Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑΑ» η Γερμανία - Σταθερό το outlook

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑΑ» η Γερμανία - Σταθερό το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Γερμανίας από τη Fitch Ratings
Σε «ΑΑΑ» -ανώτατη- επιβεβαίωσε την αξιολόγηση για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας η Fitch Ratings, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν τη διαφοροποιημένη οικονομία με υψηλή προστιθέμενη αξία, τους ισχυρούς θεσμούς και την ιστορία της υγιούς διαχείρισης του δημόσιου χρέους.
Το υψηλό πλεόνασμα διαρθρωτικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών υποστηρίζει τη θέση του εξωτερικού πιστωτή της χώρας.
Η Fitch αναθεώρησε την πρόβλεψη αύξησης του ΑΕΠ για το 2019 στο 0,9%, επισημαίνεται, ενώ οι προβλέψεις για το 2020 και το 2021 διαμορφώνονται στο 1,4%.
«Παρά το οικονομικό αδιέξοδο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, το δημοσιονομικό πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης έφθασε στο νέο ρεκόρ της τάξης του 1,7% του ΑΕΠ το 2018.
Το μέσο πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το 2014-2018 ανήλθε σε 1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας σημαντικά τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών και γερμανικών δημοσιονομικών κανόνων.
Η Fitch προβλέπει ότι το πλεόνασμα θα μειωθεί σταδιακά το 2019 και το 2020 σε 1,2% και 0,6% του ΑΕΠ αντίστοιχα, κυρίως λόγω περιορισμένων μέτρων δημοσιονομικής χαλάρωσης. Οι περικοπές του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και η αύξηση των κοινωνικών δαπανών θα ενισχύσουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.
Ο δείκτης του γενικού χρέους γενικής κυβέρνησης (GGGD) μειώθηκε σημαντικά από το ανώτατο όριο του 81% του ΑΕΠ το 2010, λόγω του συνδυασμού των πλεονασμάτων του προϋπολογισμού, των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων και της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης.
Ο δείκτης έφθασε το 61% του ΑΕΠ το 2018, πολύ κοντά στην τιμή αναφοράς του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού κανόνα.
Η βασική πρόβλεψη της Fitch είναι ότι η πτωτική τάση θα συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα και ο GGGD θα μειωθεί κάτω από το 40% του ΑΕΠ έως το 2028.
Εξακολουθούμε να περιμένουμε τη συνέχιση της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής στο γερμανικό μεγάλο συνασπισμό, δεδομένης της διαρκούς επιρροής της κας Merkel. (…)
Δεν αναμένουμε ότι οι εντάσεις του συνασπισμού θα κλιμακωθούν και θα οδηγήσουν στη διάλυση του μεγάλου συνασπισμού», σχολιάζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης