Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Oktay (αντιπρόεδρος Τουρκίας): Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Oktay (αντιπρόεδρος Τουρκίας): Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
«Κάθε εκατοστό της γης μας είναι πολύτιμη για εμάς, καθώς και κάθε σταγόνα της θάλασσας μας είναι πολύτιμη και απαραίτητη» είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος
Νέες προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων δυναμιτίζουν το κλίμα στην ανατολική Μεσόγειο ενώ η Άγκυρα συνεχίζει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Όσοι σκοπεύουν να περιορίσουν την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στον κόλπο της Αττάλειας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης.
Η χώρα μας θα συνεχίσει να προστατεύει τόσο τα δικά της δικαιώματα, όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων με τον πιο ισχυρό τρόπο όπως πριν», δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Fuat Oktay, στην τελετή καθέλκυσης του πλοίου «Gemi Kurtaran».
«Κάθε εκατοστό της γης μας είναι πολύτιμη για εμάς, καθώς και κάθε σταγόνα της θάλασσας μας είναι πολύτιμη και απαραίτητη», συνέχισε ο Oktay. 
«Oι εξελίξεις στην περιοχή και η ταχέως μεταβαλλόμενη ισορροπία ασφαλείας στη θαλάσσια περιοχή έχουν καταστήσει απαραίτητο να αναβαθμίσουν περαιτέρω  την αποτρεπτική δύναμη του ναυτικού μας», τόνισε ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

Erdogan: Ο τουρκικός στρατός δεν θα διστάσει να εισβάλλει ξανά στην Κύπρο

Εξάλλου τον τόνο των προκλήσεων έδωσε το Σάββατο 20 Ιουλίου 2019 ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος,  Recep Tayyip Erdogan, ανήμερα της συμπλήρωσης 45 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι ο τουρκικός στρατός δεν θα διστάσει να ξανακάνει τα ίδια βήματα που έκανε πριν από 45 χρόνια (σ.σ. εισβολή στην Κύπρο), όταν πρόκειται για τη ζωή και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων», τόνισε απειλητικά ο Erdogan.
«Όσοι πιστεύουν ότι ο πλούτος της Κύπρου ανήκει μόνο σε αυτούς, θα αντιμετωπίσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτηρίζοντας προκλητικά ως ειρηνευτική επιχείρηση την τουρκική εισβολή του 1974 με στόχο, όπως είπε, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Συνεχίζοντας ο Erdogan σημείωσε ότι, σύντομα θα συνειδητοποιήσουν «ορισμένοι» πόσο μάταιη είναι κάθε προσπάθεια αλλαγής του γεγονότος πως οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του τουρκικού έθνους.

Στο  κόκκινο η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ

Την  ίδια ώρα, θερμό επεισόδιο τουλάχιστον επί χάρτου καταγράφεται σε σχέση με περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας φαίνεται πως θέλει να προκαλέσει η Τουρκία.
Παράτυπα και παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε δεσμεύσει ήδη περιοχή για ναυτικές ασκήσεις, εξήγγειλε και η ίδια ναυτικές ασκήσεις σε περιοχή που επικαλύπτει μέρος της δέσμευσης της κυπριακής Navtex.
Συγκεκριμένα, η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, δέσμευσε για τις 20, 22, 23, 24 και 30 Ιουλίου, όπως και για τις 8 Αυγούστου, μεγάλη θαλάσσια ζώνη σε σχήμα «Γ» νότια της Κύπρου για ναυτικές ασκήσεις, όπως γράφει ο «Φιλελεύθερος».
Συνήθως τέτοιες ασκήσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία και με άλλες χώρες.
Η περιοχή που δεσμεύτηκε περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τμήματα των τεμαχίων 8, 9, 3 και 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Να σημειωθεί ότι στο τεμάχιο 8 βρισκόταν μέχρι και χθες 19 Ιουλίου (από την 1η Μαΐου) για παράνομες σεισμογραφικές έρευνες το «Barbaros».
Η Τουρκία, με μία ακόμα προκλητική κίνηση που δείχνει την επιδίωξή της για πλήρη αντιπαράθεση και ενδεχομένως και για θερμό επεισόδιο, ανακοίνωσε –παράνομα– ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού για σήμερα 20 και στις 24, 26 και 29 Ιουλίου, όπως και για τις 8 Αυγούστου σε περιοχή (τμήμα του τεμαχίου 9) που επικαλύπτει και ζώνη που ήδη δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για ασκήσεις.
Μάλιστα κάποιες από τις ημερομηνίες, όπως η 20η και στις 24η Ιουλίου, συμπίπτουν.
Η Κυπριακή Δημοκρατία δέσμευσε για ναυτικές ασκήσεις και περιοχή νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο, επίσης για ναυτικές ασκήσεις, που περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 2 και 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Επίσης, σε σχέση με το «Barbaros» αξίζει να σημειωθεί ότι χθες έληξε η «ισχύς» της παράνομης τουρκικής Navtex χωρίς να ανανεωθεί αλλά το τουρκικό σεισμογραφικό παραμένει στην περιοχή.


 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης