Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Σε αρκετά χαρτιά το ενδιαφέρον λόγω και κυβερνητικών δηλώσεων

tags :
Μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Σε αρκετά χαρτιά το ενδιαφέρον λόγω και κυβερνητικών δηλώσεων
ΑΓΟΡΑ: Βοηθάει το κλίμα στο ΧΑ η ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Τα όσα είπε και όσα ετοιμάζει τα υποδέχεται με θετικό τρόπο η αγορά. Φοροαπαλλαγές και αναπτυξιακά μέτρα είναι αυτό που χρειάζεται η οικονομία και φυσικά επενδύσεις.

Το ΧΑ ξεκίνησε ανοδικά και πάνω από τις 870 μονάδες με μέτριες συναλλαγές και αρκετές μετοχές στο επίκεντρο. Αρχικά σημαντική αντίδραση καταγράφει η μετοχή της ΔΕΗ καθώς η αγορά προεξοφλεί πως υπάρχει σχέδιο το οποίο θα την κάνει ξανά μεγάλη. Η στήλη έχει μεταφέρει τις πληροφορίες που είχε για είσοδο στρατηγικού στον ΔΕΔΔΗΕ οι οποίες δεν διαψεύδονται.

Τέλος εποχής για την ΕΛΤΕΧ Άνεμος και σύντομα θα εισαχθούν οι νέες μετοχές που έχουν προκύψει για τη συγχώνευση με την Ελλάκτωρ. Η αποτίμηση της Ελλάκτωρ θα ανέλθει στα 430 εκατ. ευρώ.

ΕΛΠΕ: Ισχυρή άνοδος 4% λόγω των ανακοινώσεων για νέα προσπάθεια πώλησης. Στα 9,30 ευρώ με άνοδο 4,14% και όγκο 80 χιλ. τεμάχια.

ΔΕΗ: Στα 2,37 ευρώ με άνοδο 6,76% και όγκο 445 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 549 εκατ. ευρώ.

ΛΑΜΔΑ: Με άνοδο 2,33% η μετοχή και χαμηλό όγκο συναλλαγών αλλά δείχνει πως δεν έχει διαθέσεις για μεγάλη διόρθωση.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Καλή εικόνα από Εθνική αλλά κέρδη άνω του 1% έχουν και η Πειραιώς και η Eurobank. Η Alpha Bank έχει άνοδο μικρότερη από 1%.

ΟΛΠ: Οι μετοχές του οργανισμού διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,4240 ευρώ ανά μετοχή. Ωστόσο η μετοχή ενισχύεται 1,05% και βρίσκεται στα 23,95 ευρώ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Χωρίς το δικαίωμα στην αύξηση κεφαλαίου λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος. Από σήμερα σταματάει η διαπραγμάτευση της Άνεμος.

ΟΤΕ: Χωρίς το δικαίωμα στο έκτακτο μέρισμα ύψους 0,06 ευρώ ανά μετοχή λόγω πώλησης της Telekom Albania διαπραγματεύεται η μετοχή. Με άνοδο 0,48% παρά την αποκοπή.

ΕΚΤΕΡ: Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,04 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύεται και η συγκεκριμένη. Και εδώ άνοδος για τη μετοχή παρά την αποκοπή του μερίσματος.

ΕΛΙΝΟΙΛ: Κόβει 0,05 ευρώ ανά μετοχή η συγκεκριμένη. Από σήμερα είναι κομμένη ήτοι οι μέτοχοι κατοχύρωσαν δικαίωμα την περασμένη Παρασκευή.

CRETA FARMS: Η παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, είναι καθοριστική για το μέλλον της εταιρείας και μάλιστα κατά την ταπεινή μας άποψη «to the point». Φαίνεται πως είναι καλά ενημερωμένος για ό,τι έχει συμβεί και οι παρεμβάσεις του, τα λόγια του στους βασικούς μετόχους οδηγούσε σε επιτυχία.

Αν τα καταφέρει θα ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου τραπεζών, εταιρείας, προμηθευτών κ.α. για την επιβίωση. Σημειώνεται πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δυνατότητα να καλυφθεί η ζήτηση από την παραγωγή.

Θα γίνει διαγωνισμός από τις τράπεζες για στρατηγικό, το θέμα είναι αν ο επενδυτής του Τάκη Δομαζάκη, είναι ακόμα διατεθειμένος να βάλει 15 εκατ. ευρώ ή αν λόγω της πιο δύσκολης οικονομικής κατάστασης, εκτιμά πως η αξία της εταιρείας είναι πλέον μικρότερη και «κουρέψει» το ποσό που θέλει να βάλει.

ΚΡΕΤΑ: Από την άλλη όλα δείχνουν πως οι τράπεζες θα κουρέψουν δάνεια, ενώ το κούρεμα θα επεκταθεί και στους προμηθευτές. Εδώ χρειάζεται λίγη προσοχή γιατί πολλοί προμηθευτές είναι μικροί και ίσως δεν έχουν τη δυνατότητα να αντέξουν κούρεμα.

Οι επενδυτές παρακολουθούν από στενά τις εξελίξεις και ελπίζουν σε μία επιστροφή της μετοχής στο ταμπλό, κάτι που όπως όλα δείχνουν θα πάρει καιρό. Ας πέσουν πρώτα οι υπογραφές και βλέπουμε.

ΕΛΤΡΑΚ: Η ανακοίνωση δείχνει ότι πάμε σε δημόσια πρόταση. Δεν περιμέναμε κάτι άλλο φυσικά. Θα φύγει και αυτή όπως όλα δείχνουν από το ταμπλό του ΧΑ.

ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: Είχαμε αναφερθεί εκτενώς σε θέμα για τα μερίσματα και περιμέναμε την κίνηση που βλέπουμε και σήμερα. Δηλαδή γίνεται αποκοπή και η μετοχή δεν υποχωρεί αλλά ενισχύεται. Διπλό κέρδος για τους επενδυτές. Τόσο φθηνά είναι κάποια χαρτιά όπου οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν την ίδια τιμή ή και υψηλότερη και να μη λάβουν μέρισμα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης