Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Φέγγος (VERSAL): Ο Γενικός Δείκτης φλερτάρει με τις 1000 μονάδες - Αναγκαία η ενίσχυση του τζίρου

Φέγγος (VERSAL): Ο Γενικός Δείκτης φλερτάρει με τις 1000 μονάδες - Αναγκαία η ενίσχυση του τζίρου
Άρθρο του Κωνσταντίνου Φέγγου Προέδρου VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ. στο bankingnews.gr
Με ρυθμό αστραπής (για τα Ελληνικά δεδομένα) κινείται η νέα κυβέρνηση.
Ακόμα δεν έχουν γίνει προγραμματικές δηλώσεις και έχει ολοκληρωθεί η σύνθεση των υπουργείων και των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων.
Επίσης έχει γίνει εμφανής η προσπάθεια να δοθεί συνέχεια στο κράτος και να χρησιμοποιηθούν οι υπάρχουσες δομές για τη λειτουργία της κρατικής μηχανής.
Σε αυτό το πλαίσιο εκδόθηκε νέο 7ετές ομόλογο, το οποίο κατάφερε να φέρει χρήματα με επιτόκιο 1,90%.  
Η διαδικασία προφανώς έτρεξε από τις υπάρχουσες δομές του κράτους, ενισχύοντας τη έννοια της συνέχειας του κράτους (μην ξεχνάμε σε άλλες χώρες το κράτος τρέχει ακόμα και όταν δεν υπάρχει κυβέρνηση για μεγάλα χρονικά διαστήματα).
Το σημαντικό όμως της υπόθεσης είναι ότι εκμεταλλευτήκαμε παραγωγικά, την ευφορία που έφερε η εκλογή μιας νέας σταθερής κυβέρνησης στην αγορά ομολόγων, για να ρίξουμε το επιτόκιο βάσης.  
Αν αναλογιστούμε πως οι προβλέψεις των δανειστών για τα πρωτογενή πλεονάσματα, θεωρούν πως η χώρα θα δανείζεται με επιτόκιο πάνω από 4%, τώρα που αυτό πέφτει (και ελπίζουμε να συνεχίσει να πέφτει), η διαπραγμάτευση γίνεται ευκολότερη.  
Επίσης διευκολύνεται ο δανεισμός των τραπεζών με χαμηλότερα επιτόκια, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ανάπτυξη χωρίς δανεισμό, δεν γίνεται.
Χρηματιστηριακά επίσης βελτιώθηκε η κατάσταση, καθώς έγινε σαφές πως ο ΟΠΑΠ (η διαπραγμάτευση του οποίου ανεστάλη για μια μέρα), δεν κινδυνεύει, αλλά και απορρόφηθηκαν τα κύματα πωλήσεων, όσων προσπάθησαν να κατοχυρώσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη, από την αλλαγή  της κυβέρνησης.
Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, θα δώσουν καλύτερα το στίγμα για το που πάμε και η αγορά αναμένει την ψήφιση συγκεκριμένων μέτρων, αλλά και την εφαρμογή τους για να κρίνει.
Τα κύρια θέματα για την οικονομία και την ανάπτυξη, παραμένουν τα κόκκινα δάνεια, οι αποκρατικοποιήσεις και ο αναπτυξιακός νόμος.
Παρόλα αυτά, έμφαση αναμένεται να δοθεί και στη χρησιμοποίηση των δομών που προσφέρει ένα χρηματιστήριο στην προσέλκυση κεφαλαίων (equity financing).
Ήδη οι θεσμοί, έχουν συνδυάσει πολλές μορφές επιδοτήσεων, κυρίως αυτό που αποκαλείται Πακέτο Junker, με τη χρήση χρηματιστηριακών δομών και εποπτευόμενων φορέων.
Πριν δύο χρόνια αρκετές χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Αναπτυξιακής Τράπεζα (EBRD), έγιναν με τη μορφή ομολογιακών εκδόσεων επιχειρήσεων εισηγμένων στο χρηματιστήριο.
Όλα τα κονδύλια που απευθύνονται σε νεοφυείς ή εξαγωγικές επιχειρήσεις, ή γενικά επιχειρήσεις που χρειάζονται στήριξη, προϋποθέτουν την ύπαρξη φορέων όπως οι ΑΚΕΣ (Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών), που είναι αδειοδοτημένες και εποπτευόμενες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για να διαχειριστούν τα κεφάλαια.
Επίσης, οι πολυμετοχικές επενδύσεις σε ακίνητα με τη μορφή ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας), φαίνεται να προτιμούνται από τους ξένους επενδυτές, έστω και αν η τελευταία κυβέρνηση πενταπλασίασε τη φορολογία τους.
Οι παραπάνω μορφές εταιρειών, έχουν την πρόσθετη υποχρέωση να εισαγάγουν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο σε σύντομο χρονικό διάστημα.  
Αν αυτό πραγματοποιηθεί, το χρηματιστήριο επιτέλους θα ξεκινήσει να επιτελεί το θεσμικό του ρόλο που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας.
Ήδη η αγορά φαίνεται να αξιολογεί και την επίδραση που θα έχουν τα μέτρα της νέας κυβέρνησης σε κλάδους της οικονομίας ή / και σε συγκεκριμένες εταιρείες και τοποθετείται ανάλογα.  
Ένας από τους κλάδους που φαίνεται να αξιολογείται είναι ο κατασκευαστικός, όπου ξεκινάει κάποια κινητικότητα.
Τεχνικά, αντίσταση υπάρχει στις 880 μονάδες, όπου θα χρειαστεί σημαντικός τζίρος για να ξεπεραστεί και ίσως και κάποιος χρόνος.  
Αν αυτό συμβεί, επανερχόμαστε στα θετικά σενάρια, που δίνουν στόχο τις 1.000 μονάδες.
Προς τα κάτω στηρίξεις υπάρχουν στις 850, 835 και 812 μονάδες.

Κων. Φέγγος (πρόεδρος VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης