Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εισηγήσεις για οριζόντια αντικατάσταση 7 μελών της ΤτΕ δέχεται η κυβέρνηση – Κόντρα ΤΧΣ και Στουρνάρα και τα σχέδια για το Ταμείο

Εισηγήσεις για οριζόντια αντικατάσταση 7 μελών της ΤτΕ δέχεται η κυβέρνηση – Κόντρα ΤΧΣ και Στουρνάρα και τα σχέδια για το Ταμείο
Κόντρα ΤΧΣ και Τράπεζας της Ελλάδος με επίκεντρο την Εθνική τράπεζα
Εισηγήσεις για την αντικατάσταση – με θεσμικές διαδικασίες – των 7 μελών του Γενικού Συμβουλίου της ΤτΕ δέχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Με βάση τις εισηγήσεις προτείνεται να αντικατασταθούν διοικητής Γιάννης Στουρνάρας και υποδιοικητές Ιωάννης Μουρμούρας και Θεόδωρος Μητράκος όταν θα λήξει η θητεία τους.
Επίσης πέραν του Επιτρόπου του κράτους θα αντικατασταθούν και άλλα 3 μέλη του Γενικού Συμβουλίου.
Στην κυβέρνηση ορισμένα στελέχη ζητούν να υπάρξει γενικευμένη αντικατάσταση της διοίκησης της ΤτΕ για τρεις βασικούς λόγους
1)Να δείξει η ΝΔ ως κυβέρνηση ότι προχωράει σε ριζικές αλλαγές παντού
2)Να μην επιτρέψει κριτικές ότι συντηρεί τους ίδιους ανθρώπους για 12 χρόνια που είναι υπερβολικό διάστημα για θεσμική θέση.
Ο διοικητής της ΤτΕ έχει θητεία 6 χρόνια που λήγει Μάιο 2020.
Δεν μπορεί ένα πρόσωπο να διατηρεί θέση για 12 χρόνια θα αποτελεί πρόκληση.
Σημειώνεται ότι η θητεία του επικεφαλής της ΕΚΤ είναι συγκεκριμένη και δεν ανανεώνεται.
3)Ο Γιάννης Στουρνάρας συμβολίζει για πολλούς πέραν τις κόντρες με την προηγούμενη κυβέρνηση και θέσεις που δεν δικαιώθηκαν όπως η προληπτική πιστωτική γραμμή ή ακόμη και άλλα θέματα που εξέθεσαν την ΝΔ.
Ο Μητσοτάκης διατηρεί καλές σχέσεις με τον διοικητή της ΤτΕ και παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Στουρνάρα, η θητεία του λήγει τον Μάιο 2020 και ως τότε είναι πολύς ο χρόνος…

Κόντρα ΤΧΣ και Τράπεζας της Ελλάδος με επίκεντρο την Εθνική τράπεζα

Η απόφαση του ΤΧΣ Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικού μετόχου με 40% να ελέγξει πλήρως το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τοποθετώντας τα 7 από τα 13 μέλη του διοικητικού συμβουλίου προκάλεσε την αντίδραση της ΤτΕ.
Τα σενάρια ότι η ΤτΕ ήθελε ο Γκίκας Χαρδούβελης να αναλάβει αντιπρόεδρος της Εθνικής και αντέδρασε το ΤΧΣ έχει κάποια μικρή βάση αλλά υπήρχε ούτως ή άλλως θέμα fit and proper λόγω της παρελθούσας πολιτικής δραστηριοότητας του Χαρδούβελη.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η ΤτΕ δεν δικαιούται να έχει ρόλο στις διοικήσεις των τραπεζών αλλά παρ΄ όλα αυτά στο πρόσφατο παρελθόν παραβίασε ουκ ολίγες φορές τις διαδικασίες και επηρέασε καταστάσεις.
Ήταν εξόχως αντιθεσμική και μονοδιάστατη η προσέγγιση της ΤτΕ η οποία επιχείρησε να ελέγξει πλήρως διοικήσεις και διοικητικά συμβούλια.
Στην Εθνική ο μέτοχος το ΤΧΣ ορθώς αποφάσισε τις αλλαγές ο τρόπος και οι μέθοδοι που ακολούθησε το Ταμείο ήταν επιεικώς απαράδεκτοι.
Δεν συγκλήθηκε nomination committee Επιτροπή Αξιολογήσεων.
Το ΤΧΣ με 40,3% της Εθνικής ορθώς αποφάσισε να ελέγξει το διοικητικό συμβούλιο αλλά οι μέθοδοι που ακολούθησε ήταν λανθασμένοι.
Η εταιρική διακυβέρνηση πήγε περίπατο.

Το ΤΧΣ θα ενσωματωθεί στο υπερταμείο όχι στην ΤτΕ

Το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος των τραπεζών στην Εθνική 40,3%, στην Πειραιώς 26%, στην Alpha bank 11% και στην Eurobank 1,38% είναι πολύ πιθανό το 2020 να ενσωματωθεί στο υπερταμείο.
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ενσωματωθεί στην ΤτΕ γιατί η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να είναι επόπτης και μέτοχος τραπεζών μαζί, μια τέτοια κίνηση θα απορριφθεί με συνοπτικές διαδικασίες από την ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης