Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Η Ευρώπη πρέπει να ασκήσει πιέσεις στις ΗΠΑ, όχι σε εμάς - Να τηρήσουν όλες οι πλευρές τις δεσμεύσεις τους

Ιράν: Η Ευρώπη πρέπει να ασκήσει πιέσεις στις ΗΠΑ, όχι σε εμάς - Να τηρήσουν όλες οι πλευρές τις δεσμεύσεις τους
Ο αντιπρόεδρος του Ιράν, Eshaq Jahangiri, τόνισε ότι η Τεχεράνη μπορεί να επιστρέψει στις δεσμεύσεις της απέναντι στην πυρηνική συμφωνία «μέσα σε μερικές ώρες»
Έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκήσεις πιέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι στο Ιράν απηύθυνε σήμερα (16/7) ο Ιρανός αντιπρέοδρος Eshaq Jahangiri, ματά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνεδρίαση στην Τεχεράνη.
Ειδικότερα, ο κ. Jahangiri τόνισε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες συμμετέχουν στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) πρέπει να επιμείνουν ώστε η Ουάσιγκτον να σταματήσει τις «αυθαίρετες κυρώσεις» σε βάρος του Ιράν, και όχι να ασκεί πιέσεις στην Τεχεράνη.
«Δεν έπρεπε να έχουν επιβληθεί νέες κυρώσεις μετά την υπογραφή του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης το οποίο εκγρίθηκε από το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανέφερε ο Ιρανός αντιπρόεδρος, ο οποίος προσθεσε ότι «εάν οι Ευρωπαίου θέλουν να σωεί η συμφωνία, θα πρέπει να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις απέναντι στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης».
«Η επιστροφή μας στις δεσμεύσεις απέναντι στο JCPOA θα ήταν πολύ απλή», υπογράμμισε ο κ. Jahangiri, ο οποίος διευκρινίζει ότι «θα δράσουμε με βάση τις δεσμεύσεις μας απέναντι στη συμφωνία μέσα σε λίγες ώρες εάν αποφασίσουμε να το πράξουμε».
Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος του Ιράν τόνισε ότι ο περιορισμός των δεσμεύσεων απέναντι στην πυρηνική συμφωνία είναι αναστρέψιμος μόνο εάν οι υπόλοιπες πλευρές τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Παράλληλα, ο Eshaq Jahangiri συνέχισε λέγοντας ότι η απόφαση του Ιράν να περιορίσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης είναι σύμφωνη με τα άρθα 26 και 36 της συνθήκης.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, η επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Federica Mogherini, κάλεσε το Ιράν να επιστρέψει στην πλήρη τήρηση των δεσμεύσεων απέναντι στη συμφωνία, τονίζοντας ότι το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης έχει αποτρέψει την Τεχεράνη από το να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.
«Η συμφωνία ήταν αποτελεσματική και νομίζω πως όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κα Mogherini, προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να διατηρήσουμε ήρεμη την κατάσταση στην περιοχή και να αποφύγουμε οποιαδήποτε κλιμάκωση η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια τους Ευρωπαϊκής Ένωσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης