Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βελτιώσεις από την κυβέρνηση και στην πάγια ρύθμιση για οφειλές προς την εφορία έως 5.000 ευρώ

Βελτιώσεις από την κυβέρνηση και στην πάγια ρύθμιση για οφειλές προς την εφορία έως 5.000 ευρώ
Η νέα βελτιωμένη πρόταση θα περιλαμβάνεται στο νέο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο
Νέα πάγια ρύθμιση, με 24 ή 36 δόσεις, για οφειλέτες με χρέη έως 5.000 ευρώ στην Εφορία θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στο τέλος της εβδομάδας στη Βουλή.
Μετά τις 120 δόσεις η κυβέρνηση δρομολογεί αλλαγές και στο σχήμα της πάγιας ρύθμισης αυξάνοντας θεαματικά το πλήθος των μηνιαίων δόσεων σε περισσότερες από 12 που ισχύουν σήμερα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και μπορούν να φτάσουν τις 24 εφόσον προέρχονται από έκτακτη φορολογία (π.χ. κληρονομιά).
Σε μια προσπάθεια να μπει ένας κόφτης ώστε τα μικρά χρέη των οφειλετών να μην εξελιχθούν σε μεγάλα, στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι οι βελτιώσεις στην πάγια ρύθμιση θα συνδέονται πιθανότατα με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και κυρίως με τη δυνατότητα του φορολογούμενου να αποπληρώνει τα χρέη και να εξυπηρετεί τη ρύθμιση.
Η βιωσιμότητα, δηλαδή, θα είναι καθοριστικός παράγοντας για την ένταξη των οφειλών στην πάγια ρύθμιση με τις περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις.
Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι οι δύο ρυθμίσεις (120 δόσεις και νέα πάγια) «κουμπώνουν» τέλεια μεταξύ τους και αυτός είναι ο λόγος, πέρα από τις ανάγκες για αυξημένα φορολογικά έσοδα, που η κυβέρνηση θέλει και τα δύο σχήματα με τις ευκολίες πληρωμής στο ίδιο νομοσχέδιο.
Σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται σε συνεχή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς ώστε να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» γι' αυτήν την προοπτική.
Για την ιστορία, και μόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, χωρίς τις προσαυξήσεις, έχουν ξεπεράσει τα 104 δισ. ευρώ, ενώ 9 στους 10 φορολογούμενους έχουν χρέη έως 10.000 ευρώ.
Εξάλλου, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να παραταθεί η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς η ανταπόκριση των οφειλετών, κυρίως από την πλευρά των νομικών προσώπων, είναι εξαιρετικά περιορισμένη.
Το μίνι φορολογικό θα είναι η τελευταία ευκαιρία που θα έχουν 3,9 εκατομμύρια οφειλέτες να περαιώσουν με ευνοϊκό τρόπο τα χρέη τους.
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα ενσωματωθούν η μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά και εκτός απροόπτου οι μετατάξεις προϊόντων από τον κλάδο της εστίασης, όπως είναι ο καφές και τα αναψυκτικά, στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης