Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέα έκδοση 15ετούς ομολόγου το Σεπτέμβριο 2019 για τα ομόλογα PSI+ ή το ΔΝΤ μαζί με την άρση των Capital Controls

Νέα έκδοση 15ετούς ομολόγου το Σεπτέμβριο 2019 για τα ομόλογα PSI+ ή το ΔΝΤ μαζί με την άρση των Capital Controls
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την … αντικατάσταση των υπολοίπων του PSI
Έναν Σεπτέμβριο γεμάτο από «αγορά» προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που επιχειρεί πυρετωδώς να διαμορφώσει τις συνθήκες για μια ακόμη έξοδο στις αγορές με έκδοση ομολόγου δεκαπενταετούς διάρκειας το Σεπτέμβριο ύψους 3-4 δισ. ευρώ αναλόγως της κατάστασης της αγοράς.
Η έκδοση αυτή θα αντικαταστήσει ένα αντίστοιχο ποσό (περί τα 4 δισ. ευρώ) ομολόγων τα οποία δεν είχαν ανταλλαγεί με  το PSI σημειώνουν έγκυροι παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα.
H έκδοση εκτιμάται πως θα λάβει χώρα μετά από δύο συνεχόμενες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας μάλλον των προοπτικών σε θετικές από ουδέτερες από τη Fitch στις 2 Αυγούστου και από τη Moody’s στις 23 Αυγούστου και θα αποτελεί μία ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης προς την πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Ο  Σεπτέμβριος πάντως είναι μήνας ιστορικά κομβικός για την οικονομία, πολλώ δε μάλλον ο προσεχής Σεπτέμβριος καθώς εκείνη την περίοδο αναμένεται η άρση των capital controls και πιθανότατα η χαλάρωση των ορίων για αγορές ομολόγων από τις τράπεζες.
Έτσι λοιπόν από την επικείμενη αυτήν έκδοση δεν αποκλείεται να ευνοηθεί και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.
Η έκδοση ενός ακόμη ομολόγου και μάλιστα 15ετούς διάρκειας θα διαμορφώσει μια λογική πως η χώρα πλέον εισέρχεται στην κανονικότητα  μιας και έχει πραγματοποιήσει ικανό μείγμα μακροπρόθεσμου δανεισμού, ενώ σε συνδυασμό με την άρση των capital controls θα βοηθήσει πολύ στην περαιτέρω αναβάθμιση την οικονομίας  από την Standard and Poor's στις 25 Οκτωβρίου.
Το τελευταίο 15ετές ομόλογο της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει ημερομηνία λήξης στις 31.01.33
Image
Η λογική αυτή εκ των πραγμάτων θα βοηθήσει και τις τράπεζες που αναμένουν η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική διαβάθμιση στο τέλος του 2020 προκειμένου να λάβουν σειρά.
Εν τω μεταξύ στα μέσα του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το road show του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο το οποίο λόγω επικαιρότητας αναμένεται να έχει ιδιαίτερη σημασία.
Στις 15 Σεπτεμβρίου εξάλλου πραγματοποιούνται τα εγκαίνια και της ΔΕΘ 2019 και αναμένεται να αποτελέσει μια κυψέλη πολλών και καλών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία λένε πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Συγχρόνως η κυβέρνηση καταρτίζει τον προϋπολογισμό του 2020 που θα καταθέσει στην Κομισιόν στο πλαίσιο του εαρινού εξαμήνου.
Μέσα στον Σεπτέμβριο εξάλλου αναμένεται να διαμορφωθεί και η 4η μεταμνημονιακή έκθεση που θα θέσει τις βάσεις για το πως αντιλαμβάνονται οι θεσμοί την πορεία της νέας κυβέρνησης.
Ηδη έχουν υπάρξει σχόλια θετικά μόνον που η αποτύπωση μέσα από την έκθεση θα λάβει μια πιο επίσημη μορφή.
Ασφαλώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως την 4η μεταμνημονιακή έκθεση θα τη συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την παλιά της σύνθεση ενώ η καινούρια σύνθεση θα αποτυπώσει την άποψή της στην 5η μεταμνημονιακή έκθεση.

Τι ανέφερε το bankingnews στις 17 Ιουλίου 2019

Ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει ακόμη μια έκδοση για επαναγορά των ομολόγων PSI+ ή για το ΔΝΤ – Το 2020 θα αντλήσει 7 δισ

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σχεδιάζει μια ακόμη έκδοση ομολόγου 2,5 δισεκ. ευρώ έως το τέλος του 2019, είτε για επαναγορά ομολόγων που έχουν απομείνει από το PSI+, είτε να εξοφλήσει 3,5 δισεκ από σύνολο 9,5 δισεκ. δάνεια του ΔΝΤ.
Ταυτόχρονα το 2020 σχεδιάζει να αντλήσει 7 δισεκ. μέσω νέων εκδόσεων κάνοντας χρήση και πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων όπως 15ετές.
Η πορεία των τιμών και αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα διαμορφώνουν ένα σκηνικό άκρως θετικό για εκδόσεις γιατί ουδέποτε η Ελλάδα δεν είχε την ευκαιρία να δανείζεται με τόσο χαμηλό κόστος.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα ήθελε να επαναγοράσει τα εναπομείναντα σε κυκλοφορία ομόλογα του PSI+ τα οποία είναι ύψους 2,5 με 3 δισεκ. περίπου ή να αποπληρώσει τα 3,5 δισεκ. σε σύνολο 9,5 δισεκ. δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό θα εκδώσει ένα ακόμη ομόλογο έως το τέλος του 2019 με στόχο να πραγματοποιήσει μια εκ των δύο κινήσεων.
Μπορεί η μερική εξόφληση του ΔΝΤ να έχει συμβολικότητα αλλά η επαναγορά των εναπομεινάντων ομολόγων του PSI+ έχει πρακτική σημασία.
Για το 2020 στα σχέδια είναι 3 εκδόσεις με στόχο να αντληθούν 7 δισεκ. ευρώ ενώ μια εκ των εκδόσεων θα είναι μακροπρόθεσμος τίτλος δηλαδή 15ετές.
Η Ελλάδα θα επιχειρήσει να αντλήσει κεφάλαια με ομόλογο που λήγει πέραν της ημερομηνίας 2032 όπου οριοθετούνται τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Θα είναι ένα μήνυμα ότι οι αγορές θεωρούν «βιώσιμο» το ελληνικό χρέος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης