Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουμουτσάκος: Χρειάζεται μια βεντάλια παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του μεταναστευτικού

Κουμουτσάκος: Χρειάζεται μια βεντάλια παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του μεταναστευτικού
"Στόχος μας είναι με εμπροσθοβαρείς πολιτικές να αλλάξουμε την εικόνα όσο πιο γρήγορα γίνεται", τονίζει ο Γ. Κουμουτσάκος
«Χρειάζεται μια βεντάλια παρεμβάσεων για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις πολλές προκλήσεις που συνοδεύουν τη διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού», δηλώνει σε συνέντευξή του  στο Αθηναϊκό/ - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και αρμόδιος για το μεταναστευτικό, Γ. Κουμουτσάκος.
Ο ίδιος μιλά για μια νέα αντίληψη στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και σημειώνει  πως υπάρχει μια κρίσιμη ισορροπία που είχε χαθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και η οποία πρέπει να επανέλθει.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στα οποία προσανατολίζονται, ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει ότι ήδη έλαβε την πρωτοβουλία και έχει συμφωνηθεί  τους αρμόδιους υπουργούς η σύσταση μιας διυπουργικής επιτροπής των βασικών εμπλεκόμενων σε επίπεδο γενικών γραμματέων, «η οποία όχι μόνο να αξιολογεί την κατάσταση, αλλά και θα λειτουργεί συντονιστικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων».
Ταυτόχρονα , προσθέτει πως «θα προωθήσουμε μια νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, μέσω της απλούστευσης, με σεβασμό στα δικαιώματα των ανθρώπων».
Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, «είναι αδιανόητο να ταλαιπωρούνται για τόσα χρόνια οι άνθρωποι που δικαιούνται άσυλο και να εγκλωβίζονται στη χώρα μας άνθρωποι που πρέπει να φύγουν, επιβαρύνοντας το σύστημα.
Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε αποφασισμένοι για την ενίσχυση της πολιτικής των επιστροφών, στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας. Και ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές κινήσεις».
 Προσθέτει ότι προχωρούν στην ενίσχυση της επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων με εντατικοποίηση των περιπολιών του Λιμενικού.
Ακόμη, υπογραμμίζει πως το μεταναστευτικό ζήτημα είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής και μάλιστα, όλοι ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ενός νέου αυξητικού κύκλου μεταναστευτικών εισροών, ενώ εκφράζει την ανησυχία ότι ο τρόπος αντιμετώπισής του «θα δοκιμάσει για μία ακόμα φορά τον βαθμό της αλληλεγγύης και της συνοχής της ΕΕ».
Περαιτέρω, τονίζει ότι «το "Δουβλίνο 3" χρειάζεται εκσυγχρονισμό και αναθεώρηση» , σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «χρειαζόμαστε επειγόντως έναν μηχανισμό ουσιαστικής, αποτελεσματικής αλληλεγγύης.
Έναν μηχανισμό διαμοιρασμού του τεράστιου βάρους που σηκώνουν χώρες όπως η Ελλάδα.
Αυτό είναι βάρος ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπισθεί.
Η αντίληψη ότι τα ωφελήματα από τη συμμετοχή στην Ένωση θα πρέπει να μοιράζονται αλλά όχι και τα βάρη που προκύπτουν από αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Όλες οι χώρες θα πρέπει να αναλάβουν το κομμάτι του βάρους που τους αναλογεί. Αυτή είναι μια πλειοψηφική θέση στο Συμβούλιο».
Τέλος, κληθείς δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές να κάνει ένα πρώτο απολογισμό, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρει πως «παραλάβαμε μια επικίνδυνα αποδιοργανωμένη κατάσταση», συμπληρώνοντας ότι τα προβλήματα είναι πολλά και «χρειάζεται χρόνος εφαρμογής της νέας πολιτικής για να υπάρξουν ορατά αποτελέσματα».
Σημειώνει πως ο ίδιος διαπιστώνει ότι αλλάζει το κλίμα στη χώρα και «τα πρώτα δείγματα γραφής του πρωθυπουργού αποδεικνύουν ότι όταν μιλούσαμε για μια διαφορετική- σύγχρονη μορφή διακυβέρνησης το εννοούσαμε».
«Στόχος μας είναι με εμπροσθοβαρείς πολιτικές να αλλάξουμε την εικόνα όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει περίοδος χάριτος.
Η κυβέρνηση θα πιάσει τα "100 χλμ" με μεγάλη επιτάχυνση, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα»,καταλήγει ο κ. Κουμουτσάκος.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης