Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με ποιό τέχνασμα Ιράν και Κίνα παρακάμπτουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ

tags :
Με ποιό τέχνασμα Ιράν και Κίνα παρακάμπτουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ
Πώς Ιράν και Κίνα παρακάμπτουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ
Οι κινεζικές εταιρείες συνεχίζουν να αψηφούν τις κυρώσεις των ΗΠΑ και συνεχίζουν να εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο, ωστόσο αντί να αναφέρουν τις εισαγωγές ακατέργαστων προϊόντων, οι οποίες θα παραβίαζαν τις αμερικανικές κυρώσεις, αποθηκεύουν το πετρέλαιο σε δεξαμενές αποθήκευσης που βρίσκονται σε κινεζικούς λιμένες.
Το φαινόμενο ξεκίνησε όταν η Ουάσινγκτον επανέλαβε κυρώσεις τον Μάιο του 2019.
Και δύο μήνες αργότερα, το ιρανικό πετρέλαιο εξακολουθεί να μεταφέρεται στην Κίνα, μόνο για να καταλήξει στις δεξαμενές.
Ίσως η πιο περίεργη πτυχή αυτής της ρύθμισης είναι ότι το πετρέλαιο παραμένει στις δεξαμενές, αχρησιμοποίητο.
Μέχρι στιγμής, κανένα από αυτά τα εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου δεν έχει περάσει μέσω των κινεζικών τελωνείων, επομένως το πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι τεχνικά «υπό διαμετακόμιση».
Μέχρι στιγμής, η Ουάσιγκτον δεν έχει σχολιάσει τα τεκταινόμενα.
Εάν οι κινεζικές εταιρείες επρόκειτο να εκμεταλλευτούν ποτέ αυτή την αποθήκη πετρελαίου, θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ζήτηση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει πλήγματα στις παγκόσμιες αγορές.
Το καθεστώς είναι σαφώς ωφέλιμο για το Ιράν, το οποίο έχει διατηρήσει τουλάχιστον έναν σημαντικό αγοραστή του αργού του πετρελαίου.
Τα στοιχεία του Bloomberg για την παρακολούθηση των πλοίων δείχνουν ότι τουλάχιστον δέκα πολύ μεγάλες τάνκερ και δύο μικρότερα δεξαμενόπλοια ιδιοκτησίας της κρατικής Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Πετρελαίου πλέουν επί του παρόντος προς την Κίνα.
Τα πλοία αυτά μπορούν να μεταφέρουν περίπου 20 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
Το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου αυτού εξακολουθεί να ανήκει στην Τεχεράνη, γεγονός που δημιουργεί μια γκρίζα περιοχή όσον αφορά το εάν η Κίνα παραβιάζει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πετρελαίου είναι πληρωμή σε μια συμφωνία πετρέλαιο έναντι επενδύσεων, κάτι το οποίο είναι αρκετά συνηθισμένο στην Κίνα.
Για παράδειγμα, μια κινεζική εταιρεία πετρελαίου θα μπορούσε να βοηθήσει στη χρηματοδότηση ενός έργου παραγωγής στο Ιράν βάσει συμφωνίας που θα επιστραφεί σε είδος. Το αν οι συναλλαγές αυτές παραβιάζουν τις κυρώσεις δεν είναι σαφές και έτσι οι κινεζικές εταιρείες διατηρούν σε δεσμευμένο χώρο αποθήκευσης το ιρανικό πετρέλαιο για να αποφύγουν τον επίσημο έλεγχο που θα λάμβανε χώρα μόλις καταχωρούνταν στο τελωνείο,.




Και η άρνηση του Λευκού Οίκου να αντιμετωπίσει τη ροή ιρανικού αργού έχει δημιουργήσει σύγχυση, αναφέρει το Bloomberg.
Ο Λευκός Οίκος ακύρωσε όλες τις απαλλαγές που επέτρεπαν σε ορισμένες χώρες να συνεχίσουν να εισάγουν ιρανικό αργό στις 2 Μαΐου.
Αρκετά άλλα ιρανικά δεξαμενόπλοια εκφορτώθηκαν στην Κίνα ή κατευθύνονταν εκεί, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης του πλοίου.
Κάποια στιγμή, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να διευκρινίσει εάν αυτό αποτελεί παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων.
«Οι ΗΠΑ θα πρέπει τώρα να καθορίσουν πώς ποσοτικοποιεί την παράβαση των κυρώσεων", δήλωσε ο Michal Meidan, διευθυντής του ενεργειακού προγράμματος της Κίνας στο Ινστιτούτο Μελετών Ενέργειας της Οξφόρδης. Υπάρχει μια έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το εάν θα εξετάσει «τις οικονομικές συναλλαγές ή τη φόρτωση και την απόρριψη των φορτίων από την εταιρεία ή την οντότητα», είπε.
Εκτός από την παροχή σταθερού εισοδήματος, η διευθέτηση θα απελευθερώσει ιρανικά δεξαμενόπλοια, αντί να τα πιέσει σε υπηρεσία ως κόμβοι αποθήκευσης. Και πάλι, η αντιμετώπιση αυτού του γεγονότος μπορεί τώρα να φανεί ότι η Ουάσινγκτον σκοπίμως συλλέγει στοιχεία για να σαμποτάρει τις εμπορικές συνομιλίες.
Ή ίσως το ιρανικό πετρέλαιο θα προκαλέσει μια τελική συμφωνία;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης