Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Στουρνάρας έχει χάσει το ηθικό πλεονέκτημα – Εμφανίζεται θύμα αλλά στην πράξη ο ίδιος προκάλεσε την στοχοποίηση του

Ο Στουρνάρας έχει χάσει το ηθικό πλεονέκτημα – Εμφανίζεται θύμα αλλά στην πράξη ο ίδιος προκάλεσε την στοχοποίηση του
Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση τον αντιμετώπισε ως αντίπαλο αλλά από την πρώτη στιγμή ο Στουρνάρας δεν ήταν συνεργάσιμος.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίστηκε ως το θύμα που πάλεψε με μια κυβέρνηση που ήθελε την ηθική του εξόντωση.
Είναι ωραία η ιστορία του Γιάννη Στουρνάρα του διοικητή της ΤτΕ αλλά πάσχει γιατί στην συνέντευξη του είπε μισές αλήθειες.
Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση τον αντιμετώπισε ως αντίπαλο αλλά από την πρώτη στιγμή ο Στουρνάρας δεν ήταν συνεργάσιμος.
Χωρίς καμία διάθεση να υπερασπιστούμε την κυβέρνηση Τσίπρα, το καταστατικό της ΤτΕ παραβιάστηκε συστηματικά και κατά κόρον από τον διοικητή Στουρνάρα.
Το καταστατικό αναφέρει ότι η ΤτΕ λειτουργεί επικουρικά και υποστηρικτικά στην ασκούμενη οικονομική πολιτική.
Ο Στουρνάρας πλείστες φορές ήρθε σε σύγκρουση με την κυβέρνηση με αποκορύφωμα την προληπτική πιστωτική γραμμή.
Την ώρα που η προηγούμενη κυβέρνηση σχεδίαζε την έξοδο της από τα μνημόνια ο Στουρνάρας έδωσε μάχη ώστε η Ελλάδα να οδηγηθεί σε προληπτική πιστωτική γραμμή.
Οι προβλέψεις του ήταν παντελώς αποτυχημένες και εκτός πραγματικότητας όταν υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές.
Λόγω αυτής της εμμονής του παρέσυρε και την ΝΔ η οποία εκτέθηκε με την προληπτική πιστωτική γραμμή.
Τους έλεγε ο Στουρνάρας στα στελέχη της ΝΔ ότι η Ελλάδα οδηγείται σε προληπτική πιστωτική γραμμή και είχαν πιστέψει τον Στουρνάρα.
Ο διοικητής της ΤτΕ δεν ήταν συνεργάσιμος με την προηγούμενη κυβέρνηση η οποία όντως επιχείρησε να τον πλήξει με την υπόθεση Novartis και εκεί έχει δίκιο ο Στουρνάρας.
Όμως η μάχη εκδικητικότητας στην οποία επιδόθηκαν ο Στουρνάρας και η κυβέρνηση ήταν ενάντια στα εθνικά συμφέροντα.
Ο διοικητής της ΤτΕ αποτελεί μια σοβαρή θεσμική θέση.
Ο Στουρνάρας ως διοικητής και επί του αξιώματος του αυτού γίνονται αυτά τα σχόλια έχει επαφές με την ΕΚΤ, τους δανειστές, το ΔΝΤ, με διεθνείς επενδυτές, τους οίκους αξιολόγησης κ.α.
Ο Στουρνάρας και αυτό το γνωρίζουμε – πρωτογενώς – σαμπόταρε ουκ ολίγες φορές την κυβέρνηση Τσίπρα στο εξωτερικό, στους οίκους αξιολόγησης κ.α.
Π.χ. είχε ζητηθεί η πλήρης άρσης των capital controls εδώ και μήνες και όλως τυχαίως ο Στουρνάρας θα αποφασίσει την άρση των capital controls μετά την έλευση της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ο Στουρνάρας θα προσπαθήσει – ως συνηθίζει – να εμφανιστεί απόλυτα συνεργάσιμος με την κυβέρνηση Μητσοτάκη με ένα στόχο να του ανανεωθεί η θητεία στην ΤτΕ για άλλα 6 χρόνια.
Η θητεία του λήγει Μάιο 2020.
Όμως ο διοικητής της ΤτΕ εάν αξιολογηθεί για τις επιδόσεις του δεν μπορεί κανείς να πειστεί ότι λειτούργησε υπέρ των εθνικών συμφερόντων αλλά υπέρ των προσωπικών του φιλοδοξιών.
Ακόμη και η πρόταση που υπέβαλλε για τα NPEs τα προβληματικά δάνεια επωμίζει με βάρος τον κρατικό προϋπολογισμό όπως στελέχη της ΝΔ έχουν αναφέρει.
Βέβαια δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς για την πρόταση του για τα NPEs άλλο εάν στην πράξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
Η ουσία είναι ότι ο Στουρνάρας από εχθρικά διακείμενος στην κυβέρνηση Τσίπρα σε λίγες ημέρες μεταλλάχτηκε σε ένα πολύ καλό φίλο της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η ιστορία του Γιάννη Στουρνάρα ότι ήταν θύμα ρεβανσισμού και ηθικής εξόντωσης είναι περισσότερο θέατρο εντυπώσεων παρά ουσία.
Το πώς έχει κινηθεί σε πολλές περιπτώσεις ο Γιάννης Στουρνάρας είναι γνωστό.
Εμείς τουλάχιστον γνωρίζουμε.
H ιστορία του Γιάννη Στουρνάρα δεν έχει δράκο αλλά σίγουρα είναι ένα πολύ καλό παραμύθι.

Σοβαρή υποσημείωση

Μετά από κάποιο καιρό ο Στουρνάρας ίσως να μην είναι τόσο πολύ χρήσιμος στην νέα κυβέρνηση

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης