Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κλιμακώνεται η ένταση στην ΝΑ Ασία - Τί κρύβει η αναχαίτιση ρωσικών μαχητικών από τη Νότια Κορέα - Γεωστρατηγικά «παιχνίδια» επιρροής

tags :
Κλιμακώνεται η ένταση στην ΝΑ Ασία - Τί κρύβει η αναχαίτιση ρωσικών μαχητικών από τη Νότια Κορέα - Γεωστρατηγικά «παιχνίδια» επιρροής
Κλιμακώνεται η ένταση στην ΝΑ Ασία
Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην νοτιοανατολικά Ασία καθώς μετά την απόφαση της κυβέρνησης Trump να προχωρήσει στην μεγαλύτερη πώληση όπλων στην Ταϊβάν, γεγονός που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από το Πεκίνο που τόνισε πως «οι ΗΠΑ υπονομεύουν την κυριαρχία της και παρεμβαίνουν έντονα στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», σήμερα (23/7) ένα «αθώο» συμβάν έρχεται να αποκαλύψει ότι η περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας ενδέχεται να μετατραπεί σε ένα από τα πλέον γεωπολιτικά «hot-spots» του πλανήτη.

Το… αθώο περιστατικό

Μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας της Νότιας Κορέας αναχαίτισαν και άνοιξαν προειδοποιητικά πυρ δύο φορές για να αναγκάσουν στρατιωτικό αεροσκάφος της Ρωσίας να αλλάξει πορεία διότι παραβίαζε τον νοτιοκορεάτικο εναέριο χώρο στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της χώρας, ανακοίνωσε το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με το οποίο υπήρξαν επίσης παραβιάσεις από κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη.
Από την πλευρά του Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε την πρώτη σε μεγάλη ακτίνα δράσης κοινή αεροπορική περιπολία της με την Κίνα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και πως αυτή δεν είχε στόχο οποιαδήποτε χώρα.
Το υπουργείο έκανε την ανακοίνωση αυτή μετά τη δήλωση της Νότιας Κορέας ότι ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της νωρίτερα σήμερα και τη ρίψη προειδοποιητικών βολών εναντίον του σε ένα συμβάν στο οποίο ενεπλάκησαν επίσης κινεζικά αεροπλάνα.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ωστόσο πως η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας και η Πολεμική Αεροπορία της Κίνας δεν παραβίασαν τον εναέριο χώρο οποιασδήποτε άλλης χώρας.
Από την πλευρά της η Ιαπωνία επέκρινε τη Νότια Κορέα για την ανάληψη δράσης κατά ενός ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους το οποίο πέταξε πάνω από, σύμφωνα με το Τόκιο, τον εναέριο χώρο του, αφού επέδωσε διαμαρτυρία και στη Νότια Κορέα και στη Ρωσία για το περιστατικό.
«Η Τακεσίμα είναι έδαφος της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Taro Kono σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αναφερόμενος σε διαφιλονικούμενη ομάδα νησιών, γνωστών ως Τακεσίμα στην Ιαπωνία και ως Ντόκντο στη Νότια Κορέα.
«Η Ιαπωνία θα έπρεπε να αναλάβει δράση κατά του ρωσικού αεροσκάφους που εισήλθε στον εναέριο χώρο της.
Δεν συμβαδίζει με τη θέση της Ιαπωνίας να κάνει βήματα γι'αυτό η Νότια Κορέα».
Η Ιαπωνία εξάλλου ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ότι επέδωσε διαμαρτυρία και στη Νότια Κορέα και στη Ρωσία.

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση

Το παραπάνω περιστατικό μπορεί να φαντάζει ως ένα μεμονωμένο περιστατικό, καθώς παραβιάσεις εναέριων χώρων να λαμβάνουν χώρα καθημερινά σε πολλές περιοχές του πλανήτη ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα δε φαίνονται τόσο… αθώα.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ανοιχτή διαμάχη τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα.
Στην Μόσχα έχουν επιβληθεί κυρώσεις και με το Πεκίνο η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε εμπορικό πόλεμο με την επιβολή δασμών.
Η στρατηγική αυτή της Ουάσιγκτον έχει δημιουργήσει ένα έντονο πολιτικο-οικονομικό φλερτ μεταξύ Ρωσίας και Κίνας που δημιουργούν τον νέο αντίπαλον δέος ή πόλο, μια συμμαχία που μετά τις κοινές ασκήσεις φαίνεται ότι προχωράει και σε στρατιωτικό επίπεδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Η στρατηγική των ΗΠΑ

Η πώληση των όπλων στην Ταϊβάν ανταποκρίνεται στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Trump έχει χρησιμοποιήσει κυρώσεις για να παρεμποδίσει την πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ για τον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Huawei, για λόγους προστασίας της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας.
Υπάρχει επίσης η υποψία ότι η Ουάσινγκτον και οι δυτικοί σύμμαχοί της εκμεταλλεύτηκαν πολιτικές αναταραχές στο Χονγκ Κονγκ ως ένα άλλο μέσο για να υπονομεύσουν την κυριαρχία του Πεκίνου και να εμπλακούν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.
Οι επαφές του Trump με την Ταϊβάν φαίνονται να αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης τακτικής για να πιέσει την Κίνα.
Τον περασμένο μήνα, τα αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν πηγές του Λευκού Οίκου, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Trump είχε αποφασίσει να χρησιμοποιήσει την Ταϊβάν ως «διαπραγματευτικό ατού» στην εμπορική του διαμάχη με την Κίνα.
Η χρονική στιγμή της τελευταίας πώλησης όπλων έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά την συνάντηση του Trump με τον κινέζο πρόεδρο Xi Jinping,  όπου φάνηκε ένας φως στο τούνελ για μια συμφωνία για την επίλυση του μακρόχρονου εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Η πώληση όπλων στην Ταϊβάν και η αναζωπύρωση των εθνικιστικών εντάσεων στο νησί θα εξυπηρετούσε το πρόγραμμα διαπραγμάτευσης του Trump για να καταστεί η «Αμερική πρώτα» στην εμπορική διαμάχη με το Πεκίνο.

Μεγάλη στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ- Αυστραλίας – Ιαπωνίας με το βλέμμα στην… Κίνα

Η κοινή στρατιωτική άσκηση της Talisman Saber 2019 της Αυστραλίας και των ΗΠΑ, θα συνεχιστεί στις αρχές Αυγούστου 2019.
Η αμφίβια επίθεση περιλάμβανε περισσότερα από 34.000 άτομα, 30 πλοία και 200 αεροσκάφη, ανακοίνωσε την η Αυστραλιανή Αεροπορία.

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση

Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν  νωρίτερα αυτή την εβδομάδα όταν το Βασιλικό Ναυτικό της Μαλαισίας διενήργησε ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Υπάρχει επίσης επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Κίνας και Βιετνάμ.
Η τελευταία διαμάχη ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες, όταν ένα κινεζικό πλοίο γεωλογικής έρευνας άρχισε να διενεργεί σεισμική έρευνα κοντά στον Vanguard Reef που ελέγχεται από το Βιετνάμ και είχε ως αποτέλεσμα τα σκάφη ακτοφυλακής από τις δύο χώρες να περιπολούν την περιοχή.
Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχει αλληλεπικαλυπτόμενες αξιώσεις, από το Μπρουνέι, την Κίνα, την Ταϊβάν, την Μαλαισία, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ.
Και για να χειροτερέψει τα πράγματα, το Πεντάγωνο δήλωσε στο Κογκρέσο ότι αναμένεται να εδραιώσει πώληση όπλων αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ταϊβάν, προκαλώντας περαιτέρω ερέθισμα στην Κίνα, η οποία προειδοποιεί ότι θα επιβάλει κυρώσεις στις αμερικανικές επιχειρήσεις άμυνας που συνδέονται με την Ταϊβάν.
Καθώς οι εντάσεις βράζουν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, γίνεται φανερό γιατί η Αυστραλία και οι ΗΠΑ διεξήγαγαν μία από τις σημαντικότερες αμφίβιες επιθέσεις σε περισσότερες από επτά δεκαετίες: ο κόσμος προετοιμάζεται για πόλεμο με την αναπτυσσόμενη  δύναμη, την Κίνα.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης