ΔΝΤ: Η μείωση της φορολογίας για τις μεγάλες πολυεθνικές βλάπτει την πίστη στο φορολογικό σύστημα

ΔΝΤ: Η μείωση της φορολογίας για τις μεγάλες πολυεθνικές βλάπτει την πίστη στο φορολογικό σύστημα
Σημείωμα του ΔΝΤ για την φορολογία των πολυεθνικών 
«Στη ζωή δύο πράγματα είναι σίγουρα, o θάνατος και φόροι.
Εκτός αν πρόκειται για μία μεγάλη πολυεθνική εταιρεία», αναφέρει στο blog του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), επισημαίνοντας ότι τα τελευταία 30 χρόνια οι συντελεστές φορολογίας εταιρειών σε όλες τις χώρες έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
«Αυτό είναι ένα πρόβλημα για πολλά μέτωπα και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η νέα προσέγγιση της διεθνούς φορολογίας εταιρειών είναι επείγουσα.
Πρώτον, η ευκολία με την οποία οι πολυεθνικές φαίνεται ότι μπορούν να αποφύγουν τον φόρο, σε συνδυασμό με τη μακρά πτώση των φορολογικών συντελεστών των τελευταίων τριών δεκαετιών, υπονομεύει τόσο τα φορολογικά έσοδα όσο και την πίστη στη δικαιοσύνη του συνολικού φορολογικού συστήματος.
Δεύτερον, η σημερινή κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, οι οποίες στερούνται τα αναγκαία έσοδα που θα τις βοηθήσουν να επιτύχουν υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη, να μειώσουν τη φτώχεια και να επιτύχουν τους στόχους της 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη.
Οι προηγμένες οικονομίες έχουν διαμορφώσει μακροπρόθεσμα τους διεθνείς κανόνες περί εταιρικών φόρων, χωρίς να εξετάζουν πώς θα επηρεάσουν τις χώρες χαμηλού εισοδήματος», σχολιάζεται.
Η ανάλυση του ΔΝΤ δείχνει ότι οι χώρες που δεν ανήκουν στον ΟΟΣΑ χάνουν ετήσια έσοδα περίπου 200 δισεκ. δολαρίων, ή περίπου 1,3% του ΑΕΠ, εξαιτίας του χαμηλού φόρου σε μεγάλες εταιρείες.«Επομένως, χρειαζόμαστε σαφώς μια θεμελιώδη επανεξέταση της διεθνούς φορολογίας.
Και τα συμφέροντα και οι ειδικές συνθήκες των αναπτυσσόμενων χωρών χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.
Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν.
Η πρόοδος απαιτεί συνεργασία μεταξύ όλων και πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση μιας μόνιμης, αποτελεσματικής και δίκαιης προσέγγισης.
Η έρευνα του ΔΝΤ αναλύει διάφορες επιλογές στο πλαίσιο τριών βασικών κριτηρίων:
· την καλύτερη αντιμετώπιση του κέρδους και του φορολογικού ανταγωνισμού.
· την υπέρβαση των νομικών και διοικητικών εμποδίων στη μεταρρύθμιση
· την εξασφάλιση της πλήρους αναγνώρισης των συμφερόντων των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών.
Η σημερινή διεθνής εταιρική φορολογική αρχιτεκτονική είναι ουσιαστικά ξεπερασμένη».


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS