξοφλήσει 3,5 δισεκ από σύνολο 9,5 δισεκ. δάνεια του ΔΝΤ.
Ταυτόχρονα το 2020 σχεδιάζει να αντλήσει 7 δισεκ. μέσω νέων εκδόσεων κάνοντας χρήση και πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων όπως 15ετές.
Η πορεία των τιμών και αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα διαμορφώνουν ένα σκηνικό άκρως θετικό για εκδόσεις γιατί ουδέποτε η Ελλάδα δεν είχε την ευκαιρία να δανείζεται με τόσο χαμηλό κόστος.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα ήθελε να επαναγοράσει τα εναπομείναντα σε κυκλοφορία ομόλογα του PSI+ τα οποία είναι ύψους 2,5 με 3 δισεκ. περίπου ή να αποπληρώσει τα 3,5 δισεκ. σε σύνολο 9,5 δισεκ. δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό θα εκδώσει ένα ακόμη ομόλογο έως το τέλος του 2019 με στόχο να πραγματοποιήσει μια εκ των δύο κινήσεων.
Μπορεί η μερική εξόφληση του ΔΝΤ να έχει συμβολικότητα αλλά η επαναγορά των εναπομεινάντων ομολόγων του PSI+ έχει πρακτική σημασία.
Για το 2020 στα σχέδια είναι 3 εκδόσεις με στόχο να αντληθούν 7 δισεκ. ευρώ ενώ μια εκ των εκδόσεων θα είναι μακροπρόθεσμος τίτλος δηλαδή 15ετές.
Η Ελλάδα θα επιχειρήσει να αντλήσει κεφάλαια με ομόλογο που λήγει πέραν της ημερομηνίας 2032 όπου οριοθετούνται τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Θα είναι ένα μήνυμα ότι οι αγορές θεωρούν «βιώσιμο» το ελληνικό χρέος.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS