Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η επιτυχημένη έκδοση του 7ετους ομολόγου

tags :
Handelsblatt: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η επιτυχημένη έκδοση του 7ετους ομολόγου
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκμεταλλεύθηκε το ευνοϊκό κλίμα στην αγορά ομολόγων αναφέρει η Handelsblatt
Για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αναφερόμενη στην χθεσινή έκδοση του 7ετους ομολόγου, την οποία χαρακτηρίζει επιτυχημένη, αναφέροντας πως η απόδοση του 1,9% είναι η χαμηλότερη από την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
«Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας μπορεί, μια εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, να μεταφέρει ένα καλό νέο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: η πρώτη έκδοση ομολόγου μετά την κυβερνητική αλλαγή, την Τρίτη, ήταν απόλυτα επιτυχής.
Ο κρατικός OΔΔΗΧ μπόρεσε να αντλήσει με το επταετές ομόλογο 2,5 δισ. ευρώ.
Η απόδοση κυμαίνεται στο 1,9%.
Η ζήτηση για το νέο ομόλογο ήταν μεγάλη.
Με προσφορές περίπου 13 δισ. ευρώ υπερκαλύφθηκε κατά πέντε φορές ο στόχος της έκδοσης ομολόγου.
Με αυτή την έξοδο στις αγορές, η κυβέρνηση εκμεταλλεύθηκε το ευνοϊκό κλίμα στην αγορά ομολόγων.
Οι αυξήσεις των τιμών έριξαν την απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου από το 4,4% που ήταν στην αρχή του έτους σχεδόν λίγο πάνω από το 2% τον Ιούνιο. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη» αναφέρει το δημοσίευμα της Handelsblatt, τονίζοντας ότι  «χάρη σε ένα αποθεματικό ρευστότητας άνω των 30 δισ. ευρώ η Ελλάδα είναι καλυμμένη μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2022».
«Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την έκδοση του ομολόγου για την πρόωρη αποπληρωμή ακριβότερων δανείων του ΔΝΤ»  υποστηρίζει η Handelsblatt, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση της στις διεθνείς αγορές το 2010, όταν και ξέσπασε η κρίση χρέους.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έλαβε συνολικά 288,9 δις ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ, εκ των οποίων τα 205 δις ευρώ δόθηκαν από τον ESM και τον EFSF.
Όπως αναφέρεται η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε από τον ESM από το 2034 έως το 2060.
Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα πριν την χθεσινή έκδοση, είχε βγει άλλες δύο φορές στις αγορές από την έξοδο της από τα μνημονιακά προγράμματα τον Αύγουστο του 2018 και συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2019 με 5ετές ομόλογο και τον Μάρτιο του 2019 με 10ετές ομόλογο, αντλώντας κάθε φορά το ποσό των 2,5 δις ευρώ.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης