Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Εγκρίνεται χρηματοδότηση 1,41 δισ. ευρώ για τη στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία

Κομισιόν: Εγκρίνεται χρηματοδότηση 1,41 δισ. ευρώ για τη στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία
Η ΕΕ ενέκρινε χρηματοδότηση 1,41 δισ. ευρώ για τη στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία
Πόσο χρηματοδότησης 1,41 δισ. ευρώ ενέκρινε σήμερα (19/7) η Κομισιόν για τη στήριξη των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία, ανεβάζοντας τη συνολική στήριξη της ΕΕ στα 5,6 δισ. ευρώ (από συνόλου 6 δισ.).
Επιπλέον 400 εκ. υπολογίζεται ότι θα διατεθούν μέσα στο καλοκαίρι.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η χρηματοδότηση επικεντρώνεται σε προγράμματα στους τομείς της υγείας, της προστασίας, της κοινωνικοοικονομικής στήριξης και της δημοτικής υποδομής.
Τα νέα μέτρα αποτελούν μέρος της δεύτερης δόσης του Μηχανισμού για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία.
Τα νέα μέτρα βοήθειας επικεντρώνονται στην μακροπρόθεσμη στήριξη και αναπτυξιακή βοήθεια, ως συνδυασμός συμφωνιών με εταίρους και σχετικά υπουργεία της Τουρκίας.
Οι συμβάσεις πρέπει να υπογραφούν έως το τέλος του 2020 και οι ενέργειες πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο έως τα μέσα του 2025.
Κατά την Κομισιόν, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της σημερινής χρηματοδότησης είναι ότι αποσκοπεί στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δραστηριοτήτων που χρηματοδοτούνται από τη Διευκόλυνση, αντανακλώντας την ανάγκη βιώσιμης στήριξης της ενσωμάτωσης των προσφύγων, της αυτοπεποίθησης και της ολοκλήρωσης πέρα από τη Διευκόλυνση της ΕΕ.
Ο αρμόδιος Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση Johannes Hahn δήλωσε σχετικά ότι με αυτή τη νέα κατανομή των πόρων, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στη δέσμευσή της να στηρίξει την Τουρκία στην υποδοχή της μεγαλύτερης ομάδας προσφύγων στον κόσμο.
Υπενθυμίζεται ότι η διευκόλυνση της ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία δημιουργήθηκε το 2015, ανταποκρινόμενη στην έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για σημαντική πρόσθετη χρηματοδότηση για την υποστήριξη Σύρων προσφύγων στην Τουρκία.
Διαθέτει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 6 δισεκ. ευρώ, διαιρούμενο σε δύο ίσες δόσεις ύψους 3 δισεκ. ευρώ.
Η συμφωνία προβλέπει κοινό μηχανισμό συντονισμού του προϋπολογισμού της ΕΕ και συνεισφορές των κρατών μελών που έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλιστεί ότι οι ανάγκες των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής αντιμετωπίζονται με ολοκληρωμένο και συντονισμένο τρόπο.
Η στήριξη αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συνολικής προσέγγισης της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων εντός και εκτός της ΕΕ.
Από τα επιχειρησιακά κονδύλια ύψους 6 δισ. ευρώ, έχουν ήδη εκταμιευθεί πάνω από 2,35 δισ. και έχουν υπογραφεί σε συμβάσεις άλλα 3,5 δισ. ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει περισσότερα από 80 έργα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης