Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Ελλάκτωρα +3% λόγω FTSE και ΔΕΗ +3%, το ΧΑ +0,54% στις 874 μον. - Σε ιστορικό χαμηλό το νέο 10ετές στο 2%

Με Ελλάκτωρα +3% λόγω FTSE και ΔΕΗ +3%, το ΧΑ +0,54% στις 874 μον. - Σε ιστορικό χαμηλό το νέο 10ετές στο 2%
Στο επίκεντρο ο κατασκευαστικός κλάδος με τις προσδοκίες για εκκίνηση μεγάλων έργων και υλοποίηση επενδύσεων - Άνοδος στον Ελλάκτωρα λόγω αναβάθμισης στον FTSE Global Small Cap
(upd16)Ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά με επίκεντρο τον κατασκευαστικό κλάδο λόγω των προσδοκιών για εκκίνηση μεγάλων έργων και υλοποίηση επενδύσεων... ενώ στις δημοπρασίες περιόρισαν τα αρχικά κέρδη τους που ξεπέρασαν το +8%.
Κέρδη +3,41% κατέγραψε ο Ελλάκτωρας με υψηλό ημέρας +8,76%, στα υψηλά 4 ετών καθώς αυξάνεται στο 61,67% η βαρύτητα του από 57,71% στον FTSE Global Small Cap Index απόρροια της ολοκλήρωσης της συγχώνευσης της ΕΛΤΕΧ Άνεμος ενώ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης θα εισαχθούν και οι μετοχές που προέρχονται από τη συγχώνευση.
Με ισχυρά κέρδη +5,14% και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με υψηλό ημέρας  +6,75 % ενώ ο ΑΒΑΞ έκλεισε τελικά +2,09% με υψηλό ημέρας +6,41%..
Επίσης, συνεχίστηκε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση η άνοδος στην ΔΕΗ +2,92% με υψηλό ημέρας +6,93%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την προσδοκία ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα αντιμετωπίσει την μαύρη τρύπα του 1 δισεκ. ευρώ στον ισολογισμό της ΔΕΗ εντούτοις η αλήθεια είναι ότι  δεν μπορεί να εξασφαλίσει πάνω από 600 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, από την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών 2,2 δισ. ευρώ η ρευστότητα της θα ενισχυθεί περί τα 450 εκατ.ευρώ ενώ μόλις 110 εκατ. θα αντληθούν από την πώληση 40% της ΔΕΔΔΗΕ ενώ οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν μπορούν να καταργηθούν.
Από την άλλη, νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφει το 10ετές ελληνικό ομόλογο με απόδοση 2% ενώ ανάκαμψη καταγράφεται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες για μια μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά την αυριανή της συνεδρίαση.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της νέας κυβέρνησης να αλλάξει το επενδυτικό κλίμα και να προσελκύσει νέους  επενδυτές εντούτοις η ελληνική οικονομία λόγω της σωρευμένης ύφεσης έχει εγκλωβίσει δυνάμεις παραγωγικές ενώ οι τοξικότητες στον δημόσιο τομέα, οι αγκυλώσεις στον ιδιωτικό τομέα, τα γραφειοκρατικά εμπόδια δεν επιτρέπουν στην οικονομία να αντιδρά με γρηγορότερα αντανακλαστικά.
Επίσης, οριοθετημένη είναι η ιδιωτική κατανάλωση στην Ελλάδα όπως και ο ρυθμός αύξησης των δημόσιων επενδύσεων.
Παράλληλα και οι τράπεζες προς το παρόν, δεν έχουν τις προϋποθέσεις να συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο γιατί παραμένουν δέσμιες των προβληματικών δανείων αλλά κυρίως γιατί οι ισολογισμοί έχουν συρρικνωθεί, τα κεφάλαια είναι οριακά και η αγορά επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν είναι ακόμη έτοιμες να ζητήσουν νέες χορηγήσεις.
Οι παράγοντες αυτοί θα εμποδίσουν την νέα κυβέρνηση να επιτύχει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 4% το 2020 ενώ με βάση καλά ενημερωμένες πηγές τελικώς θα επιτευχθεί αύξηση 2,7% με 2,8% σε ένα ευνοϊκό σενάριο.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Εurobank +1,81% και Πειραιώς +1,48% και ακολούθησαν με οριακά κέρδη Alpha Bank +0,82% και Attica Bank +0,37% με υψηλό ημέρας +4,16% ενώ με οριακή πτώση έκλεισε η Εθνική -0,43%. 
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικράτησαν ανοδικές τάσεις, με την μεγαλύτερη άνοδο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, CENER, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ ενώ πτωτικά έκλεισαν ΟΛΠ, Jumbo, Sarantis, Coca Cola.
Από σήμερα η εταιρεία Sarantis διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους σε 0,14893 ευρώ ( καθαρό 0,134037 ευρώ) με ημερομηνία καταβολής 31/7
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 874 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 875 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 890-900 μονάδων ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στην ζώνη των 840-850 μονάδων και ακολουθούν οι 820 μονάδες

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ήπιες ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση με τον Τραπεζικό Δείκτη +0,53% και τον Γενικό Δείκτη +0,10%.
Στο πρώτο τέταρτο της συνεδρίασης με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,85% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη στο -0,28%.
Περί τις 12:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα η δεικτοβαρής Alpha Bank 2,96% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,98% ενώ ο Γενικός Δείκτης με στηρίξεις τον κατασκευαστικό κλάδο κατέγραψε το υψηλό στο +1,11%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 757,19 μονάδες με οριακή άνοδο +0,97%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,54% στις 874 μονάδες έχοντας υψηλό στις 879,33 μονάδες και χαμηλό στις 867,23 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 62,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6,12 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 27,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων οι 12,9 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,12 εκατ. ευρώ και όγκου 2,53 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 485 χιλ. τεμάχια αξίας 771 χιλ. ευρώ και η Eurobank 1,6 εκατ. τεμάχια αξίας 1,35 εκατ. ευρώ.
Ο Titan Cement International διακίνησε 142,3 χιλ. μετοχές αξίας 2,75 εκατ. ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή 62,7 χιλ. τεμάχια αξάις 449 χιλ. ευρώ και η ΕΥΔΑΠ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 770 χιλ. ευρώ..

Σε νέο ιστορικό χαμηλό το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2%
 
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης  επιχειρεί  να διαμορφώσει τις συνθήκες για μια ακόμη έξοδο στις αγορές με έκδοση ομολόγου δεκαπενταετούς διάρκειας το Σεπτέμβριο ύψους 3-4 δισ. ευρώ αναλόγως της κατάστασης της αγοράς.
Η επικείμενη έκδοση ενός ακόμη ομολόγου και μάλιστα 15ετούς διάρκειας θα διαμορφώσει μια λογική πως η χώρα πλέον εισέρχεται στην κανονικότητα  μιας και έχει πραγματοποιήσει ικανό μείγμα μακροπρόθεσμου δανεισμού, ενώ σε συνδυασμό με την άρση των capital controls θα βοηθήσει πολύ στην περαιτέρω αναβάθμιση την οικονομίας  από την Standard and Poor's στις 25 Οκτωβρίου.
Η έκδοση αυτή θα αντικαταστήσει ένα αντίστοιχο ποσό (περί τα 4 δισ. ευρώ) ομολόγων τα οποία δεν είχαν ανταλλαγεί με  το PSI σημειώνουν έγκυροι παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα.
H έκδοση εκτιμάται πως θα λάβει χώρα μετά από δύο συνεχόμενες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας μάλλον των προοπτικών σε θετικές από ουδέτερες από τη Fitch στις 2 Αυγούστου και από τη Moody’s στις 23 Αυγούστου και θα αποτελεί μία ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης προς την πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφεται σήμερα στο 10ετές ελληνικό ομόλογο με απόδοση 2% ενώ και το ιταλικό 10ετές βελτιώνεται στο 1,50% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 50 μονάδες βάσης..
Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 158 μ.β
Σταθεροποιητικά κινούνται και τα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 234 μονάδες βάσης

Τραπεζικά νέα

Με βάση πληροφορίες, με την έγκριση του APS ή ιταλικού μοντέλου για τα προβληματικά δάνεια που αναμένεται έως 20 Σεπτεμβρίου 2019 και την  πλήρη άρση των capital controls που θα πραγματοποιηθεί αρχές Σεπτεμβρίου 2019 θα οδηγήσουν τους οίκους αξιολόγησης σε σημαντικές αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών.
Σημειώνεται ότι το ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνει τιτλοποίηση έως 20 δισεκ. προβληματικών δανείων με παροχή εγγυήσεων από το κράτος των κύριων ομολόγων που θα εκδώσουν οι τράπεζες .
Με βάση το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια το εκτιμώμενο μέσο επιτόκιο που θα πληρώνουν οι τράπεζες στο κράτος για τις εγγυήσεις θα είναι 2,34%
Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch έχουν αναφέρει πολλές φορές ότι μια συλλογική αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων θα είναι κίνητρο για αναβάθμιση όχι μόνο των τραπεζών αλλά και της εθνικής οικονομίας.
Η Alpha bank σχεδιάζει έκδοση ομολογιακού tier 2 ύψους 500 εκατ με επιτόκιο 7,60% μάλλον αρχές Σεπτεμβρίου που είναι το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει επιτύχει ελληνική τράπεζα σε ελεύθερη αγορά.
Να σημειωθεί ότι η Πειραιώς πρόσφατα άντλησε 400 εκατ με επιτόκιο 9,75% και η Εθνική με 8,25%.
Ο σκοπός της κίνησης αυτής είναι να ενισχύσει τα κεφάλαια της καθώς προχωράει στην υλοποίηση μεγάλου deal – κατά τα πρότυπα της Eurobank – στα προβληματικά δάνεια.
Συγκεκριμένα η Alpha bank σχεδιάζει ένα συνδυασμό τιτλοποιήσεων και αξιοποίησης των προβληματικών δανείων ουσιαστικά πρόκειται για ένα μοντέλο που περιλαμβάνει 12 με 15 δισεκ. ευρώ προβληματικών ανοιγμάτων σε σύνολο περίπου 21 δισεκ. ευρώ NPEs.
H Alpha bank με 7,7 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων 3,2 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC – το χαμηλότερο στον τραπεζικό κλάδο – και 1,6 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα υλοποιεί εμπροσθοβαρές σχέδιο εξυγίανσης με έκδοση και ομολογιακού tier 2 για να ενισχύσει τα κεφάλαια της.
Εκτιμάται ότι από την διαδικασία εξυγίανσης θα χάσει πάνω από 1 δισ κεφάλαιο.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 874 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 875 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 890-900 μονάδων ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στην ζώνη των 840-850 μονάδων και ακολουθούν οι 820 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 757 μονάδες με την πρώτη αντίσταση τις 780 μονάδες και ακολουθούν οι 800 μονάδες μονάδων ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη των 720-730 μονάδων και ακολουθεί το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων.

Η επικαιρότητα

«Σήμα» για τον επικείμενο νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ αναμένουν οι αναλυτές εν όψει της συνεδρίασης την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Mario Draghi, θα ανακοινώσει στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου 2019, το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα περιλαμβάνει αγορές κρατικού χρέους με ρυθμό 15 δισ. τον μήνα.
Το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα έχει διάρκεια ενός έτους δηλαδή μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020 ή έως το τέλος του 2020 δηλαδή 15 μήνες.
Επίσης εξετάζεται ένα μοντέλο με βάση το οποίο θα αυξηθεί το όριο αγοράς ομολόγων από 30-33% σε 40% για κάθε κράτος.
Ξεκινά η υλοποίηση των νομοθετικών προτεραιοτήτων που είχε καθορίσει ήδη από την προεκλογική περίοδο η κυβέρνηση με την κατάθεση σήμερα, του πρώτου νομοσχεδίου το οποίο αφορά την αλλαγή όλου του μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί θεσμική τομή για το ελληνικό κράτος καθώς συγκεντρώνει όλες τις διάσπαρτες διατάξεις των τελευταίων 40 ετών για την οργάνωση της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης ενώ δημιουργεί νέους θεσμούς και κανόνες για τη λειτουργία του κράτους στα πρότυπα των θεσμικά αναπτυγμένων κρατών της ΕΕ ενόψει του 2021.
Η Άγκυρα, αντιδρώντας στις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. λόγω των δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ανακοίνωσε ως αντίποινα ότι σταματά την εφαρμογή της συμφωνίας, βάσει της οποίας υποχρεούνταν να δέχεται πίσω στην Τουρκία και να επαναπροωθεί στις πατρίδες τους  μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου .
Από την άλλη, απαντώντας στις απειλές των προηγούμενων ημερών, η Κομισιόν ανέφερε χθες ότι η εφαρμογή της συµφωνίας επανεισδοχής µεταξύ ΕΕ και Τουρκίας σε όλες τις διατάξεις της εξακολουθεί να αποτελεί µία από τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για βίζα.
Η Κοµισιόν εξακολουθεί να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει τις προσπάθειες της Τουρκίας να ολοκληρώσει το συντοµότερο δυνατόν την εκπλήρωση όλων των εκκρεµών σηµείων για την απελευθέρωση της βίζας.
Στον νέο πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος Boris Johnson θα παραδώσει σήμερα τη σκυτάλη της διακυβέρνησης αλλά και του Brexit, η απερχόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May η οποία αναγκάστηκε να αποχωρήσει αφού απέτυχε σε όλες τις προσπάθειες να πείσει τους βουλευτές να επικυρώσουν την συμφωνία του Brexit.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Michel Barnier εξήγησε χθες ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να ξανασυζητήσουν με το Λονδίνο την πολιτική διακήρυξη για την μελλοντική τους σχέση, αλλά όχι και την συμφωνία του διαζυγίου.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Jeremy Corbyn αμφισβητεί τη νομιμοποίηση του Boris Johnson, ο οποίος εξελέγη από τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, και ζητεί την διεξαγωγή εκλογών ενώ καλεί σε διαδήλωση με το αίτημα αυτό αύριο του βράδυ.

Με ανοδικές τάσεις οι ασιατικές αγορές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισαν  οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από τις αναφορές ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα ξεκινήσουν σύντομα τον νέο γύρο διαπραγματεύσεών τους για το εμπόριο.,
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,41%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,80% στις 2923,28 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,20% στις 28524,04 μονάδες

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Νευρικότητα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη, καθώς οι αναλυτές αναμένουν μείωση των επιτοκίων.
Την ίδια ώρα, τα στοιχεία για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη προκαλούν προβληματισμό, καθώς επιβραδύνθηκε η δραστηριότητα τον Ιούλιο.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +0,45%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,1%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,5%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,5% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -0,7%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,25%, ο S&P στο +0,1%, ο Nasdaq με κέρδη +0,2% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,74% (9,47 δολ)

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις τραπεζικές μετοχές 

Ήπιες ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Eurobank και Πειραιώς, με οριακά κέρδη Alpha Bank και Attica Bank ενώ με οριακή πτώση έκλεισε η Εθνική.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,32 ευρώ με πτώση -0,43%  με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6030 ευρώ με άνοδο +0,82% με όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,47 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,74 ευρώ με άνοδο +1,48% με όγκο 1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,20 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8450 ευρώ με άνοδο +1,81%  με όγκο 5,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,13 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,56 ευρώ με άνοδο +1,96% και κεφαλαιοποίηση 696 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4105 ευρώ με άνοδο +0,37%, με όγκο 537 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 189 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,22 ευρώ με πτώση -0,56% και κεφαλαιοποίηση 282 εκατ. ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Tην μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, CENER, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ.
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν ΟΛΠ, Jumbo, Sarantis, Coca Cola.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,85 με πτώση -0,77% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,49 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε  στα 12,44 ευρώ με άνοδο +1,14% και αποτίμηση 5,97 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,82 ευρώ με άνοδο +2,92% και αποτίμηση 654 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε  στα 2,1950 ευρώ με άνοδο +1,86% και κεφαλαιοποίηση 509 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,95 ευρώ με πτώση -0,45% και αποτίμηση 3,2 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,64 αμετάβλητος ενώ ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,30 ευρώ με πτώση -0,16%
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,30 ευρώ με άνοδο +1,75% και κεφαλαιοποίηση 2,84 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε  στα 22,26 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,47 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε  στα 10,92 ευρώ με πτώση -0,09% και κεφαλαιοποίηση 1,56 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε  στα 17,37 ευρώ με πτώση -1,64% και κεφαλαιοποίηση 2,36 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,5980 ευρώ με άνοδο +3,63% και κεφαλαιοποίηση 304 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis στα 5,40 ευρώ έκλεισε αμετάβλητη και με κεφαλαιοποίηση στα 280 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1422 ευρώ με πτώση -1,11% και κεφαλαιοποίηση 134 εκατ. ευρώ

Νέα ιστορικά χαμηλά για τα ελληνικά ομόλογα στο 2% το 10ετές – Το spread με την Ιταλία 50 μ.β. και την Πορτογαλία 158 μ.β.

Νέα ιστορικά χαμηλά σημειώνονται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα απόρροια αφενός της βελτίωσης στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης αφετέρου στην κερδοσκοπία που μαίνεται στα ελληνικά ομόλογα.   
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο σήμερα σημειώνει νέα ιστορικά χαμηλά σε απόδοση στο 2% από 2,07% στις 23 Ιουλίου.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 50 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 158 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτελεί ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1,20%.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης παραμένουν ή σημειώνουν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις.
Στην Ιταλία καταγράφεται σημαντική βελτίωση σήμερα στις τιμές των ομολόγων καθώς η κυβέρνηση έχει εσωτερική υποστήριξη παρ΄ ότι τα προβλήματα με τις Βρυξέλλες δεν έχουν επιλυθεί.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,50% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,08 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,65% με απόδοση αγοράς 0,66% και απόδοση πώλησης 0,63%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,33 μονάδες βάσης και απόδοση 0,80%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,11 μονάδες βάσης και απόδοση 1,01% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 24 Ιουλίου 2019 στο 1,01%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 111,34 μονάδες βάσης και απόδοση 1,25% με το ιστορικό χαμηλό 1,25% στις 24 Ιουλίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 101,72 μονάδες βάσης και απόδοση 1,61%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 114,94 μονάδες βάσης και απόδοση 1,84% με απόδοση αγοράς 1,87% και απόδοση πώλησης 1,81%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 116,25 μονάδες βάσης και απόδοση 2% με απόδοση αγοράς 2% και απόδοση πώλησης 1,99%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 24 Ιουλίου 2019 στο 2%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 116,65 μονάδες βάσης και απόδοση 2,44%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 118,65  μονάδες βάσης και απόδοση 2,65%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 121,16  μονάδες βάσης και απόδοση 2,90%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 239 μονάδες βάσης από 240 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 234 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,34% ή 234 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σημαντική βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης  

Σημαντική βελτίωση σημειώνεται σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης.  
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% και σήμερα διαμορφώνεται στο 1,54%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 24/7/2019 στο -0,39% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019 στο -0,409%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,10% με το ιστορικό χαμηλό 0,036% σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,42% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,278% που  σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,34% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,205% που σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,50% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,64%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 0,447%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης