Νέο πλήγμα σε Erdogan η παραίτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Babacan - Θα σχηματίσει νέο κόμμα με τον Gulle

Νέο πλήγμα σε Erdogan η παραίτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Babacan - Θα σχηματίσει νέο κόμμα με τον Gulle
O Erdogan οργισμένος δηλωσε ότι πρότεινε στον πρώην συνεργάτη του να παραμείνει σύμβουλος του ΑΚΡ αλλά εκείνος το απέρριψε
Νέο πλήγμα δέχθηκε ο Τούρκος πρόεδρο Erdogan μετά την επεισοδιακή παραίτηση του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης και ιδρυτικού στελέχους του ΑΚΡ Ali Babacan, ο οποίος επικαλέστηκε «βαθιές διαφορές» με την ηγεσία του κόμματος λέγοντας πως η Τουρκία χρειάζεται ένα νέο όραμα.
Ο Babacan υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομίας και ως υπουργός Εξωτερικών τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης του AKP, πριν γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ένα αξίωμα που κατείχε από το 2009 έως το 2015.
Σε αυτόν μάλιστα πιστώνεται ότι επέβλεψε μια περίοδο ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης για μεγάλο διάστημα την δεκαετία του 2000 και στις αρχές του 2010.
Το 2012, μαζί με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Ahmed Davusoglu, ο Babacan συμπεριλήφθηκε στη λίστα που εκδίδει το περιοδικό Time για τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» για το έτος εκείνο.
Η παραίτηση του 52χρονου Babacan έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς αναμένεται μαζί με τον πρώην πρόεδρο Abdulah Gulle να προχωρήσουν στην ίδρυση ενός αντίπαλου κόμματος.
Σε δήλωση, στην οποία φαίνεται να υπαινίσσεται τον σχηματισμό του αντίπαλου κόμματος, ο Babacan ανέφερε πως κατέστη αδύνατο να παραμείνει μέλος του AKP.
«Κάτω από τις σημερινές συνθήκες, η Τουρκία χρειάζεται ένα νέο όραμα για το μέλλον της.
Υπάρχει ανάγκη για σωστές αναλύσεις σε κάθε τομέα, για την ανάπτυξη νέων στρατηγικών, σχεδίων και προγραμμάτων για τη χώρα μας», είπε.
«Έχει καταστεί αναπόφευκτο να αρχίσουμε μια νέα προσπάθεια για το παρόν και το μέλλον της Τουρκίας.
Πολλοί από τους συναδέλφους μου και εγώ αισθανόμαστε μεγάλη και ιστορική ευθύνη γι' αυτή την προσπάθεια.
Όλων ο στόχος είναι να βελτιώσουμε τη φήμη της χώρας μας, να αυξήσουμε την ευημερία και την ευτυχία του λαού μας και να οδηγήσουμε την Τουρκία στο ωραίο μέλλον που της αξίζει. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προηγμένη δημοκρατία και το κράτος δικαίου είναι οι απαραίτητες αρχές μας.
Εργάσθηκα ακατάπαυστα γι' αυτά από την πρώτη μέρα που μπήκα στην πολιτική. Θεού θέλοντος, θα συνεχίσω να κάνω το ίδιο και από τώρα και στο εξής».

 Οργή Erdogan

Ο τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να κρύψει την ενόχλησή του γι αυτήν την εξέλιξη:
«Συναντηθήκαμε έπειτα από δικό του αίτημα και μου είπε ότι σκόπευε να παραιτηθεί γιατί είχε αποξενωθεί από το ΑΚΡ», αποκάλυψε ο Erdogan, προσθέτοντας ότι ρώτησε τον Babacan αν αληθεύουν οι φήμες περί νέου κόμματος και εκείνος του απάντησε πως «δεν το σκέφτεται για την ώρα».
Στη συνέχεια, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι πρότεινε στον πρώην συνεργάτη του να παραμείνει σύμβουλος του ΑΚΡ, κάτι που εκείνος απέρριψε.
«Εσύ αποφασίζεις, αλλά μην ξεχνάς ότι δεν έχεις δικαίωμα να διασπάσεις την ούμα (τη μουσουλμανική κοινότητα) και αυτό ακριβώς κάνεις», ήταν η απάντηση του σαφώς οργισμένου Erdogan.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS