Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η πρώτη μετεκλογική κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα σήμερα 20 Ιουλίου στη Βουλή - Οι στρατηγικές των δύο κομμάτων

Η πρώτη μετεκλογική κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα σήμερα 20 Ιουλίου στη Βουλή - Οι στρατηγικές των δύο κομμάτων
Σήμερα 20/7 ξεκινά στο Κοινοβούλιο η τριήμερη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης
Την πρώτη μετεκλογική αντιπαράθεση θα έχουν σήμερα 20/7, πρόσωπο με πρόσωπο και δη από το βήμα της Βουλής, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας όμως με διαφορετικούς ρόλους αυτή τη φορά.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ως πρωθυπουργός της χώρας και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους για όλα τα θέματα της επικαιρότητας.
Το συναινετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών που καλλιεργήθηκε κυρίως λόγω της ευρύτατης πλειοψηφίας με την οποία εξελέγη το νέο προεδρείο του κοινοβουλίου, μάλλον αποτελεί μια σύντομη παρένθεση και αναμένεται να λάβει τέλος με την έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι προβολείς στρέφονται στο κοινοβούλιο καθώς στις επτά το απόγευμα ξεκινά η τριήμερη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος αναμένεται να αναπτύξει τα βασικά σημεία του οδικού χάρτη της κυβέρνησης.
Είθισται, κάθε φορά, η πρώτη μέρα να ολοκληρώνεται με την ομιλία του πρωθυπουργού προκειμένου να μελετήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και να απαντήσουν τις επόμενες δύο ημέρες αντιπαραβάλοντας τις δικές τους θέσεις.
Ωστόσο, αυτή τη φορά, δεν θα ακολουθηθεί η εν λόγω διαδικασία καθώς θα ανοίξει ο κατάλογος των ομιλητών και αυτό δίνει το δικαίωμα και στους αρχηγούς της Αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο βήμα της Βουλής αναμένεται να ανέβει  και ο Αλέξης Τσίπρας και πιθανότατα θα ακολουθήσει ένας μικρός πρώτος κύκλος μετεκλογικής σύγκρουσης των πολιτικών αρχηγών.
Τα βασικά θέματα στα οποία αναμένεται να εστιάσουν την πολιτική αντιπαράθεση, τουλάχιστον οι αρχηγοί των κομμάτων, περικλείουν την οικονομία και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση όπως και τα εργασιακά και συγκεκριμένα το ζήτημα με την απονομή των συντάξεων που έχει ξεκινήσει με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.
Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκονται τα ζητήματα ασφάλειας και το πανεπιστημιακό άσυλο που φαίνεται να ενοχλεί κάποιο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθεί και το θέμα της βιωσιμότητας της ΔΕΗ κι εκεί μένει να δούμε τι θα απαντήσει η απερχόμενη κυβέρνηση.
Στην συζήτηση αναμένεται να έχει θέση και η συμφωνία των Πρεσπών.
Την ίδια ώρα η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί διάφορες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ενώ έχει ήδη δώσει το στίγμα για την τακτική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα με τα πρώτα δείγματα γραφής να προκύπτουν ορμώμενα από τις επιλογές προσώπων της κυβέρνησης.
Όπως λόγου χάριν με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τη νέα ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του τομεάρχη Ασφάλειας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση.
Σε αυτό το πλαίσιο αναμένονται αντίστοιχες αντιδράσεις και για ορισμένα πρόσωπα της κυβέρνησης.
Άλλωστε, μόλις, λίγες ημέρες νωρίτερα, η Κουμουνδούρου εξέδωσε ανακοίνωση για τον υπουργό Επενδύσεων, τον οποίο συσχετίζει με διάφορα θέματα αναφορικά με την επένδυση στο Ελληνικό.
Κάπως έτσι αναμένεται να ανοίξει η βεντάλια των θεμάτων που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της συζήτησης το επόμενο τριήμερο στη Βουλή με αφετηρία το απόγευμα του Σαββάτου.
Σε κάθε περίπτωση, όλα συγκλίνουν, ότι θα γίνει «βουτιά στα βαθιά» από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση στη Βουλή.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης