Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έρχεται η DG Comp στην Ελλάδα για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ - Στο επίκεντρο υδροηλεκτρικές και στρατηγικός στον ΔΕΔΔΗΕ

Έρχεται η DG Comp στην Ελλάδα για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ - Στο επίκεντρο υδροηλεκτρικές και στρατηγικός στον ΔΕΔΔΗΕ
Πως η ΔΕΗ θα ωφεληθεί άνω των 2 δισ ευρώ χωρίς αυξήσεις τιμολογίων
Ο κύβος ερρίφθη και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας έρχονται τα στελέχη της DG Comp για να τσεκάρουν το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, που είναι ήδη λίγο ως πολύ γνωστό.
Θα ακολουθήσουν οι επαφές με τις πιστώτριες τράπεζες ώστε να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δανείων.
Όπως έχει ήδη γράψει το WEN στο πλάνο της αναδιάρθρωσης προστίθενται οι υδροηλεκτρικές μονάδες, για την δημιουργία πακέτων πιθανότατα δύο ή και τριών σε συνδυασμό με τις δύο λιγνιτικές (Μεγαλόπολη και Μελίτη) που θα διατεθούν σε επενδυτές.
Η ΔΕΗ διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο πλέον των 3000MW στα υδροηλεκτρικά κατά συνέπεια η πώληση ενός τμήματος μόνο αυτού  δεν θα αποδυναμώσει ουσιαστικά την υποδομή της ΔΕΗ στις υδροηλεκτρικές, αντίθετα θα της εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα για την κεφαλαιακή της ενίσχυση και θα την βοηθήσει να ολοκληρώσει την αποεπένδυση από τις λιγνιτικές που  επιβάλλεται μετά την άνοδο των τιμών των CO2.
Σε αυτήν την διαδικασία αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον τόσο διεθνείς όμιλοι, όπως η Edison και η EDF αλλά και ελληνικοί.

Στρατηγικός στον ΔΕΔΔΗΕ υπό εξεταση

Οι πληροφορίες του WEN επιβεβαιώνονται όμως και ως προς την εξέταση πώλησης από πλευράς της κυβέρνησης ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή, που αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον Ευρωπαίων διαχειριστών.
Οι επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ στους έξυπνους μετρητές δεν έχουν προχωρήσει αλλά η αξία του δικτύου αυτού είναι αναμφισβήτητη.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να αποτιμηθεί μέχρι 1,5 δις και λόγω του εγγυημένου του εσόδου, ενώ μια παραγωγικότερη λειτουργία του μπορεί να ενισχύσει την αξία του.
Η κυβέρνηση έχει καταλήξει να εξετάσει σοβαρά αυτήν την κατεύθυνση, όπως έχει γράψει το WEN καθώς δεν προκρίνει λύση αύξησης τιμολογίων που θα είναι μέτρο με έντονο κοινωνικό βάρος, ενώ παράλληλα θέλει να επιδιώξει τις καλύτερες προϋποθέσεις για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας και ειδικότερα της βαριάς.
Στα πλαίσια της συνολικής αναδιαπραγμάτευσης για την επίτευξη του στόχου απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας η κυβέρνηση θα επιχειρήσει στις διαπραγματεύσεις με την DG Comp να κλείσει οριστικά και τα ΝΟΜΕ, τις ζημιογόνες δημοπρασίες που επέφεραν στην ΔΕΗ απώλειες της τάξης των 250 εκατ σε ετήσια βάση και κατά άλλες εκτιμήσεις 1 δις συνολικά.
Καθοριστικός στις διαπραγματεύσεις θα είναι ο ρόλος του νέου υφυπουργού και μέχρι πρότινος στελέχους της DG Comp κ. Γεράσιμου Θωμά.
Παράλληλα η Επιχείρηση θα ενισχύσει άμεσα την ρευστότητά της τόσο από τα ΥΚΩ της περιόδου 2011 όπου τα νούμερα κυμαίνονται στα 160-200 εκατ ευρώ, όσο και από την τιτλοποίηση εσόδων, που στόχος είναι να προσεγγιστούν τα 500 εκατ ευρώ.
Η διαδικασία αυτή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Η Μckinsey και οι Μηχανισμοί Ευελιξίας

Τέλος με βάση και το πλάνο της Mckinsey η ΔΕΗ θα πρέπει να υλοποιήσει την εθελουσία ή συνταξιοδότηση 6000 εργαζομένων.
Το κρίσιμο ζήτημα που θα κληθεί επίσης να διαπραγματευθεί ηγεσία του ΥΠΕΝ και η νέα δίοικηση της ΔΕΗ είναι η ένταξη των λιγνιτικών μονάδων στους Μηχανισμούς  Ευελιξίας, γνωστούς μέχρι τώρα ως ΑΔΙ.
Η υιοθέτηση εμπροσθοβαρών μέτρων που θα πείσουν την DG Comop για την αποτελεσματικότητά τους είναι πιθανό να δώσουν στην ΔΕΗ την δυνατότητα αυτή με δεδομένο μάλιστα ότι τα ΑΔΙ απαιτούνται για την επιβίωση της επένδυσης της Πτολεμαϊδας 5.
Πρόκειται για την επένδυση της ΔΕΗ που έχει ολοκληρωθεί κατά 950 εκατ από τα αρχικά 1,4 δις και λόγω της απογείωσης των τιμών των CO2 αντιμετωπίζει τελείως διαφορετικά δεδομένα σε σχέση με την φάση του σχεδιασμού της.
Η ένταξη των λιγνιτικών στους Μηχανισμούς Ευελιξίας θα βοηθήσουν τόσο στην πώληση των λιγνιτικών όσο και στην επιβίωση συνολικά της ΔΕΗ.
 
Η ΔΕΗ μπορεί να λύσει το πρόβλημα έχοντας ωφέλειες άνω των 2 δισ ευρώ συνολικά

Αν η κυβέρνηση κινηθεί με αποφασιστικότητα τότε μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι 700 εκατ από την πώληση των πακέτων μονάδων, άλλα τόσα αν αποφασίσει να δώσει ποσοστό μέχρι 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε στρατηγικό με ενδεχόμενη option. Συνολικά η ωφέλεια μπορεί να φτάσει τα 1,4 δισ μέχρι 1,5 δισ ευρώ.
Αν σε αυτά προστεθούν τα έκτακτα περίπου 200 εκατ ευρώ από τα ΥΚΩ και 400 εκατ από τις τιτλοποιήσεις το νούμερο για τις ταμειακές ροές βελτιώνεται κατά 600 εκατ ευρώ.
Τέλος η κατάργηση των NOME θα εκμηδενίσει ζημίες της τάξης των 225 -250 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση.

Τι ανέφερε το Worldenergynews.gr την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019:

Γρήγορες αποφάσεις για τη ΔΕΗ ζητά η αγορά από τη νέα κυβέρνηση – Τι περιλαμβάνουν τα εναλλακτικά σενάρια

Γενναίες αποφάσεις αλλά και εκμηδενισμός της λειτουργικής ζημίας τα ζητούμενα

Πόσα κεφάλαια χρειάζεται για να σωθεί η ΔΕΗ;  Αυτό είναι το ερώτημα καθώς τα ζημιογόνα αποτελέσματα που παράγει στις τιμές χονδρεμπορικής που αγοράζει, σε σχέση με αυτές που πουλά είναι αυτά που πρέπει να προσδιοριστούν με ακρίβεια ώστε να υπάρξει άμεση λύση.
Για τον λόγο αυτό και εξειδικευμένοι παράγοντες έχουν ήδη μιλήσει για διαστρωματικές παρεμβάσεις με αυξήσεις στα τιμολόγια, προφυλάσσοντας τις ασθενείς τάξεις, κάτι που εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος το απορρίπτουν.
Όμως για να μην επιβεβαιωθεί η διατύπωση της ΝΟΜURA που άφησε να εννοηθεί ότι η λύση θα είναι αύξηση κεφαλαίου με συμμετοχή του δημοσίου, η οποία με τις ισχύουσες συμφωνίες με τους πιστωτές δεν μπορεί να υλοποιηθεί, θα πρέπει να γίνουν άμεσα και δραστικά τα εξής:
Κατά πρώτον όπως έχει γράψει ήδη το WEN να προχωρήσει πώληση πακέτων που θα περιλαμβάνουν λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες.
Από ένα χαρτοφυλάκιο με 3000 και επιπλέον MW υδροηλεκτρικών κάλλιστα μπορούν να πουληθούν κάποιες μονάδες υδροηλεκτρικές, χωρίς να αλλοιωθεί ο κορμός του τομέα, που θα αποφέρουν στην ΔΕΗ τεράστια έσοδα από 600 ως 800 εκατ ευρώ και θα προσελκύσουν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς από εκείνους που μπορούν να χρηματοδοτήσουν τέτοιες εξαγορές.
Παράλληλα η τιτλοποίηση των απαιτήσεων, με δεδομένη την βελτίωση των εισπράξεων εκτιμάται ότι θα αποφέρει στην ΔΕΗ ποσό που μπορεί  στην καλύτερη των περιπτώσεων να ξεπεράσει τα 400 εκατ ευρώ.
Η ΔΕΗ επίσης θα πρέπει να απαλλαγεί ταχύτατα από τα ΝΟΜΕ που αποτελούν και την πλέον ζημιογόνο διάσταση της συμφωνίας που αφορούσε τα ενεργειακά του Γ Μνημονίου.
Και αυτό γιατί η τιμή εκκίνησης της επόμενης δημοπρασίας στα 58 ευρώ/MWh δεν απέχει πολύ από την τρέχουσα ΟΤΣ.
Μια απόφαση της ΡΑΕ με μια κατάλληλη προετοιμασία με τους δανειστές μπορεί να τερματίσει οριστικά αυτήν την ζημιογόνο λειτουργία που κοστίζει 250 εκατ ευρώ στην ΔΕΗ ετησίως.
Η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ μπορεί να υποκατασταθεί κάλλιστα και από την πώληση χαρτοφυλακίων πελατών, με αξιολογήσεις της ποιότητάς τους που μπορεί να κατεβάσει σημαντικά το μερίδιό της στην λιανική αγορά.
Όλα αυτά μαζί σε συνδυασμό και με τα ΥΚΩ μπορούν αθροιστικά να δώσουν μια ωφέλεια της τάξης των 2 δις στην Επιχείρηση.

Η πώληση ΔΕΔΔΗΕ

Εναλλακτικά η ΔΕΗ μπορεί να βγάλει προς πώληση τον ΔΕΔΔΗΕ κάτι που είχε ήδη διαρρεύσει κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης σε μειοψηφικό ποσοστό και στην συνέχεια είχε διαψευστεί.
Η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να αποφέρει και μάλιστα από Ευρωπαίο αγοραστή 1,5 δις στα ταμεία της ΔΕΗ, άρα σε συνδυασμό και με τα προαναφερθέντα μέτρα θα μπορούσε να ξεπεράσει αθροιστικά τις ωφέλειες των 2 δις για την Επιχείρηση.
Η σημερινή κυβέρνηση ακόμα και αν συναντήσει αντιδράσεις μπορεί να αντιτείνει προς την αντιπολίτευση το γεγονός ότι ο τρόπος διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ, η αξία του οποίου ξεπερνά το 1 δις έχει γίνει καταφανέστατα σε βάρος των συμφερόντων της ΔΕΗ με μοναδικό στόχο να παραμείνει ο ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο.
Τέλος αν η ΔΕΗ δεν κινηθεί άμεσα και η κυβέρνηση αναγκαστεί να ζητήσει από τους εταίρους πιστωτές να βάλει δημόσιο χρήμα σε μια καταρρέουσα επιχείρηση, κάτι που δεν έκανε ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα κάψει διαπραγματευτικά χαρτιά με τις Βρυξέλλες και θα χρεωθεί με αποτυχία.
Όμως το πρόβλημα της ΔΕΗ δεν τελειώνει εδώ καθώς το γεγονός ότι δεν δόθηκαν τα ΑΔΙ στις λιγνιτικές μονάδες και κυρίως η πορεία της επένδυσης της Πτολεμαϊδας 5 εγείρουν περαιτέρω αμφιβολίες για την διαιώνιση των ζημιών.
Αυτό είναι ζήτημα που θα πρέπει να το δει με μεγάλη ψυχραιμία η νέα κυβέρνηση και πολύ περισσότερο να κοιτάξει να ελαχιστοποιήσει τις ζημιές από την παραπάνω μονάδα.
Μια επιλογή θα ήταν να δοθεί για χρήση τροφοδοσίας  στην βιομηχανία που διαθέτει αντιστάθμιση, για να καλυφθούν κόστη, περιορίζοντας στις αναμενόμενες ζημιές μόνο στο CAPEX.
Η διάσωση της ΔΕΗ με όρους αγοράς, όπως και πρόκειται άλλωστε να γίνει απαιτεί τολμηρές και γρήγορες κινήσεις, που η σημερινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τις υλοποιήσει.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης