Τελευταία Νέα
Πολιτική

Die Zeit: Ο Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων

Die Zeit: Ο Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων
H Ελλάδα πρέπει να επιτύχει και άλλους στόχους εξοικονόμησης, για να εξυγιάνει τον προϋπολογισμό της, γράφει η γερμανική εφημερίδα
Στο σχέδιο προϋπολογισμού που θα καταθέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να σεβαστεί τους όρους των δανειστών αλλά την ίδια στιγμή εξαγγέλλει μειώσεις φόρων, γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η γερμανική εφημερίδα, Die Zeit.
Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι «το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2018.
Παρά ταύτα, η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει και άλλους στόχους εξοικονόμησης, για να εξυγιάνει τον προϋπολογισμό της.
Τη Δευτέρα είχαν συναντηθεί στην Αθήνα για συνομιλίες ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Klaus Regling.
Θέμα, μεταξύ άλλων, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας».
Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τους στόχους που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους διεθνείς πιστωτές της.
Αργότερα φέτος θα δημοσιευθεί το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020 που θα σέβεται τους δημοσιονομικούς όρους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωση πολιτικής του.
«Η υπερχρεωμένη χώρα συμφώνησε με τους δανειστές της μέχρι το 2022  σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ.
Παράλληλα όμως, ο συντηρητικός Μητσοτάκης υπόσχεται φορολογικές περικοπές, νέες θέσεις εργασίας και υψηλότερες συντάξεις, καθώς και μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης για τους Έλληνες.
Ο φόρος εταιρειών θα μειωθεί από το σημερινό 28% σε 24% και η φορολόγηση των μερισμάτων στο ήμισυ στο 5%.
Ο φόρος περιουσίας (ΕΝΦΙΑ), ο οποίος εισήχθη το 2012 στο ύψος της κρίσης, αναμένεται να μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 22% φέτος, γράφει η Die Zeit.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένει, πως τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν σε υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη.
Αυτό, με τη σειρά του, θέτει τη χώρα σε θέση να πείσει τους δανειστές της να παράγει χαμηλότερα πλεονάσματα μετά το 2020.
«Μέχρι το 2020, θα έχουμε την ικανότητα να προχωρήσουμε στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε πιο ρεαλιστικές βάσεις», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Το δημοσίευμα αναφέρει, πως εκτός από τα μέτρα λιτότητας που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές, ο Έλληνας πρωθυπουργός  
ανακοίνωσε μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και την ασφάλεια, καθώς και την ψηφιοποίηση του κράτους και την πάταξη της γραφειοκρατίας.

Image
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης