Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η εκλογή Johnson αυξάνει τον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία – Ασαφές το χρονοδιάγραμμα

Fitch: Η εκλογή Johnson αυξάνει τον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία – Ασαφές το χρονοδιάγραμμα
Το σχόλιο της Fitch Ratings μετά την εκλογή του Boris Johnson στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου 
Η εκλογή του Boris Johnson ως νέος επικεφαλής της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, σχολιάζει η Fitch Ratings, σημειώνοντας ότι, ως εκ τούτου, οι προοπτικές στο χρονοδιάγραμμα και τη φύση της αποχώρησης του νησιού από την ΕΕ εξακολουθούν να είναι θολές.
«Η πολιτική αστάθεια του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να ενταθεί ενόψει της παράτασης της προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου για το Brexit.
Οι Συντηρητικοί έχουν μικρή πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και ο Boris Johnson μπορεί να αγωνιστεί για να αποκαταστήσει τη συνοχή του κυβερνώντος κόμματος (αρκετοί υπουργοί αρνήθηκαν να υπηρετήσουν με αυτόν στην κυβέρνηση).
Ο νέος πρωθυπουργός κληρονομεί το ίδιο αδιέξοδο του Brexit με τον προκάτοχό του.
Ο Boris Johnson εξέφρασε την προθυμία της να φύγει χωρίς συμφωνία από την ΕΕ και δήλωσε ότι η υπάρχουσα Συμφωνία Απόσυρσης είναι νεκρή.
Ωστόσο, η ΕΕ έχει δηλώσει ότι η Συμφωνία Απόσυρσης δεν θα επαναδιαπραγματευτεί και το Κοινοβούλιο αντιτίθεται σε ένα no deal.
Η Johnson δεσμεύτηκε δημόσια να απομακρύνει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Ωστόσο, οι προσπάθειες για την εξάλειψη του κοινοβουλευτικού αδιεξόδου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια σειρά αποτελεσμάτων, μεταξύ των οποίων και γενικές εκλογές και/ή δεύτερο δημοψήφισμα (το οποίο υποστηρίζει το Εργατικό κόμμα της αντιπολίτευσης υπό ορισμένες συνθήκες, αν και ορισμένοι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος αντιτίθενται).
Εν τω μεταξύ, δεν είναι σαφές πώς θα ανταποκρίνονταν μεμονωμένα κράτη μέλη της ΕΕ των 27, αν το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε άλλη παράταση (ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε ότι η επέκταση είναι δυνατή με εύλογους λόγους)», σχολιάζει η Fitch, συμπληρώνοντας πως η αβεβαιότητα που σχετίζεται με το Brexit λειτουργεί αρνητικά για την οικονομική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία είχε αποδειχθεί ανθεκτική μετά το δημοψήφισμα του 2016.
Ο αμερικανικός οίκος «βλέπει» την ανάπτυξη γύρω στο 1,4% το 2019 και το 2020.

Διαβάστε: Fitch: Διατηρείται υπό επιτήρηση για υποβάθμιση το Ηνωμένο Βασίλειο - Στο «ΑΑ» η αξιολόγηση

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης