Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Διαφωνίες μεταξύ Εθνικής τράπεζας και ΤΧΣ για τις αλλαγές στο ΔΣ χωρίς nomination committee αλλά... με διάθεση να υπάρξει συμβιβασμός

Διαφωνίες μεταξύ Εθνικής τράπεζας και ΤΧΣ για τις αλλαγές στο ΔΣ χωρίς nomination committee αλλά... με διάθεση να υπάρξει συμβιβασμός
Η Εθνική υποστηρίζει ότι το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος μπορεί να προτείνει αύξηση της συμμετοχής του στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αλλά πρέπει να αξιολογηθούν τα προτεινόμενα μέλη από τα αρμόδια εσωτερικά όργανα της τράπεζας.
(upd5) Εμφανής είναι η διάσταση απόψεων μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Εθνικής τράπεζας για την δομή του διοικητικού συμβουλίου όπως κατεγράφη και στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας που κράτησε έως αργά χθες το βράδυ (17 Ιουλίου).
Στην κυριολεξία συμβαίνουν "περίεργα πράγματα" .... ωστόσο φαίνεται να υπάρχει και διάθεση να βρεθεί λύση, να γεφυρωθούν οι διαφορές και να υπάρξει ένας συμβιβασμός έως την Γενική Συνέλευση στις 30 Ιουλίου 2019. 
Ο Πρόεδρος της Εθνικής Κώστας Μιχαηλίδης έχει αναλάβει τον ρόλο του γεφυροποιού δηλαδή αυτού που θα συγκεράσει τις διαφορές και διαφωνίες.
Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός ώστε τα συμφέροντα όλων των μετόχων να εξυπηρετηθούν. 

Η Εθνική υποστηρίζει ότι το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος μπορεί να προτείνει αύξηση της συμμετοχής των μελών που το εκπροσωπούν στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αλλά πρέπει να αξιολογηθούν τα προτεινόμενα μέλη από τα αρμόδια εσωτερικά όργανα της τράπεζας.

Το ΤΧΣ ελέγχει το 40,3% της Εθνικής τράπεζας και είναι ο βασικός μέτοχος.
Οι σχέσεις Ταμείου και Εθνικής έχουν περάσει διάφορες φάσεις εντάσεων και ηρεμίας.
Ωστόσο πριν εβδομάδες το ΤΧΣ έχοντας κλιμακώσει την κριτική στην διοίκηση της Εθνικής ζήτησε να αλλάξει η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου.
Το ΤΧΣ πρότεινε να αυξηθούν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου σε 13 εκ των οποίων τα 7 θα τοποθετήσει ο βασικός μέτοχος το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Όμως τα βασικά προβλήματα είναι δύο
1)Οι προτάσεις του ΤΧΣ για μέλη του διοικητικού συμβουλίου αμφισβητούνται καθώς διαθέτουν ελάχιστη τραπεζική εμπειρία.
Π.χ. η Αικατερίνη Μπερίτση ήταν εκπρόσωπος του ΤΧΣ στην Πειραιώς, εν συνεχεία στην Eurobank και τώρα προτείνεται για την Εθνική και μάλιστα στην θέση της Αντιπροέδρου.
Η Μπερίτση, η οποία προέρχεται από τη Νέα Δημόκρατία, έχει την υποστήριξη του Czurda του επικεφαλής του ΤΧΣ του βασικού μετόχου και διατηρεί καλές σχέσεις με τον πρώην διοικήτη της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, είχε εργαστεί στο μακρινό παρελθόν στην Emporiki bank.
Δεν διαθέτει περγαμηνές περί το banking.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης οικονομολόγος, σύμβουλος στην Eurobank και υπουργός οικονομικών στο παρελθόν επίσης δεν διαθέτει τραπεζική εμπειρία.
Ο Αβραάμ Γούναρης είναι ασαφές την τραπεζική εμπειρία διαθέτει, είχε προταθεί στο παρελθόν ως εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο ΤΧΣ.
Τα 3 προτεινόμενα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής ξεκάθαρα δεν διαθέτουν ισχυρή τραπεζική εμπειρία ώστε να συνεισφέρουν ουσιωδώς στην ισχυροποίηση της τράπεζας.
2)Η Εθνική υποστηρίζει ότι οι προτάσεις του ΤΧΣ ως βασικού μετόχου έπρεπε να περάσουν από την έγκριση του nomination committee δηλαδή της αρμόδιας επιτροπής αξιολογήσεων των βασικών στελεχών.
Το ΤΧΣ έχει το δικαίωμα να ζητάει να αυξηθεί η συμμετοχή του στο διοικητικό συμβούλιο αλλά τα προτεινόμενα μέλη θα πρέπει να πληρούν και κάποια κριτήρια.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews

Χαρδούβελης, Μπερίτση, Γούναρης και 2 ξένοι οι προτάσεις του ΤΧΣ για την Εθνική - Πως το Ταμείο ελέγχει τα 7 από τα 13 μέλη

Διοικητικό Συμβούλιο αμηχανίας και εντάσεων πραγματοποιείται σήμερα 17 Ιουλίου το οποίο μάλιστα συνεχίστηκε έως αργά το βράδυ απόρροια των διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ Εθνικής τράπεζας και Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η Εθνική θεωρεί ότι το ΤΧΣ έχει δικαίωμα να αυξήσει τα μέλη αλλά δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες π.χ. να συνεδριάσει η επιτροπή αξιολογήσεων.
Πάντως προκαλεί αλγεινή εντύπωση πως ορισμένα προτεινόμενα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής ανακυκλώνονται ενώ έχουν ελάχιστη τραπεζική εμπειρία.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης οικονομολόγος της Eurobank και πρώην υπουργός Οικονομικών, η Αικατερίνη Μπερίτση, πρώην εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank και ο Αβραάμ Γούναρης, στέλεχος του ΤΧΣ και δύο ξένοι, θα είναι τα πέντε στελέχη που προτείνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας.
Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ που ελέγχει το 40,3% της Εθνικής έχει ζητήσει από τα 13 μέλη του διοικητικού συμβουλίου τα 7 να προέρχονται από το Ταμείο.
Πρακτικά το Ταμείο ελέγχει πλήρως το ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας.
Το ΤΧΣ ελέγχει πλήρως την Εθνική τράπεζα και ταυτόχρονα στέλνει και ένα μήνυμα στην ΤτΕ.

Η γεωγραφία του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας

Με τρεις γυναίκες και πέντε ξένους (εκ των οποίων ξένων η μία είναι γυναίκα) θα συσταθεί το νέο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας.
Η Χριστίνα Θεοφιλίδη και η Αικατερίνη Μπερίτση θα είναι οι δύο από τις τρεις  γυναίκες ενώ οι  δύο ξένοι (ένας άνδρας και μία γυναίκα) τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν αργότερα θα είναι οι νέες επιλογές του ΤΧΣ στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.
Στο νέο διοικητικό συμβούλιο με 13 μέλη θα μετέχουν οι Κώστας Μιχαηλίδης και Παύλος Μυλωνάς, πρόεδρος και CΕΟ αντιστοίχως, η Αικατερίνη Μπερίτση πιθανότατα αντιπρόεδρος, ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο Αβραάμ Γούναρης, ο Δημήτρης Καποτόπουλος μέχρι να αποχωρήσει τους επόμενους μήνες, οι Claude PIret, Andrew McLntyre, John McCormik, o Περικλής Δρούγκας, η κα Χριστίνα Θεοφιλίδη, ενώ γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου θα είναι ο Παναγιώτης Δασμάνογλου ο οποίος έχει ήδη αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο ως εκτελεστικό μέλος.
Να σημειωθεί ότι έχουν αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας η Eva Cederbalk, ο Χάρης Μάκκας και ο Ιωάννης Ζωγραφάκης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης