Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αυξάνονται οι αρνητικές προοπτικές για τις τράπεζες παγκοσμίως

Fitch: Αυξάνονται οι αρνητικές προοπτικές για τις τράπεζες παγκοσμίως
Έκθεση της Fitch Ratings για τις αξιολογήσεις των τραπεζών παγκοσμίως
Οι προοπτικές (outlooks) των τραπεζών παγκοσμίως παρουσιάζουν τείνουν πλέον περισσότερο προς τις αρνητικές από ό,τι στις θετικές, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings, υπογραμμίζοντας ότι -στα τέλη του πρώτου εξαμήνου 2019- το 17% των outlooks -από 13% στα τέλη 2018- ήταν αρνητικά, όταν τα θετικά περιορίζονται στο 6%.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, η επιδείνωση οφείλεται κατά πολύ στο καθεστώς επιτήρησης για υποβάθμιση στο οποίο έχουν τεθεί οι βρετανικές τράπεζες τον περασμένο Μάρτιο.
«Αυτό αντικατοπτρίζει την αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με την έκβαση της διαδικασίας Brexit και τον αυξημένο κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητική δράση αξιολόγησης», σχολιάζεται.
Οι τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές της Λατινικής Αμερικής κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο των αξιολογήσεων με αρνητικό οutlook (37%).
Οι αρνητικές προοπτικές για τις τουρκικές τράπεζες συμβάλλουν, επίσης, σημαντικά.

Image

«Ο αριθμός των αναβαθμίσεων τραπεζικών αξιολογήσεων το πρώτο εξάμηνο (34) ήταν ο υψηλότερος στις πρόσφατες περιόδους εξαμήνου, υπερβαίνοντας τις υποβαθμίσεις (30), με τις τάσεις αξιολόγησης να είναι γενικά θετικές στις ανεπτυγμένες αγορές και αρνητικές στις αναδυόμενες αγορές εκτός Ευρώπης.
Οι αναβαθμίσεις διανεμήθηκαν σε 15 χώρες και αντανακλούσαν κυρίως τις βελτιώσεις των αυτόνομων πιστωτικών προφίλ των τραπεζών, ιδίως στην Ευρώπη.
Περισσότερο από το 80% των υποβαθμίσεων των τραπεζών ήταν στις αναδυόμενες αγορές, κυρίως στη Λατινική Αμερική, με επιδείνωση των τοπικών λειτουργικών περιβαλλόντων που πιέζουν τις τράπεζες ή μειώνοντας το περιθώριο για να τους υποστηριχθεί, εάν χρειαστεί, από κρατικές αρχές ή ξένους γονείς».

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης