Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Συσσώρευση και στάση για ανάσες σε όλο το ταμπλό

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Συσσώρευση και στάση για ανάσες σε όλο το ταμπλό
ΑΓΟΡΑ: Μικρή υποχώρηση τιμών και διατηρείται η συσσώρευση αν και θα λέγαμε πως ίσως μαζεύει δυνάμεις η αγορά. Χαμηλός ο τζίρος αφού αν αφαιρεθούν τα πακέτα μένουν καθαρά 60 εκατ. ευρώ.

Μικτές τάσεις στις τράπεζες, ξεχώρισε ο ΟΛΠ και η Τιτάν πάλι λόγω δημόσιας πρότασης και υποχώρησαν από τα βαριά χαρτιά σημαντικά η Motor Oil και η ΔΕΗ μεταξύ άλλων.

Οι επενδυτές περιμένουν να ακούσουν από την κυβέρνηση τώρα κάποια πράγματα σημαντικά που αφορούν τις μετοχές και την οικονομία, όπως Ελληνικό, επενδύσεις, φορολογικό κ.α. Σημειώνεται πως η εβδομάδα έκλεισε με άνοδο 1,10%.

ΟΛΠ: Η αγορά δείχνει πως περιμένει ότι το master plan θα εγκριθεί πλέον συνολικά και θα ξεκινήσει η επένδυση των 500 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως η Cosco αν και έχει πληρώσει δεν έχει λάβει το επιπλέον ποσοστό.

Στα 23,70 ευρώ με άνοδο 3,04% και όγκο 15 χιλ. τεμάχια. Υψηλά 11 ετών για τη μετοχή. Είχε συσσωρεύσει πέριξ των 23 ευρώ, μαζεύτηκε η προσφορά και τώρα κοιτάζει υψηλότερα.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Διόρθωσε στα 2,04 ευρώ καταγράφοντας απώλειες 2,39% με καλό όγκο 227 χιλ. τεμάχια.

VIOHALCO: Διόρθωσε και αυτή. Στα 4,1650 ευρώ με απώλειες 2,34% όγκο 101 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 1,07 δισ. ευρώ.

ΑΔΜΗΕ: Στα 2,09 ευρώ και στο -1,88% με όγκο 124 χιλ. τεμάχια. Διόρθωσε και αυτή λες και έχει κάνει κανένα σπουδαίο ράλι.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Η είδηση ότι κατέθεσε αίτηση για άδεια μονάδας ενέργειας ενίσχυσε την τιμή της μετοχής κατά 3,62%. Έκλεισε στα 2,06 ευρώ. Είναι νωρίς ακόμα να προεξοφλήσουμε τέτοια επένδυση και να δούμε πως θα χρηματοδοτηθεί.

Η μετοχή μας άρεσε γιατί είχε χαμηλή μόχλευση και σύγκριση με τις άλλες εταιρείες του ομίλου. Τώρα μας έχει δώσει καλή απόδοση και φτάνει τα υψηλά που είχε αρχές του 2018. Θα περιμέναμε καλύτερο σημείο εισόδου.

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: Ο Γ. Αποστολόπουλος αγοραστής του πακέτου που έγινε πριν δυο μέρες και αύξησε το ποσοστό του στο 44,457 από 41,038%.

Την Τετάρτη 17 Ιουλίου έγινε πακέτο που αφορούσε το 2,3% της εταιρείας στα 2,25 ευρώ ανά μετοχή συνολικής αξίας 4,5 εκατ. ευρώ με την εταιρεία συμμετοχών Γ.Αποστολόπουλος να είναι ο αγοραστής.

Σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση χρήσης 2018 ποσοστό 2,75% κατείχε η UME Consolidated και 3,2% η EFG Bank Monaco, επομένως μία εκ των δύο εταιρειών πούλησε αλλά δε θα χρειαστεί να γίνει επίσημη ενημέρωση αφού το ποσοστό δεν υπερβαίνει το 5%.

Αν τώρα μέσα σε διάστημα 6 μηνών αγοράσει περίπου το 0,7% του μετοχικού κεφαλαίου θα υποχρεωθεί σε δημόσια πρόταση, αλλά το θέμα είναι τι θα κάνει η Askepios η οποία έχει μεγάλο ποσοστό. Λίγα τα κομμάτια που είναι σε ελεύθερη διασπορά πλέον.

ΜΙΚΡΑ: Χαλαρή μέρα σήμερα για τις μικρές και φθηνές εταιρείες του ΧΑ. Δικαιολογείται και μία στάση και ένα πισωγύρισμα σε κάποιες. Έχουν κάνει μεγάλη κίνηση. Ξεχώρισε η Περσεύς η οποία ενισχύθηκε 3,80% με όγκο κάτω από 10 χιλ. τεμάχια.

Κατά τα λοιπά μικρή η άνοδος για αρκετές αλλά μειώθηκε και αισθητά ο όγκος των συναλλαγών. Η Κλουκίνας έκλεισε στο 1 ευρώ με απώλειες 2,91% και αν διορθώσει περαιτέρω θα αποτελέσει ευκαιρία για τοποθετήσεις.

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ: Στα 1,03 ευρώ με απώλειες 2,83% και όγκο 14 χιλ. τεμάχια. Αποτίμηση 14 εκατ. ευρώ. Έχει ξεκινήσει τη χρονιά από τα 0,6450 ευρώ. Η άνοδος είναι της τάξης του 60%.

ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Έκλεισε στα 0,51 ευρώ με απώλειες 1,92% και όγκο 30 χιλ. τεμάχια. Αποτίμηση 16,4 εκατ. ευρώ.

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης επανήλθε σε επαφή με τα πρόσφατα φετινά υψηλά έχοντας σαφώς αποφορτιμένους τους ταλαντωτές και με μικρό αλλά σταθερό βηματισμό ανακατέλαβε τις 850 μονάδες.

Το βραχυπρόθεσμο σκαλοπάτι συσσώρευσης που διαμορφώθηκε μεταξύ 830 και 840 μονάδων λειτούργησε ως βατήρας ανόδου εκτονώνοντας προς τις 880 μονάδες. Η δυναμική σαφώς έχει μειωθεί και το ενδιαφέρον σε τίτλους που έχουν τον πρώτο λόγο για την κίνηση του Δείκτη δεν είναι ομοιόμορφο.

Παρόλα αυτά τα κομβικά επίπεδα στήριξης δεν παραβιάστηκαν ο κινητός μέσος των 30 ημερών λειτούργησε ως στήριξη και μένει μόνο ο MACD ο οποίος λόγω χρονικών αποκλίσεων παραμένει πουλημένος. Η δημιουργία του επόμενου βατήρα ανόδου φαίνεται ότι είναι υπό διαμόρφωση καθώς τα βήματα από εδώ και στο εξής θα είναι πιο επιλεκτικά για τους αγοραστές.

Η ολοκλήρωση της συσσώρευσης που αναμένουμε θα δώσει το έναυσμα για την αναμέτρηση με τα φετινά υψηλά των 900 μονάδων στα οποία οι αιρέσεις των συναλλακτικών όγκων θα διαμορφώσουν και τις πιθανότητες νέας διαφυγής.

Οι αποκοπές μερισμάτων συνεχίζονται κυριαρχώντας στις εταιρικές πράξεις της ατζέντας της ερχόμενης εβδομάδας. Χωρίς το μέρισμα χρήσης 2018 θα διαπραγματεύεται η μετοχή του ΟΛΠ (€0,424) και της ΕΚΤΕΡ (€0,04) την ερχόμενη Δευτέρα.

Την Τρίτη 23/7 ακολουθεί η αποκοπή του δικαιώματος στην επιστροφή κεφαλαίου (€0,10) της Φουρλής ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η ταυτόχρονη έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων κοινών μετοχών της Τιτάν σε Βρυξέλες και Αθήνα. Χωρίς το μέρισμα (€0,043) θα διαπραγματεύονται οι Μύλοι Κεπενού την Τετάρτη.

Στο τριήμερο 22 – 24 Ιουλίου αναμένεται να τρέξει η δημόσια προσφορά για το ομόλογα των Επιχειρήσεων Αττικής, έκδοση η οποία αναμένεται να αντλήσει 125 – 175 εκατ. ευρώ από την Αγορά.

Η ανακοίνωση της τελικής έκβασης της δημόσιας προσφοράς θα γίνει την Παρασκευή 26 Ιουλίου ενώ η έναρξη των ομολογιών στην Κύρια Αγορά του ΧΑ στις 29 Ιουλίου. Τέλος, η ΕΧΑΕ ανοίγει την αυλαία τω αποτελεσμάτων εξαμήνου την ερχόμενη Πέμπτη ενώ την Παρασκευή ακολουθεί η Ανδρομένα.

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης