Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κυβέρνηση της ΝΔ στοχεύει σε αύξηση του ΑΕΠ 4% για το 2020... και τελικώς θα πετύχει 2,7% με 2,8% λόγω τριών βασικών εμποδίων

tags :
Η κυβέρνηση της ΝΔ στοχεύει σε αύξηση του ΑΕΠ 4% για το 2020...  και τελικώς θα πετύχει 2,7% με 2,8% λόγω τριών βασικών εμποδίων
Η ελληνική οικονομία λόγω της σωρευμένης ύφεσης έχει εγκλωβίσει δυνάμεις παραγωγικές και εντάξει στους κόλπους της δυνάμεις τοξικές.
Η κυβέρνηση της ΝΔ στοχεύει σε ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 4% το 2020 αλλά με βάση καλά ενημερωμένες πηγές τελικώς θα επιτευχθεί αύξηση 2,7% με 2,8% σε ένα ευνοϊκό σενάριο.
Προκύπτει μια απόκλιση 1,3% με 1,2% επί του στόχου και η διαφορά αυτή αποδίδεται στους εξής λόγους.

1)Είναι οριοθετημένη η ιδιωτική κατανάλωση στην Ελλάδα, παρά την βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.
Η ιδιωτική κατανάλωση που είναι πυλώνας στην διαμόρφωση του ΑΕΠ δεν μπορεί να κινηθεί με ρυθμό υψηλότερο του 1,5% με μέγιστο 2%.
Η επίδραση της ιδιωτικής κατανάλωσης στην διαμόρφωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ είναι περίπου 0,7%
Ο δεύτερος πυλώνας είναι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που τώρα παραμένει θετικό αλλά στην πορεία εξέλιξης της οικονομίας μπορεί να καταστεί ουδέτερο στο βασικό σενάριο ή αρνητικό.
Πρακτικά η συμμετοχή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην διαμόρφωση του ΑΕΠ θα καταστεί ουδέτερη.
Ο τρίτος πυλώνας και σημαντικότερος είναι οι δημόσιες επενδύσεις.
Υπό την αίρεση ότι θα καταγράψουν οι δημόσιες επενδύσεις αύξηση πάνω από 15% συνεισφέρουν στο ΑΕΠ σχεδόν 2 μονάδες δηλαδή 2%.

Μόνο εάν οι δημόσιες επενδύσεις αυξάνονται με ρυθμό 20% θα μπορεί η Ελλάδα να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3% που ναι μεν θα απέχει από το 4% αλλά σίγουρα θα είναι πιο κοντά στον στόχο.
Με βάση τις καθυστερήσεις που υπάρχουν π.χ. στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και στην πραγματικότητα ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές το 2020 ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ στο 4% είναι ανέφικτος.
Ακόμη και εάν η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ συντηρεί ένα κλίμα επενδυτικής ευφορίας το βέβαιο είναι ότι οι εσωτερικές διαρθρωτικές αδυναμίες στην ελληνική οικονομία δεν θα επιτρέψουν ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.
Συν τοις άλλοις το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα αποδειχθεί για πολλούς επενδυτές απόδειξη αδυναμίας της οικονομίας της ευρωζώνης.

2)Οι τράπεζες και το 2020 δεν θα μπορέσουν να συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο γιατί παραμένουν δέσμιες των προβληματικών δανείων αλλά κυρίως γιατί οι ισολογισμοί έχουν συρρικνωθεί, τα κεφάλαια είναι οριακά και η αγορά επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν είναι ακόμη έτοιμες να ζητήσουν νέες χορηγήσεις.
Ένα σημαντικό θέμα που αφορά τις τράπεζες στρατηγικά είναι η ιδιωτικοποίηση τους μέσω της πώλησης των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ειδικά για Εθνική 40,3% και Πειραιώς 26%.
Ο στόχος είναι έως το τέλος του 2020 να έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες πώλησης.

3)Η ελληνική οικονομία λόγω της σωρευμένης ύφεσης έχει εγκλωβίσει δυνάμεις παραγωγικές και εντάξει στους κόλπους της δυνάμεις τοξικές.
Υπάρχει μεγάλη τοξικότητα στην ελληνική οικονομία, σε πολλούς τομείς και φορείς και για να αλλάξουν αυτές οι παθογένειες θέλει χρόνο και κυρίως υπομονή.
Τοξικότητες στον δημόσιο τομέα, αγκυλώσεις στον ιδιωτικό τομέα, γραφειοκρατικά εμπόδια που δεν επιτρέπουν στην οικονομία να αντιδρά με γρηγορότερα αντανακλαστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης