Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πώς η πώληση των S 400 στην Τουρκία μπορεί να ανάψει το φυτίλι στην Ανατολική Μεσόγειο

tags :
Πώς η πώληση των S 400 στην Τουρκία μπορεί να ανάψει το φυτίλι στην Ανατολική Μεσόγειο
H πώληση των S 400 στην Τουρκία μπορεί να ανάψει το φυτίλι στην Ανατολική Μεσόγειο
Η πολυαναμενόμενη και φοβισμένη παράδοση των ρωσικών συστημάτων πυραύλων S-400 στην Τουρκία έχει ξεκινήσει.
Παρά τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις ότι η Άγκυρα θα έπρεπε να επανεξετάσει τη ρωσική συμφωνία όπλων, για να αποτρέψει τις οικονομικές και πιθανώς στρατιωτικές κυρώσεις που θα της επιβληθούν, ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan, αποφάσισε να μην κάνει πίσω.
Σε τουρκική αεροπορική βάση δίπλα στην Άγκυρα, ο τουρκικός στρατός έλαβε μια πρώτη παρτίδα S-400 τμημάτων.
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έχει δηλώσει.
Τις επόμενες μέρες αναμένονται νέες παραδόσεις, απειλώντας όχι μόνο μια πιθανή πιο επιθετική στρατιωτική στάση από την Τουρκία στη Συρία, αλλά να κλιμακωθεί η ένταση στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Η Άγκυρα πρέπει επίσης να προετοιμαστεί για σοβαρές κυρώσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλάβουν την απαγόρευση της Τουρκίας, να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, να εξαιρεθεί από  αμερικανικό πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και την απαγόρευση των αμυντικών εταιρειών των ΗΠΑ να πωλούν οπλικά συστήματα στην Τουρκία.
Η επίσημη αντίδραση του Erdogan μέχρι τώρα είναι ότι οι πύραυλοι S 400 είναι απαραίτητοι για την ασφάλεια της χώρας.
Τα επίσημα σχέδια δείχνουν ότι οι S 400 θα αναπτυχθούν δίπλα στα συριακά σύνορα και γύρω από την Άγκυρα.
Τις επόμενες ημέρες θα φτάσουν περίπου 100 πύραυλοι στην Τουρκία από τη Ρωσία.
Και κατά τους επόμενους δύο μήνες, ο τουρκικός στρατός θα εκπαιδευτεί στη Ρωσία.
Η όλη εξέλιξη προκαλεί μια σοβαρή κρίση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην ΕΕ.
Η συνεχιζόμενη ρωσο-τουρκική στρατιωτική συνεργασία είναι ανησυχητική, καθώς η Τουρκία είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μέλος του ΝΑΤΟ από την άποψη των ενόπλων δυνάμεων.
Ο τουρκικός στρατός προετοιμάζει πιθανή επίθεση ενάντια στους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία.
Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει ήδη κλιμακωθεί η ένταση λόγω των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Με την Ανατολική Μεσόγειο να μετατρέπεται  σιγά-σιγά μια σημαντική ζώνη συγκρούσεων, οι S 400 δεν θα μπορούσαν να έρθουν σε μια πιο δύσκολη στιγμή.
Με τις υπεράκτιες επιχειρήσεις αερίου από την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο να απειλούνται από έναν ολοένα και πιο επιθετικό Τούρκο πρόεδρο, μια στρατιωτική σύγκρουση για ενεργειακές προσβάσεις, αποτελεί ένα πολύ πιθανό σενάριο.
Ακόμη και μετά από έντονα προειδοποιητικά σήματα από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον, οι ναυτικές δυνάμεις της Άγκυρας έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται σε αμφισβητούμενα ύδατα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Donald Tusk προειδοποίησε ότι «η συνεχιζόμενη κλιμάκωση (από την Τουρκία) και η πρόκληση στην κυριαρχία του κράτους μέλους της Κύπρος θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην ΕΕ να ανταποκριθεί με πλήρη αλληλεγγύη».
Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη αποφασίσει να αναστείλουν τις διαπραγματεύσεις για τη συνολική συμφωνία αεροπορικών μεταφορών και συμφωνεί να μην διεξάγει επί του παρόντος συναντήσεις διαλόγων υψηλού επιπέδου.
Η ΕΕ μείωσε επίσης την προ-ενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία για το 2020 και καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, ιδίως σε ό, τι αφορά τα δάνεια με κρατική στήριξη.
Η Άγκυρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την αυξανόμενη συμμετοχή της Ουάσιγκτον, αφού η τελευταία έχει προχωρήσει στο νόμο East Med, που θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να υποστηρίξουν πλήρως την τριμερή εταιρική σχέση του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ανοίγει επίσης την πόρτα για πλήρη άρση του μακρόχρονου εμπάργκο όπλων από την Αμερική στην Κύπρο.



Η Τουρκία δημιουργεί μια νέα κατάσταση «Ψυχρού Πολέμου», αυτή τη φορά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αντιμετωπίζοντας την αυξανόμενη περιφερειακή αυτονομία και τη στρατιωτική υποστήριξη της Κύπρου (Ισραήλ, Αίγυπτο), δημιουργήθηκε ένα νέο μέτωπο.
Το τραυματισμένο «εγώ» του Erdogan, οι εκλογικές ήττες τις δημοτικές εκλογές με κυριότερη αυτή στην Κωνσταντινούπολη, η πιθανή διάσπαση στο κόμμα ΑΚ (του Erdogan) και η αυξανόμενη υποστήριξη της Ρωσίας, θα μπορούσαν εύκολα να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.



Η σύγκρουση θα μπορούσε να αποτελέσει έναν απροσδόκητο παράγοντα για τις αγορές ενέργειας.
Ειδικά επειδή οι περισσότεροι αναλυτές έχουν παραβλέψει το γεγονός ότι μια περιφερειακή σύγκρουση θα μπορούσε να εμπλέξει τον έλεγχο της Τουρκίας σε Βόσπορο και Δαρδανέλια.
Ειδικά τα Δαρδανέλια αποτελούν ένα πολύ σημαντικό διέλευσης και διαμετακόμισης πετρελαίου και φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας.
Ακόμη και αν ο συνολικός όγκος των πετρελαιοειδών και των πετρελαϊκών προϊόντων μέσω των Τουρκικών Στενών έχει μειωθεί από το 2011, 2,2-2,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως εξακολουθούν να μεταφέρονται μέσω των στενών.
Το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου που διέρχεται από Βόσπορο και  Δαρδανέλια προμηθεύει τη Δυτική και τη Νότια Ευρώπη.
Οι περισσότεροι λιμένες της Μαύρης Θάλασσας είναι οι κύριες οδοί εξαγωγών πετρελαίου για τη Ρωσία και άλλες χώρες της Ευρασίας, συμπεριλαμβανομένου του Αζερμπαϊτζάν και του Καζακστάν.
Ταυτόχρονα, ο συνολικός αριθμός των σκαφών που διέρχεται από τα τουρκικού Στενά εξακολουθεί να είναι περίπου 48.000 ετησίως.
Εκτός αυτού, η Τουρκία έχει επίσης καταστεί κέντρο φυσικού αερίου στην Ευρώπη, λόγω της εκτεταμένης υποδομής αγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Μια περιφερειακή σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι επιζήμια για τις ροές πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης