Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Περιφέρεια Μακεδονίας κατέβασε το διακόπτη σε 8 βυρσοδεψεία της Σίνδου για χρέη προς την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.

Η Περιφέρεια Μακεδονίας κατέβασε το διακόπτη σε 8 βυρσοδεψεία της Σίνδου για χρέη προς την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.
Ποιες  είναι οι επιπτώσεις  και ποιος  θα πληρώσει   τα χρέη;
Κατεβάζει τους διακόπτες σε 8 επιχειρήσεις βυρσοδεψών η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που είναι εγκαταστημένες στη ΒΙΠΕ τις Σίνδου Θεσσαλονίκης και ελέγχεται από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.
Η διακοπή ρεύματος λειτουργίας των μονάδων προήλθε μετά από δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν υπέρ της ΕΤΒΑ διότι δεν κατέβαλαν τα οφειλόμενα ποσά για τον βιολογικό καθαρισμό για τα λύματα που προκαλούσαν τα βυρσοδεψεία.
Η συνολική οφειλή ανέρχεται στα 9,2 εκατ. ευρώ και προέρχονται από συσσωρευμένες  οφειλές από το 2008.
Τα τελευταία δέκα χρόνια οι επιχειρηματίες διαφωνούσαν με τα τιμολόγια που χρέωνε η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. η οποία όμως δικαιώθηκε από τη Δικαιοσύνη και πλέον οι οικονομικές της  απαιτήσεις έχουν επισφραγιστεί με δικαστικές αποφάσεις.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως αρμόδια να εκτελέσει τις σχετικές αποφάσεις, έστειλε χθες την αρμόδια υπάλληλος και  θυροκόλλησε τις σχετικές αποφάσεις καθιστώντας σαφές στους επιχειρηματίες ότι στο ενδεχόμενο να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις και ανεβάσουν το διακόπτη παροχής ρεύματος διαπράττουν ποινικό αδίκημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ είναι διατεθειμένη να πάει την υπόθεση στα άκρα και να προχωρήσει σε καταγγελία στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή για τις  επιχειρήσεις που θα επιδιώξουν να λειτουργήσουν σε καθεστώς παρανομίας.
Οι ίδιες πηγές  λένε στο bankingnews ότι δεν έχουν  καμία άλλη νομική δυνατότητα για να εισπράξουμε τα χρέη, επισημαίνοντας ότι ο διαχειριστής της βιομηχανικής  περιοχής δεν μπορεί να πληρώνει το βιολογικό καθαρισμό, τον οποίο χρησιμοποιούν  οι επιχειρήσεις για να μη μολύνουν το περιβάλλον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας από τους 8  βυρσοδέψες που σφραγίστηκε η επιχείρησή τους , δεν αναζήτησε τη λύση του διακανονισμού της οφειλής που κατά μέσο όρο ανέρχεται στο 1 εκατ ευρώ και αφορά  την τελευταία 10ετία.
Το βασικό επιχείρημα των βυρσοδεψών και η άρνησή τους να  πληρώσουν το διαχειριστή είναι η διαφωνία τους στο τιμολόγιο  χρεώσεων που κατέπεσε στη Δικαιοσύνη.
Ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΙ.ΒΙ.ΠΕ κ Πέτρος Μαντάς υποστηρίζει ότι η εξέλιξη είναι αρνητική για τον κλάδο των βυρσοδεψών και  θα οδηγήσει στην απόλυση 100 εργαζόμενων. 
Το  χειρότερο είναι ότι θα σταματήσει η επεξεργασία δερμάτων δημιουργώντας αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στη βιομηχανία δερμάτων.
Ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΙ.ΒΙ.ΠΕ εκτιμά ότι θα πληγούν και οι κτηνοτρόφοι καθώς θα χάσουν μέρος της αξίας από τα δέρματα  από την πώληση  των ζώων που πάνε στα σφαγεία.
Θεωρεί ως δεδομένο  ότι η παύση εργασιών   των βυρσοδεψείων θα επιφέρει ανατιμήσεις στο ελληνικό κρέας καθώς το δέρμα ήταν μέρος  της συνολικής αξίας που ελάμβανε ο κτηνοτρόφος.
Ο  Σύνδεσμος  των  Επιχειρήσεων  αναζητεί μια λύση στο πρόβλημα και κυρίως ποιος θα αναλάβει το κόστος  καθώς οι επιχειρηματίες δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης