Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Finance): Κινήσεις τακτικής και ελιγμών μέχρι τις προγραμματικές δηλώσεις

tags :
Παπαϊωάννου (Fast Finance): Κινήσεις τακτικής και ελιγμών μέχρι τις προγραμματικές δηλώσεις
Έχοντας φτάσει στην ώρα της δράσης, εκτιμούμε ότι η επιτάχυνση φίλο-επενδυτικών κυβερνητικών δράσεων, θα λειτουργήσει ως καύσιμη ύλη για την Ελληνική κεφαλαιαγορά
Η Ελληνική κεφαλαιαγορά, αναμένοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης κυρίως στο οικονομικό πεδίο, προσπαθεί με τακτικές κινήσεις επιμέρους μετοχών να επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα υψηλά.
Τα νέα επίπεδα ισορροπίας στις χρηματιστηριακές αξίες υποβοηθούνται από την επιτυχημένη Δημόσια πρόταση του Τιτάνα και τον τραπεζικό κλάδο.
Οι «Αγορές» προσπαθούν να διαβάσουν πιο καθαρά τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης, όπου μετά τις προεκλογικές εξαγγελίες πρέπει να μετουσιωθούν μέσα από τις προγραμματικές δηλώσεις της, «με υπερηχητικές ταχύτητες» σε πράξεις.
Τα μεγάλα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας δεν περιμένουν και θα απαιτηθούν ριζικές αλλαγές για να αυξηθούν εκτός της ψυχολογίας και «οι οικονομικοί δείκτες»..
Στο Διεθνές οικονομικό περιβάλλον, η μεταβλητότητα παραμένει ελεγχόμενη με τους κεντρικούς τραπεζίτες να συνεχίζουν να λειτουργούν υποστηρικτικά, λόγω της επιβράδυνσης που παρατηρείται κυρίως στην Ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια οικονομία.
Η C. Lagarde αναμένεται να συνεχίσει στα βήματα του προκατόχου της.
Παρά τα πολλά ανοικτά μέτωπα (Brexit – Ιταλία – επιβράδυνση Γερμανικής οικονομίας) και τα παγκόσμια (Αναστολή – αναβολή Εμπορικού πόλεμου ΗΠΑ – Κίνας, Κρίση στον Περσικό κόλπο), οι αγορές επαναπροσεγγίζουν ιστορικά υψηλά επίπεδα, αν και κατά την γνώμη πολλών αναλυτών χρήζουν αυξημένης επιφυλακής.
Η Ελληνική ομολογιακή αγορά μετά και την νέα επιτυχή έκδοση του 7-ετούς ομολογιακού δανείου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, συνεχίζει να παραμένει σε χαμηλές αποδόσεις σε όλη την καμπύλη με την 5-ετή έκδοση να κινείται πέριξ του 1,15% και την 10-ετή πέριξ του 2,15%.
Το γεγονός ότι ήδη έχουν καλυφθεί οι κρατικές δανειακές ανάγκες για φέτος αλλά και η χαμηλή εμπορευσιμότητα των τίτλων υποβοηθά την παραμονή των επιτοκίων σε αυτά τα επίπεδα.
Παρά τον οικονομικό ανορθολογισμό που παρατηρείται στα κρατικά ομόλογα διεθνώς , πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις το φαινόμενο αυτό σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα..
Στο Ελληνικό χρηματιστήριο αν αφαιρεθεί το πακέτο της ΕΛΤΡΑΚ) οι Τραπεζικές μετοχές πραγματοποίησαν χθες (18/7) το 55% της συνολικής αξίας συναλλαγών.
Η προσοχή έχει επικεντρωθεί στην ΕΤΕ μετά τις διοικητικές αλλαγές και όλοι περιμένουν να δουν αν ο ΔΤΡ μπορεί να διασπάσει σε 1ο επίπεδο τις 780 και σε 2ο τις 810 μονάδες, δίνοντας την απαραίτητη δύναμη στην αγορά.
Ο Γενικός Δείκτης παρά την χθεσινή αρνητική εικόνα των Διεθνών αγορών, παρουσιάζει κοντινή στήριξη στις 840 μονάδες με τον ΚΜΟ expo 50 ημ. να εντοπίζεται στις 820 μονάδες. Τα επόμενα σημεία αντίστασης οριοθετούνται στις 875 και 900 μονάδες και μόνο επιβεβαιωμένη διάσπαση τους ανοίγει τον δρόμο για άμεση συνέχιση της κίνησης. Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική διάσπαση των 820 μονάδων αυξάνει τις πιθανότητες για προσέγγιση των 790 μονάδων, οριοθετώντας τα επόμενα επίπεδα στηρίξεων στις 772, 765 & 740 μονάδες.
Για τον FTSE25 οι κοντινές στηρίξεις του οριοθετούνται στις 2110 & 2082 μονάδες.
Επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2180, 2200, 2240 και 2280 μονάδες.
Χαμηλότερα των 2082 μονάδων εντοπίζονται στηρίξεις στις 2050 και 2015 μονάδες.
Η αυξημένη κινητικότητα μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης συνεχίζεται, με ακραίες διακυμάνσεις και αυξημένους όγκους.
Επισημαίνουμε όμως ότι χρειάζεται αυξημένη προσοχή από τους επενδυτές, ειδικά αν δεν υποστηρίζονται ακραίες ανοδικές κινήσεις από θεμελιώδη μεγέθη και βασίζεται μόνο στην φημολογία, αφού το φαινόμενο εμφανίζεται συνήθως στην τελευταία φάση ανοδικών κινήσεων.
Συμπερασματικά διατηρούμε την προϋπάρχουσα στρατηγική μας για την Ελλάδα, παραμένοντας μεσοπρόθεσμα συγκρατημένα αισιόδοξοι.
Πιθανές τεχνικές διορθώσεις δεν πρέπει να μας φοβίζουν, αλλά να είμαστε έτοιμοι σε σημαντικές τεχνικές στηρίξεις να αυξάνουμε θέσεις, σε μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, εξωστρέφεια και ιστορική συνέπεια μεγέθυνσης.
Έχοντας φτάσει στην ώρα της δράσης, εκτιμούμε ότι η επιτάχυνση φίλο-επενδυτικών κυβερνητικών δράσεων, θα λειτουργήσει ως καύσιμη ύλη για την Ελληνική κεφαλαιαγορά, διατηρώντας τις θετικές προσδοκίες για την Ελληνική οικονομία.

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor
Mc Banking & Finance

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης