Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ράλι στην ΔΕΗ +16% αλλά κόπωση στις τράπεζες, το ΧΑ +0,54% στις 869 μον. - Αύξηση short από BlackRock στην Alpha – Ακριβή η αγορά

tags :
Ράλι στην ΔΕΗ +16% αλλά κόπωση στις τράπεζες, το ΧΑ +0,54% στις 869 μον. - Αύξηση short από BlackRock στην Alpha – Ακριβή η αγορά
Εμφανής η αδυναμία της αγοράς να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα των 875 μονάδων - Ισχυρής άνοδος στην ΔΕΗ στα υψηλά 16 μηνών
(upd18)Ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά με επίκεντρο το ράλι που καταγράφηκε στην ΔΕΗ +15,61%, και τα κέρδη σε Ελλάκτωρ +3,79% και στην δεικτοβαρή Coca Cola +1,93%...ενώ και οι τράπεζες περιόρισαν τις αρχικές απώλειες που ξεπέρασαν το -3%.
Με ισχυρά κέρδη +15,61% έκλεισε η ΔΕΗ  με υψηλό ημέρας +16,88% στα υψηλά 16 μηνών μετά τις ανακοινώσεις του κ. Χατζηδάκη καθώς οι λύσεις που προκρίνονται για την εξυγίανση της είναι η τιτλοποίηση που βρίσκεται στην τελική φάση, η πώληση στρατηγικού ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ δηλαδή του διαχειριστή δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, η κατάργηση των ΝΟΜΕ και κάποιας μορφής εθελουσία έξοδος.
Από την άλλη η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν ακολούθησε την ισχυρή άνοδο των διεθνών αγορών με τον δείκτη Nikkei στην Ιαπωνία +0,95%, τον Dax στην Γερμανία +1,75%...με το ενδιαφέρον των επενδυτών να εστιάζεται στην ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης.
Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ, για τις τράπεζες και την ΔΕΗ τους δύο βασικούς πυλώνες της οικονομίας έχουν ως βασικό στόχο να κάνουν καλή εντύπωση στους επενδυτές και τις αγορές και να προσελκύσουν  κεφάλαια εντούτοις στην πράξη δεν διαφέρουν ουσιωδώς από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα όπως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έτσι και η ΝΔ ανέφερε ότι θα χρησιμοποιηθούν και τα δύο σχέδια του ΤΧΣ και της ΤτΕ για την μείωση των προβληματικών δανείων των τραπεζών ενώ το σχέδιο της ΝΔ για την εξυγίανση της ΔΕΗ αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για την εξυγίανση μιας εταιρίας με μαύρη τρύπα 1 δισεκ. και με ανάγκη για κεφάλαιο και ρευστότητα 1,6 με 2 δισεκ. ευρώ.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισε η Eurobank -1,19% με οριακή πτώση Εθνική -0,17% και Alpha Bank -0,19% ενώ με κέρδη έκλεισαν Πειραιώς +1,89% και Attica Bank +2,25%.
Είναι αξιοσημείωτο ότι παρά το γεγονός ότι η BlackRock είναι κάτοχος σε ποσοστό 5,52% στην Alpha Bank , το fund BlackRock Investment Management συνεχίζει να αυξάνει την short θέση στη μετοχή σε 0,82% από 0,72% προηγουμένως.
Ο βασικός λόγος ότι η Alpha bank θα χάσει το 1,6 δισεκ. ευρώ κεφαλαιακό μαξιλάρι που διαθέτει για την εξυγίανση των προβληματικών της δανείων 21 δισεκ.
Επίσης η Alpha bank θα προχωρήσει σε έκδοση ομολογιακού tier 2 σε επόμενη φάση με στόχο 500 εκατ.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν ανοδικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων, με την μεγαλύτερη άνοδο ΔΕΗ +15,61%, Ελλάκτωρ, Sarantis, Aegean, Coca Cola ενώ πτωτικά έκλεισαν  Lamda, Φουρλής, Μυτιληναίος.
Κέρδη +6,05% κατέγραψε η Intralot καθώς πούλησε το ποσοστό που είχε στα Ελληνικά Λαχεία στον ΟΠΑΠ (16,5%) και θα εισπράξει 20 εκατ. ευρώ ενισχύοντας την ρευστότητα της ενώ δείχνει ότι προχωράει το σχέδιο αναδιοργάνωσή της.
Εισήχθησαν σήμερα προς διαπραγμάτευση στην κύρια αγορά οι μετοχές της Titan Cement International, ενώ οι μετοχές της Τιτάν (κοινές και προνομιούχες) θα παραμείνουν σε διαπραγμάτευση μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του squeeze out, με αντάλλαγμα ίσο με 19,64 ευρώ για τους κατόχους κοινών μετοχών  και για τους  κατόχους Προνομιούχων Μετοχών με αντάλλαγμα, ίσο με €18,98 ευρώ.
Οι μετοχές της Fourlis διαπραγματεύονται από σήμερα χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 869 μονάδες με πρώτη αντίσταση στις 875 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 890-900 μονάδων ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στην ζώνη των 840-850 μονάδων και ακολουθούν οι 820 μονάδες.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές διακυμάνσεις ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση με τον Τραπεζικό Δείκτη +0,08% και τον Γενικό Δείκτη +0,13%.
Λίγο πριν τις 12:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην δεικτοβαρή Alpha Bank -3,58% και ο Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,79% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με απώλειες -0,79%
Περί τις 15:20 με τα ισχυρά κέρδη της ΔΕΗ +16,88% και με τις τράπεζες ναπεριορίζουν τις αρχικές απώλειες ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,74%
Λίγο μετά τις 16:00  με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,42%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 749,94 μονάδες με οριακή πτώση -0,26%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,54% στις 869 μονάδες έχοντας υψηλό στις 871,39 μονάδες και χαμηλό στις 858,14 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 68 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 31,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων οι 16,7 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,3 εκατ. ευρώ και όγκου 1,9 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 300 χιλ. τεμάχια αξίας 469 χιλ. ευρώ και η Eurobank 1 εκατ. τεμάχια αξίας 829 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 600 χιλ. τεμάχια αξίας 5,99 εκατ. ευρώ

Βελτίωση στην αγορά ομολόγων  

Η τοξική πολιτική της ΕΚΤ με την ποσοτική χαλάρωση και τα αρνητικά επιτόκια έχουν προκαλέσει  ακραίες στρεβλώσεις οι οποίες πρέπει να αποκατασταθούν καθώς  δεν υπάρχει κανένα θεμελιώδες ή οικονομικό νόημα η Ελλάδα με ομόλογα σκουπίδια χωρίς επενδυτική βαθμίδα  να έχει την ίδια τιμολόγηση με τα αμερικανικά ομόλογα που λαμβάνουν την ανώτατη βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας ΑΑΑ
Οι ΗΠΑ με 22,5 τρισεκ. δολάρια βιώσιμο χρέος κατά την DSA την έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ αλλά με διαφορετική νομισματική και επιτοκιακή πολιτική από την ΕΚΤ δανείζεται στα 10ετή ομόλογα με επιτόκια κοντά στο 2,10% .
Από την άλλη το ελληνικό 10ετές ομόλογο  βρίσκεται πέριξ του 2,10% ενώ η Ελλάδα είναι μια χώρα με 357 δισεκ. χρέος που έχει κριθεί μη βιώσιμο από τις DSA τις εκθέσεις βιωσιμότητας του ΔΝΤ και βαθμολογείται από τους οίκους αξιολόγησης Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch σε junk δηλαδή ομόλογα σκουπίδια.
Είναι αξιοσημείωτο ότι εάν θεωρητικά στο μέλλον τα ελληνικά ομόλογα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα εμφανίζουν αποδόσεις στο 1,20% στα 10 χρόνια
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στην ελληνική αγορά ομολόγων με 10ετές ελληνικό στο 2,05% και το ιταλικό 10ετές στο 1,60% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 45 μονάδες βάσης..
Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 157 μ.β
Σταθεροποιητικά κινούνται και τα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 234 μονάδες βάσης

Τραπεζικά νέα

H Alpha bank θα ανακοινώσει το νέο business plan, το νέο επιχειρηματικό της σχέδιο Οκτώβριο 2019 που θα περιλαμβάνει όλες τις νέες στρατηγικές και προτεραιότητες της διοίκησης.
Ως προς το μείζον θέμα της μείωσης των NPEs φαίνεται ότι η Alpha bank θα υιοθετήσει ένα μοντέλο τύπου Eurobank και Πειραιώς όπου θα αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή για την διαχείριση των NPEs.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες το deal της Alpha bank θα κινείται μεταξύ 12 με 15 δισεκ. NPEs με ένα συνδυασμό τιτλοποίησης και αξιοποίησης των NPEs.
Λόγω του μοντέλου εξυγίανσης που θα υιοθετήσει η Alpha Bank, σχεδόν θα χάσει όλο το κεφαλαιακό απόθεμα των 1,6 δισ. ευρώ οπότε είναι δικαιολογημένη και η αύξηση των short θέση από το fund BlackRock Investment Management UK Limited.
Η συνολική σωρευτική ζημία του ΛΕΠΕΤΕ στην Εθνική τράπεζα σε παρούσες αξίες αγγίζει το 1 δισεκ. ευρώ εξέλιξη που αποτελεί σοβαρό πλήγμα στα κεφάλαια και στην κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας.
Η Εθνική διαθέτει 5 δισεκ. κεφάλαια και 400 εκατ ομολογιακό tier 2.
H αρνητική επίδραση 1 δισεκ. ευρώ σε παρούσες αξίες δημιουργεί πρόβλημα στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας και άμεσα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η εγκληματική ενέργεια κατά των συμφερόντων των μετόχων.
H επιβάρυνση της Εθνικής από το ΛΕΠΕΤΕ  ουσιαστικά ακυρώνει το bonus των 113 εκατ σε έσοδα από τόκους που θα ελάμβανε η Εθνική από τα 3 ομόλογα που εκδόθηκαν από την μετατροπή του TITLOS του παλαιού swap της Εθνικής τράπεζας με το ελληνικό δημόσιο.
Από την άλλη η πρόταση της διοίκησης της Εθνικής ήταν δίκαιη και κυρίως τίμια, αποδεχόταν να πληρώνει 35 εκατ με ένα μηχανισμό εισφοροδότησης αλλά το υπουργείο Εργασίας με βάση τον νόμο έκτρωμα Πετρόπουλου, του πρώην Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, κατάφορα παραβίασε τις συμφωνίες.
H έλευση Βαρθολομαίου στην διοίκηση της Attica bank ως αναπληρωτής CEO και εκτελεστικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο δίνει νέα πνοή στην τράπεζα που μετά τις αλλαγές θα επιχειρήσει να ξεπεράσει τα προβλήματα του παρελθόντος.
Ο Α. Βαρθολομαίος αντικατέστησε τον Α. Τσάδαρη στην Attica bank από την θέση του αναπληρωτή CEO ο οποίος παραμένει στην τράπεζα ενώ  με βάση μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες του πρότειναν να αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο ώστε εν συνεχεία με κάποιο ειδικό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου να πάρει αποζημίωση μάλλον 300 χιλιάδες ενώ ο ίδιος επιδιώκει 500 χιλιάδες ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 869 μονάδες με πρώτη αντίσταση στις 875 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 890-900 μονάδων ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στην ζώνη των 840-850 μονάδων και ακολουθούν οι 820 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 749 μονάδες με τις πρώτες αντιστάσεις στις 780 μονάδες και ακολουθούν οι 800 μονάδες μονάδων ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη των 720-730 μονάδων και ακολουθεί το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων.

Η επικαιρότητα

Στα «βαθιά» του νομοθετικού έργου μπαίνει η κυβέρνηση μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε το βράδυ της Δευτέρας με δέκα νομοσχέδια και ορίζοντα εξαμήνου ώστε στη συνέχεια να πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ζητήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Μάλιστα, ξεκινάει από αύριο, Τετάρτη το νομοθετικό έργο, με την κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά το επιτελικό κράτος.
Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, με την διαδικασία του κατεπείγοντος , θα κατατεθούν και οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ αλλά και η διεύρυνση της ρύθμισης των 120 δόσεων προκειμένου να ψηφιστούν πριν το τέλος Ιουλίου και να τεθούν αμέσως σε εφαρμογή.
«Φιάσκο» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Lega, Salvini, τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό εκφράζοντας την κατηγορηματική του αντίθεση στη συμφωνία.
Η απουσία «κατανομής του βάρους» της υποδοχής των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο συγκαταλέγεται στα κυριότερα επιχειρήματα που επικαλείται η Ρώμη για να δικαιολογήσει το κλείσιμο των λιμανιών της στα πλοία που διασώζουν μετανάστες.
Από την άλλη, σκοπός της  συμφωνίας είναι να τερματιστούν τα επαναλαμβανόμενα μπραντεφέρ, ειδικά με την Ιταλία, και να «μην αφεθεί να ανεβαίνει ο λαϊκισμός πουθενά», σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο.
Ο Boris Johnson είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, όπως αναμενόταν, καθώς επικράτησε του Jeremy Hunt στην κούρσα για την προεδρία του Συντηρητικού Κόμματος, με ποσοστό 66%.
Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 159.320 μέλη των Τόρις, με τη συμμετοχή να ανέρχεται στο 87,4%.
Ο Boris Johnson συγκέντρωσε 92.153 ψήφους, ενώ ο Jeremy Hunt 46.656 ψήφους.
Λίγα λεπτά πριν την ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας, η Κομισιόν προειδοποίησε ότι μια έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, θα συνιστούσε «τραγωδία».
Σάλος έχει προκληθεί από το όργιο φημών για τον θάνατο του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan απόι καρδιακή προσβολή, με τα τουρκικά ΜΜΕ πάντως να διαψεύδουν.
Το πρακτορείο “Arab Turk” διέψευσε τις φήμες, αναφέροντας ότι δεν έχουν «καμία βάση» τονίζοντας πως ο Τούρκος Πρόεδρος χαίρει άκρας υγείας.

Με ανοδικές τάσεις οι ασιατικές αγορές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισαν  οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από την άνοδο που σημειώθηκε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας, καθώς και τα εταιρικά αποτελέσματα.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,95%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,45% στις 2899,94 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,34% στις 28466,48 μονάδες

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σημαντική άνοδο καταγράφουν  τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις ελπίδες για νομισματική χαλάρωση από τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, αλλά και ορισμένα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, να επηρεάζουν θετικά το επενδυτικό κλίμα.
Οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Πέμπτη, με τις αγορές να προεξοφλούν μια μείωση επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +1,75%, ο CAC στο Παρίσι στο +1,1%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +1%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,35% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,7%
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,25%, ο S&P στο +0,15%, ο Nasdaq με οριακά κέρδη +0,05% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,09% (9,47 δολ)

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Eurobank, με οριακή πτώση Εθνική και Alpha Bank ενώ με κέρδη έκλεισαν Πειραιώς και Attica Bank
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,33 ευρώ με πτώση -0,17%  με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,13 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,59 ευρώ με πτώση -0,19% με όγκο 6,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,45 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,70 ευρώ με άνοδο +1,89% με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,18 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,83 ευρώ με πτώση -1,19%  με όγκο 5,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,08 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,53 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 682 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4090 ευρώ με άνοδο +2,25%, με όγκο 1,05 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 189 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,30 ευρώ με πτώση -0,69% και κεφαλαιοποίηση 284 εκατ. ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Ισχυρά κέρδη στην ΔΕΗ +15,61% 

Με ανοδικές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Tην μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Sarantis, Aegean, Coca Cola.
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν  Lamda, Φουρλής, Μυτιληναίος.
H Coca Cola έκλεισε στα 31,09 με άνοδο +1,93% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,58 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,30 ευρώ με πτώση -0,65% και αποτίμηση 5,90 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,74 ευρώ με άνοδο +15,61% και αποτίμηση 636 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,1550 ευρώ με άνοδο +1,65% και κεφαλαιοποίηση 500 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,9950 ευρώ με άνοδο +0,45% και αποτίμηση 3,21 δισ. ευρώ.
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,64 αμετάβλητος ενώ ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,33 ευρώ με πτώση -0,26%.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,14 ευρώ με πτώση -0,22% και κεφαλαιοποίηση 2,79 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,26 ευρώ με άνοδο +0,18% και κεφαλαιοποίηση 2,47 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,93 ευρώ με πτώση -1,62% και κεφαλαιοποίηση 1,56 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,66 ευρώ με πτώση -0,39% και κεφαλαιοποίηση 2,40 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,5420 ευρώ με άνοδο +0,78% και κεφαλαιοποίηση 293 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,40 ευρώ με πτώση -1,82% και με κεφαλαιοποίηση στα 280 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1438 ευρώ, με άνοδο +5,74% και κεφαλαιοποίηση 135 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα στο 2,05% το 10ετές – Το spread με την Ιταλία 45 μ.β. και την Πορτογαλία 157 μ.β.

Βελτίωση σημειώνονται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα η αγορά είχε προεξοφλήσει τις προγραμματικές δηλώσεις Μητσοτάκη στην Βουλή.   
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο σήμερα εμφανίζει βελτίωση στο 2,05% από 2,09% στις 19 Ιουλίου.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 45 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 157 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης παραμένουν ή σημειώνουν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις.
Στην Ιταλία καταγράφεται οριακή πτώση σήμερα στις τιμές των ομολόγων καθώς η κυβέρνηση έχει εσωτερική υποστήριξη παρ΄ ότι τα προβλήματα με τις Βρυξέλλες δεν έχουν επιλυθεί.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,60% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,98 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,69% με απόδοση αγοράς 0,70% και απόδοση πώλησης 0,68%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,22 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,80 μονάδες βάσης και απόδοση 1,08% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019 στο 1,02%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 110,97 μονάδες βάσης και απόδοση 1,32% με το ιστορικό χαμηλό 1,29% στις 3 Ιουλίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 101,36 μονάδες βάσης και απόδοση 1,67%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 114,32 μονάδες βάσης και απόδοση 1,91% με απόδοση αγοράς 1,95% και απόδοση πώλησης 1,88%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 115,80 μονάδες βάσης και απόδοση 2,03% με απόδοση αγοράς 2,05% και απόδοση πώλησης 2,01%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 2,03%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 116,03 μονάδες βάσης και απόδοση 2,49%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 118,05  μονάδες βάσης και απόδοση 2,69%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 120,07  μονάδες βάσης και απόδοση 2,97%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 240 μονάδες βάσης
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 234 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,34% ή 234 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης  

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης.  
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% και σήμερα διαμορφώνεται στο 1,62%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 22/7/2019 στο -0,35% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019 στο -0,40%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,13% με το ιστορικό χαμηλό 0,036% σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,48% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,278% που  σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,205% που σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,60% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,71%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 0,447%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης