Τελευταία Νέα
Πολιτική

Washington Post: O Μητσοτάκης βρήκε λύση για την καταπολέμηση του λαϊκισμού

tags :
Washington Post: O Μητσοτάκης βρήκε λύση για την καταπολέμηση του λαϊκισμού
Washington Post: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει ακριβώς το αντίθετο του Tσίπρα σε κάθε σημείο
Την πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τη νίκη της 7ης Ιουλίου, αναλύει σε άρθρο γνώμης της Washington Post, ο Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, Αριστείδης Χατζής.
«Η Ελλάδα έχει νέο πρωθυπουργό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τα καθήκοντά του έπειτα από τη νίκη του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου», γράφει η εφημερίδα Washington Post.
«Η θριαμβευτική του νίκη έβαλε τέλος στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Και γι 'αυτό η σημασία των εκλογών αυτών εκτείνεται πέρα από την Ελλάδα: ο Μητσοτάκης έδειξε πώς ένα παραδοσιακά προσανατολισμένο κόμμα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με τους λαϊκιστές - και να τους νικήσει», προσθέτει.
«Το αριστερό λαϊκίστικο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε κυρίως στη μεροληψία κατά της αγοράς και σε ένα ισχυρό κοινωνικό φθόνο.
Αυτό το είδος λαϊκισμού μπορεί να ηττηθεί σχετικά εύκολα στις φιλελεύθερες δημοκρατίες.
Αυτό αφήνει σε μια κυβέρνηση - τύπου ΣΥΡΙΖΑ- δύο επιλογές: είτε μπορεί να υποκύψει στη δική της παράνοια ή να επιλέξει τον πραγματισμό.
Ο Τσίπρας τελικά προσπάθησε και τα δύο, όχι πολύ πειστικά.
Οι ψηφοφόροι... τελικά τον εγκατέλειψαν για τον Μητσοτάκη, το βασικό του πολιτικό αντίπαλο», σχολιάζει το άρθρο.
Κάνοντας μια αναδρομή στο 2015, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι μετά το δημοψήφισμα και του τρόπου που το χειρίστηκε, ο Αλέξης Τσίπρας μεταμορφώθηκε από ριζοσπάστης του ΟΧΙ σε συμμορφωμένο ρυθμιστή των δύσκολων συνθηκών της ΕΕ, ο οποίος χτύπησε τη μεσαία τάξη με αυξήσεις φόρων για να προσφέρει επιδόματα σε ομάδες που θεωρούσε ότι είναι βασικοί υποστηρικτές του.
«Η έντονη αντίδραση από τους ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης οδήγησε στην τελική κατάρρευση του», συμπεραίνει ο αρθρογράφος.
«Το πρώτο χτύπημα για τον Τσίπρα ήρθε ύστερα από ένα ιδιαίτερα δημοφιλές δημοψήφισμα το 2015, όταν οι Έλληνες ψηφοφόροι, που είχαν γονατίσει από την οικονομική κρίση της χώρας, είχαν την ευκαιρία να πάρουν θέση σε μια προτεινόμενη δέσμη μέτρων διάσωσης από την Ε.Ε (το 61% είπε «όχι»).
Τα σχέδια του Τσίπρα απέτυχαν παταγωδώς με τον ίδιο να μεταμορφώνεται από ένας ριζοσπάστη αρνητή σε ρυθμιστή που συμμορφώνεται στις δύσκολες συνθήκες της Ε.Ε.
Τότε.. κατέφυγε σ' ένα αριστερό λαϊκίστικο πραξικόπημα: χτύπησε τη μεσαία τάξη με φορολογικές αυξήσεις...
Η έντονη αντίδραση των ψηφοφόρων της μεσαίας τάξης οδήγησε στην τελική κατάρρευση του».
«Ο Μητσοτάκης εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ τον Ιανουάριο του 2016 διότι απολάμβανε ομόφωνα την υποστήριξη των ανεξαρτήτων, φιλελεύθερων, ακόμη αριστερών, που είδαν σε αυτόν έναν αμφισβητία του Τσίπρα.
Ο Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει ακριβώς το αντίθετο του Τσίπρα σχεδόν σε κάθε σημείο, από το βιογραφικό του μέχρι το ρεφορμιστικό του πρόγραμμα», καταλήγει ο Αριστείδης Χατζής.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης