Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Γόρδιος δεσμός» για την ΕΕ η διαδοχή της Lagarde στο ΔΝΤ - Ποια ονόματα ακούγονται

«Γόρδιος δεσμός» για την ΕΕ η διαδοχή της Lagarde στο ΔΝΤ - Ποια ονόματα ακούγονται
Oι Ευρωπαίοι δεν έχουν καταλήξει στην τελική λίστα των υποψηφίων, ωστόσο κάποιες κυβερνήσεις προωθούν ήδη κάποια ονόματα
«Γόρδιο δεσμό» αποτελεί για τους Ευρωπαίους η επιλογή του προσώπου που θα διαδεχθεί την Christine Lagarde στην προεδρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο CNBC, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν καταλήξει στην τελική λίστα των υποψηφίων, ωστόσο κάποιες κυβερνήσεις προωθούν ήδη κάποια ονόματα.
«Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος διαθέσιμος υποψήφιος, ο οποίος να έχει δοκιμαστεί σε μια τόσο κρίσιμη θέση», σχολιάζει Ευρωπαίους υπουργός στο CNBC.
Μέχρι στιγμής οι ανεπίσημοι υποψήφιοι είναι:

- Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem
- O πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeno
- H υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Nadia Calvino
- O διοικητής της Bank of England Mark Carney\
- Η αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας Kristalina Georgieva
- O απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi

Ωστόσο, το Politico έχει μεταδώσει ότι Dijsselbloem και Carney έχουν τεθεί εκτός κούρσας.

Η Lagarde θα αναλάβει τα καθήκοντά της στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την 1η Νοεμβρίου 2019, εφόσον προχωρήσει ο διορισμός της.
Η αναζήτηση του διαδόχου της στο ΔΝΤ δεν είναι απλή υπόθεση, με τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ να έχουν ξεκαθαρίσει ότι επιθυμούν τη διατήρηση της παράδοσης που προβλέπει ο γενικός διευθυντής του Ταμείου να είναι Ευρωπαίος.
Άλλη μία παράμετρος η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη, είναι το όριο ηλικίας.
Ο γενικός διευθυντής δεν πρέπει να έχει ξεπεράσει το 65ο έτος της ηλικίας του, ενώ δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του μετά το 70ο έτος.
Ως εκ τούτου περιορίζονται οι πιθανότητες για την Kristina Georgieva.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος των ηγετών της ΕΕ είναι να καταλήξουν σε συμφωνία για το πρόσωπο που θα προτείνουν έως τα τέλη του Ιουλίου.

Η διαδικασία εκλογής του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ είναι υπεύθυνο για την επιλογή του γενικού διευθυντή.
Το συμβούλιο αποτελείται από 24 μόνιμα μέλη, τα οποία εκλέγονται από τις χώρες τους ή από ομάδες χωρών.
Ωστόσο, από το 2011, οι εκπρόσωποι των χωρών στο ΔΝΤ, έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν υποψηφίους.
Μόλις το Δ.Σ. καταλήξει στους τρεις επικρατέστερους, αυτοί θα περάσουν από συνέντευξη και οι 24 θα εξετάσουν τα υπέρ και τα κατά, έως ότου η πλειοψηφία καταλήξει στον νέο γενικό διευθυντή.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο γενικός διευθυντής πρέπει να διαθέτει σημαντική εμπειρία στην οικονομική πολιτική «σε ανώτατο επίπεδο».
Επίσης πρέπει να διαθέτει προσόντα διαχείρισης, επικοινωνίας και διπλωματίας και φυσικά να προέρχεται από χώρα - μέλος του ΔΝΤ.
Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετέχουν 189 χώρες και δημιουργήθηκε για να συντονίσει την παγκόσμια οικονομική πολιτική μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης