Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ναυάγιο» στη σύνοδο των ΥΠΕΣ της ΕΕ για το μεταναστευτικό - Ανυποχώρητος ο Salvini

«Ναυάγιο» στη σύνοδο των ΥΠΕΣ της ΕΕ για το μεταναστευτικό - Ανυποχώρητος ο Salvini
Οι προσπάθειες για συμφωνία στο μεταναστευτικό θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα
(upd) Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον μηχανισμό κατανομής των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στην Ευρώπη στη διάρκεια της σημερινής άτυπης συνόδου τους στο Ελσίνκι, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Christophe Castaner, ενώ πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.
Η Γαλλία και η Γερμανία ηγούνταν των προσπαθειών να υπάρξει προσωρινή συμφωνία στην ΕΕ για την κατανομή των αιτούντων άσυλο που διασώζονται στη Μεσόγειο.
Το θέμα θα συζητηθεί και πάλι τη Δευτέρα στο Παρίσι όπου θα συναντηθούν οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ, επεσήμανε ο Καστανέρ.
Ο Γάλλος υπουργός πρόσθεσε ότι στόχος είναι να κερδηθεί η στήριξη περίπου 15 χωρών για τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού.
Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer δήλωσε ότι θα ζητήσει «μια προσωρινή συμφωνία» για τη διανομή των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο, ωστόσο εξέφρασε αμφιβολίες για το αν θα επιτευχθεί κάποια συμφωνία σήμερα.
Αργά χθες Τετάρτη μια ομάδα χωρών της ΕΕ είχε προκαταρκτικές συζητήσεις για το σχέδιο, το οποίο στηρίζει και η Γαλλία.
Όμως ούτε 10 ευρωπαϊκές χώρες, σε σύνολο 28, δεν έχουν προσφερθεί να υποδεχθούν μετανάστες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησης, ενώ οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα.
Οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν εδώ και καιρό να καταλήξουν σε μια κοινή προσέγγιση στην εισροή μεταναστών από τη Μεσόγειο.
Στο παρελθόν η Ιταλία δεχόταν τους περισσότερους μετανάστες, όμως η κυβέρνηση Conte άρχισε να αντιδρά πέρυσι και να ζητά από άλλες χώρες της ΕΕ να αναλάβουν το μέρος των μεταναστών που τους αναλογεί.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Matteo Salvini επέμεινε στις θέσεις του, ιδίως στην απόρριψη της υποδοχής στην ιταλική επικράτεια πλοίων που διασώζουν μετανάστες και πρόσφυγες στη Μεσόγειο.
Ο Seehofer δεν αναφέρθηκε χθες σε συγκεκριμένα ποσοστά μεταναστών που θα πρέπει να δεχθούν κάποιες χώρες προκειμένου να μην δημιουργηθεί η εντύπωση του «ντε φάκτο ανοίγματος των συνόρων».
Σχολίασε μάλιστα ότι αν και είναι αναμφίβολο πως οι μετανάστες θα πρέπει να διασώζονται στη Μεσόγειο και να μεταφέρονται σε ασφαλές λιμάνι, «δεν είναι απαραίτητο αυτό το λιμάνι να είναι ευρωπαϊκό».
Ο Γερμανός υπουργός πρότεινε κάποιες χώρες της Βόρειας Αφρικής να συμμετάσχουν στις προσπάθειες.
Ο Seehofer εξήρε τη στήριξη της Ιταλίας στην ακτοφυλακή της Λιβύης, όμως επεσήμανε ότι η σύρραξη στη χώρα αυτή καθιστά αδύνατη την επιστροφή των μεταναστών στο έδαφός της.
Τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Enzo Moavero Milanesi παρουσίασε ένα σχέδιο προκειμένου να υποβάλλονται και να εξετάζονται οι αιτήσεις παροχής ασύλου από τους μετανάστες σε χώρες εκτός ΕΕ, να ενισχυθεί η μάχη εναντίον των διακινητών και να καταβληθούν κοινές προσπάθειες επιστροφής μεταναστών, ενώ παράλληλα να δημιουργηθεί ένας «δομημένος» μηχανισμός για τη διανομή των νέων αφίξεων.
Η Γερμανία απάντησε ότι τα μέτρα αυτά δεν θα προσφέρουν άμεσες απαντήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης